Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan bírjuk rá a felnőtt...

Hogyan bírjuk rá a felnőtt fiunkat, hogy elmenjen otthonról?

Figyelt kérdés
18 elmult. Nem tanul, a munkahelyein nem bir megmaradni vagy konfliktus vagy lopas miatt. Otthon semmilyen szabalyt nem tart be. Szamitogep-fuggo. Az apjaval tiszteletlen. Minden neki all foljebb, ha szolunk valamkert. Arult mar drogot es rendszeresen fuvezik. A szep szo nem mukodott, a csunya szó se. Már ott tartok inkabb en koltozom el, mert ezt ami itt van nem birom tovabb. Az apja mindig megsajnalja es elhiszi a hazugsagait es vegul mindig itt marad, kap enni, van meleg szobaja, tud hol zuhanyozni (18.000-es vizszamlank van!) stb. Mit csinaljak?
2017. dec. 27. 04:14
1 2 3 4 5
 31/48 anonim ***** válasza:
88%

Utolsó! Nem fog tanulni, mert olyan szinten nem érdekli a dolog. Gondolom egész nap ül és játszik, csetel aztán ennyi. A másik az, hogy az iskolához ki kell mozdulni a lakásból, tanulni kell stb, ami az ő komfortzónáján kívül van.

Jól rá kell ijeszteni. Egy zárcsere meg egy sporttáska pár holmival az ajtó előtt jó kezdet, meg ne ugorjatok az első szavára, hagyjták egy kicsit "gondolkodni" (szülőként igen nehéz nem aggódni). Aztán osszátok le újra a lapokat, hogy milyen feltételekkel jöhet haza.

A testvére milyen? Vele milyen a kapcsolata? Őt nem zavarja ez az életsítlus? A wifit le lehet kódolni, ha elmentek otthonról, akkor menjen el ő is, addig se tud kiskacsát játszani a fürdőben, ha meg otthon vagytok, akkor egyszerűen zárjátok el a vizet. Kemény életet kíván a részetekről, de ez csak így működik. Egy felnőtt emberről van szó, nem is tudom mi lenne vele, ha veletek történne valami.

2017. dec. 27. 14:32
 32/48 anonim ***** válasza:
78%
Ha ennyire rá van kattanva a gépre, el kell venni tőle. Mimdegy, hányan használjátok. A többiek is látják mi a helyzet meg kell érzeniük, hogy egy ideig nincs más megoldás. Egyébként nehezen hiszem el, hogy nem lehet ezt megoldani. Olyan szobába tenni a gépet ami zárható így csak az mehet be aki használhatja a fiad nem. Vagy kiszedni belőle a zsinórokaz, billentyűzetet elzárni, wiwi jelszót módosítani és máris nem tudja használni.
2017. dec. 27. 14:52
 33/48 Fejér György ***** válasza:
82%

Nos, az én véleményem: A helyzet komoly...

Az ifjú ember lopja a szüleit, lop másokat is, és abszolút törvénytelen, amit a fűvel csinál... Csoda, hogy -a leírtak alapján- van még valaki, aki egy csöpp bizalmat megszavaz ennek a fiúnak. Az egyéb leírtak alapján miért lehetne bízni abban, hogy amit megigér, az úgy is lesz...? A helyzet pedig -ahogy mások is körvonalazták- akár a végletekig romolhat...

Viszont érteni vélem a kérdező -kimondatlan- szempontját is: jó lenne minél kevésbé megsérteni a felelőtlen ifjút...

Én egy 'többlépcsős' megoldást tudok elképzelni:

1) Irány a család-segítő, és/vagy utána egy ügyvédi konzultáció! Minden információt begyűjteni, ami a helyzet jogi-, és emberi oldalával kapcsolatos! Pl.

- Mi a jogi 'státusza' egy érdemtelenül lakó 18 évesnek? Elvileg kirakható-e?

- Minek számítanak bűntetőjogilag a leírt vétségek (ha igazak)?

- Mit szoktak javasolni a Család-segítőben ilyenkor...?

- stb.

2) Meg lehet próbálni egy mediátort (közvetítőt) felkeresni. A fiúval olyan megegyezést készíteni és aláírattatni, hogy milyen feltétellel maradhat a lakásban. (Pl. semmiféle törvény által tiltott dolgot nem művelhet...) (A megegyezésbe a be nem tartás szankcióit is illik belefoglalni...)

3) Ha elfogadja és aláírja, közjegyzővel hitelesíttetni. De ha nem vállalta a nyílt egyességet, akkor egy tértivevényes levélben közölni vele a maradás feltételeit... (Lényeg, hogy mindenképpen maradjon nyoma a szülői ultimátumnak, és a betartásnak-, vagy be nem tartásnak is, hogy el lehessen kezdeni a jogi- vagy hatósági intézkedéseket...)

4) Ha még az ultimátumot sem tartja be, akkor jön a következő-, szigorúbb fokozat! Ugyanis senki sem kötelezhető arra, hogy a lakásában megtűrjön olyan nagykorú személyt, aki fogyaszt, de nem fizeti ki... (egyesség híján a törvény ezt lopásnak minősíti...) A következő fokozat tehát a rendőrségtől való segítség-kérés...

És gyorsan lépni, mert lehet, hogy hamarosan magától is "megoldódik" az ügy: nehogy az ifjú úr lakhatása -egy másvalaki általi-, hebehurgyább feljelentés következtében- azonnal a börtön falai között legyenek!!!

Szívesen kifejtem jobban , ha magán-üzenetben keresnek meg.

Remélem, segítettem.

