Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy tudnám csökkenteni a...

Hogy tudnám csökkenteni a bűntudatom, amiatt, hogy a szüleim támogatnak anyagilag és nem érzem, hogy bármerre haladna az életem?

Figyelt kérdés

Nem akarom, hogy itt lehordjatok mindennek, szóval kérem, hogy aki csak ezért írna, ne tegye.

Röviden:

Másodévek vagyok egy olyan szakon, amit nem szeretek. Ezt már elmondtam a szüleimnek tavaly ilyenkor is, a nagyszüleim azt akarták, hogy azonnal hagyjam abba, mert semmi értelme, hogy itt legyek, ha nem szeretem. De a szüleim amellett voltak, hogy legalább egy évet végezzek el, hátha megszeretem, stb. Tavasszal mondtam, hogy nem lett jobb a helyzet és szeretnék felvételizni az orvosira. Azonban gimiben én egy teljesen humán tagozaton voltam, nyelveket tanultam és a tudásom biológiából, kémiából és fizikából eléggé korlátozott. Hiába voltam belőlük 5-ös, az emelt szintű érettségi követelményeitől fényévekre voltam. Úgyhogy egy ideje különórákra járok, hogy felvegyenek majd, mellette pedig csinálom tovább azt a szakot, amit tavaly elkezdtem (ha jövőre felvesznek, itt az utolsó évet levelezőn csinálnám meg).

A szüleim és a családom, a barátom támogatnak mindenben és azt mondják, hogy tanuljam azt, amit szeretek, hiszen ők is azt szeretnék, hogy boldog legyek. Ez oké, csak néha rosszul érzem magam, mikor találkozok pár barátnőmmel, és látom, hogy az ő életük teljesen jól halad.

Pl. van egy barátnőm, aki 3 évvel idősebb nálam.

Tavasszal volt az esküvője, van már egy kislánya és jövőre jön a következő babájuk. Egy másik nemrég költözött haza Párizsból, múlt héten mondta meg, hogy babájuk lesz és januárban hozzámegy a barátjához.

Nekem pedig jobb esetben is 6-7 év, mire elkezdhetek azon gondolkozni, hogy saját családom legyen. Ne értsetek félre, akarom az orvosit, csak néha zavar a tudat, hogy a számláimat sem tudnám kifizetni egyedül, vagy az utazásaimat sem. Anyáék szerint emiatt ne érezzem rosszul magam, mert a nővéremet is ugyanígy támogatták annak idején és hogy még előttem lesz az egész élet, hogy dolgozzak...

De néha még a távolabbi barátaimnak, ismerőseimnek is magyarázkodnom kell, pl. mikor megkérdezik, hogyha nem dolgozom sehol, akkor miből megyek el egy adott szórakozó helyre, vagy hogy hogy élek meg.

2017. dec. 17. 13:49
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

Ha a szüleid nem bánják, mert szívesen segítenek, akkor fogadd el és örülj neki. Azt azért nem ártana eldönteni hogy mit akarsz, mert az időd tényleg megy. Ha nem 100% az orvosi, inkább fejezd be a mostanit, mert akkor már van egy konkrét diploma a kezedben. Utána is még bármit tanulhatsz nappalin vagy levelezőn.

Az, hogy a barátnőidnek már van gyereke, az elvileg tök mindegy ilyen szempontból. Ha zavar, házasodjatok össze a barátoddal és vállaljatok gyereket. (Én nagyjából ugyanitt tartok, csak nekem nincs pasim hogy felmerülne, hogy gyereket vállaljak. :-( )

2017. dec. 17. 18:43
 12/13 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ezen felesleges aggódnod.

Igen, nagyon szomorú , hogy a legtöbb fiatal nem kap segítséget a szüleitől már, vagy rosszabb esetben a fiatalnak kell segíteni a szüleit.

Nem tehetünk róla, hogy milyen hátterű családba születünk.

Ha te szerencsés voltál és a szüleid jó módúak, tudnak segíteni az egyetemi éveid alatt, akkor ne legyen lelkiismeretfurdalásod.

Esetleg annyit tudsz tenni,hogy kicsit jobban érezd magad, hogy legalább nyaranta diákmunkázol.

Vagy akár év közben néhány napot, amikor ráérsz.

Így egy minimális kis pénzed lenne, amit te keresnél meg. És egy picit belekóstolnál a munkába.

De tényleg ne érezd emiatt rosszul magad. Ha elvégzed a sulit, akkor fogsz még dolgozni, jó pár évtizedig folyamatosan.

Nem értem amúgy, hogy miért kéne magyarázkodnod bárkinek is, hogy még nem dolgozol?

Senkinek semmi köze nincsen hozzá, hogy a szüleid támogatnak.

Ez kéne, hogy a normális legyen.

2017. dec. 18. 07:14
 13/13 anonim ***** válasza:
Orvosi mellett csinálni egy másik szakot levelezőn, ráadásul úgy, hogy kémiából vagy fizikából akkor is lesznek elmaradásaid, ha két tantárgyból penge leszel az emelt miatt, hát hajrá :D Szorgalmi időszakban tutira nem lesz semmi gondod, de azért vizsgaidőszakban... nem túl reális terv, tapasztalatból mondom.
2017. dec. 18. 22:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!