2017. dec. 27. 16:20
 34/48 anonim ***** válasza:
61%

Jajj, igazából könnyű annak okoskodni, aki soha nem látott ilyet.

Kérdező, ha nem épititek ki valahogyan a bizalmat (ebben akár szakember segitséget is lehetne kérni, családterápia) akkor semmiképpen nem lesz jó végkifejlet, mert ha a híd alá megy és baja lesz, abba ti is, tönkrementek, vagy jobb esetben ellopja és eladja mindeneteket, ami persze nem jogos, de nem fogja erkölcsi féken tartani egy olyan szülő, aki kirakta a saját fiát, már a fiú szemszögéből írom, mert már nagykorú, eltarthatná magát. Vagy a munkára, vagy a sulira rá kellene venni. Szerintem a legjobb ha béreltek neki albérletet, de figyelni kell, mert a drogos haverok képesek lelakni az egész lakást egy pillanat alatt.

2017. dec. 27. 17:12
 35/48 anonim ***** válasza:
58%

Hogy néz ki a fiad?

Kövér? Alacsony? Extra pattanásos? Lehet, hogy azért nem megy szívesen utcára, mert utál napfényben mások előtt mutatkozni?

Ha úgy veszed észre, hogy utálja magát valamiért, választhatna valami tanfolyamot vagy hobbit magának, akár sportot is, hogy sikerélménye legyen.

Ha helyes srác, akkor nem kell növelni a kis egóját. Amúgy a töltögetős közműs dolog ingyen van, albérlőkre találták ki eredetileg. A wifire kódot rakjatok, amíg nincs megoldás.

Simán lehetne belőle katona is.

2017. dec. 27. 17:59
 36/48 anonim ***** válasza:
77%

Fú, kérdező... A fiad viselkedése kísértetiesen hasonlít unokatesóméhoz. Nem is értem, hogy lehet valaki olyan link alak, mint ők. Semmit nem becsülnek meg, senkit sem tisztelnek, senkitől sem félnek, lesz*rnak mindent, semmi sem szent, semmi sem fontos... Majd lesz valahogy.

Mondjuk keresztanyám ott elcs*szi a dolgot nagyon, hogy ő folyamatosan megbocsát unokatesómnak, és pénzeli a h*lyeségeit. Ő sosem lenne ilyen drasztikus megoldásra képes, mint amiket a többiek írtak - és akikkel amúgy egyetértek.

Nekem még esetleg egy ölet fordult meg a fejemben, bár keresztanyámnak sosem mondtam, mert nem vagyunk sajnos annyira jó viszonyban... De szóval ha nekem ilyen gyerekem lenne, lehet, megpróbálnék valami baromi szigorú, kemény, katonai sulit vagy javítótábort. Szerintetek hülyeség? Nem tudom elképzelni, mi mással lehetne becsületet, értékeket "verni" az ilyen emberekbe.

2017. dec. 27. 18:30
 37/48 A kérdező kommentje:

Helyes fiú. Azonban lusta, nagyon lusta. Igénytelen a szobája bűzlik és koszos. De ha megy valahova nagyon kiillatositja magat, hajat mos stb. es szexpartenere mindig akad. (Vagy alkalmi baratno...de allando sosem.)

Sportot ajanlottuk, kinevetett. A szobajaban neha sulyzozik. Fizikai munkat neheznek tartja, hogy attol megfajdul a hata. Koszonom a valaszokat.

2017. dec. 27. 19:56
 38/48 anonim ***** válasza:
51%

Lakásból kidobás, zárcsere stb. könnyű megoldás, de az is biztos, hogy többet nem látjátok a fiatokat, és egy életre megharagszik.

A fiad számítógép és/vagy drogfüggő, gondolkozzatok el, miért alakulhatott így a dolog? Minden függőség hátterében valamilyen komoly lelki sérülés áll. Erre magamtól jöttem rá, ahogy végignéztem apukám évtizedekig tartó alkoholizmusát. Elküldtük elvonóra többször is, de mindig visszaesett. Személy szerint egy pszichiáter sokkal többet érne, mivel az alkoholizmus/drogfüggőség csak egy tünet, egy pszichiáter pedig segíthet magát az okot kezelni.

Én első körben a számítógép használat megvonását/korlátozását ajánlanám.

2017. dec. 28. 11:06
 39/48 anonim ***** válasza:
37%

Kérdező őszintén, hogy neveltétek a gyereketeket? Adtatok neki szeretetet? Vertétek? Kiabáltatok vele sokszor és megaláztátok? Tanítottátok őt? Tanultatok vele ?

Nem lesz ilyen soha egy rendesen nevelt gyerek, ha szeretet kap a szüleitől akkor azt vissza akarja adni nekik és büszkévé akarja tenni őket!

2017. dec. 29. 10:04
 40/48 anonim ***** válasza:

" Minden függőség hátterében valamilyen komoly lelki sérülés áll. " Vagy kényelem, lustaság, túlzott jó élet-unalom... Ne állíts már be minden függőt lelkibetegnek. Ez egy jellemgyengeség, semmi több- mondom úgy hogy magam is függő voltam. És legyőzhető, akarat kérdése.

Kedves kérdező! Jobb ha tudod, hogy amíg nem kényszerül rá, nem fog se dolgozni, se tanulni a gyereked. Ugyanis ez neki egy könnyű, kényelmes állapot ahol semmit sem kell tennie a saját kényelméért. Ha belebeszélitek, hogy ez valami nagy lelki trauma következménye, csak adjátok alá a lovat- még kevésbé fog önállósodni- már igy is élősködik rajtatok, ne rontsátok ezzel a helyzetet.

2017. dec. 29. 10:23
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!