Ne legyen bűntudatom, ha ezentúl így teszek?
Csonka családban élek apával és öcsémmel.
Mióta csak hárman vagyunk, egyedül én takarítok. Apánk nagyon sokat dolgozik, tőle nem is várok el semmit e téren, de a 19 éves öcsém még középsuliba jár. Most fog másodszorra évet ismételni, szerintem soha nem fog tudni leérettségizni, egész nap gépezik és természetesen még soha nem csinált magának kaját vagy mosott egy adag ruhát, bármi...
Sokszor kerülünk emiatt összetűzésbe, engem undorít a lustasága, az életképtelensége, és hogy persze mindez el van neki nézve. Tegnap éppen az ágyneműjét cseréltem le, megint vitatkozni kezdtünk és azzal vágott vissza, hogy "minek csináljam én, itt vagy te cselédnek."
Ekkor betelt a pohár, most már nem fogok utána takarítani. Nem akarom a tányérjait elmosogatni, a ruháit kimosni, meg semmi, amíg nem hajlandó ő is csinálni valamit.
Ezzel az a baj, hogy már többször szóltam apának, hogy rosszul érzem magam emiatt, ő pedig azt mondta, ha én nem takarítok, akkor ő fog, de akkor sem szól rá öcsémre (mi a fsz...?).
Az a baj ezzel, hogy apát szeretem, és gyötörne a bűntudat, ha nem takarítanék öcsém után, és ő csinálná helyette. Hagyjam rá? Mert hogy így öcsém aztán rohadtul nem fog sajnos magába szállni soha, és ugyanúgy én takarítanék a legtöbbet.
Mit tegyek?
"Ekkor betelt a pohár, most már nem fogok utána takarítani. Nem akarom a tányérjait elmosogatni, a ruháit kimosni, meg semmi, amíg nem hajlandó ő is csinálni valamit."
És jól tennéd, ha ezt betartanád.
Akármennyire is fognak ez miatt otthon zsarolni.
Ha ez nem válik be és nagykorú vagy, csendesen a háttérben szervezd meg, hogy elköltözöl.
Amikor már biztos, hogy ez sikerül, csak akkor közöld a döntésed.
Vagy családtag vagy, vagy kihasznált amőba cseléd?
Mindenki vegye ki a házi dolgokból a testhezálló feladat részét.
Beszéljétek meg, kinek mi jut a házimunkából.
Azt tartsátok be szigorúan.
Akár készítsetek naptári szintű teendő listát személyre szabottan és függesszütek ki a falra.
Tartsátok be.
Aki nem teljesíti, előre beszéljétek meg, hogy ezért mi a büntetés.
A mosogatas kapcsan az jutott eszembe, hogy ne csak a tesod, utan ne mosogass, hanem ugy egyaltalan, mert ha magad es apukad utan megcsinalod, a tesodnak igy mindig lesz tiszta tanyer, evoeszkoz stb.
Csak annyit mosogass es akkor amikor neked szukseged van ra.
Mosni is csak sajat magadra...
Tenyleg te csinalsz magadbol cseledet, mert sajnalod apukad, apukad viszont nem sajnal teged, hogy a lusta felnott fiarol is neked kell ilyen szinten gondoskodni?! Meg ha az anyja lennel sem lehetne elvarni, hogy ilyen szinten kinyald egy 19 eves fiatal feneket.
Alap dolgokat azert illene megcsinalnia maganak, es sajat maga utan.
Nem tudom miota tart ez az allapot, de apukadnak tenyleg ossze kene kapnia magat, es fenekbe billentenie egy kicsit az ocsedet, hogy mozdoljon meg, foleg igy, hogy meg a tanulassal is gondok vannak. Gondolom amiatt sem szol ra, hogy jo lenne, ha legalabb gorbulne az a jegy, es nem allna bukasra.
Rakd meg a ki szrost amikor leülne a gép elé.
Mi anno így intéztük.
Gép kinyom, dirr-durr, fülönfog és irány a meló
Akkor takarítson apád! Sose értettem, miért kell kivételezni egy taknyossal, mert pöccsee lett.
A helyedben csak aludni járnék haza addig, amíg el tudok költözni. Aztán a két felsőbbrendű hímet megeheti a retek!
Igaza van a többieknek, hogy te cselédesíted magad, de neked is igazad van, hogy nem akarod, hgy apukádnak kelljen megcsinálni a munkát.
Biztos sehogy sem lehet őt rávenni, hogy fogja be öcsédet munkára?
Én semmit nem csinálnék meg, csak a mosogatást. Azt is egyedül csak apukád kedvéért, ne neki kelljen a kemény munka után nekiállni. Se kaját, se mosást, se ágynemű-húzást nem csinálnék az öcsémnek.
Nálunk pont ugyan ez a helyet, csak mi 3-an vagyunk lányok.
Talán általános iskola vége felé kezdtem jobban besegíteni a házimunkába(előtte is, de kisebbnek utáltam mosogatni és inkább minden mást megcsináltam csak mosogatni ne kelljen).
Aztán olyan 15-16 éves lehettem max, amikor elegem lett és csak a saját szobámat takarítottam. anyának mondjuk nem tetszett, de ez van(igazából megértette, mert a nővérem nem csinált semmit).
Később mikor érettségiztünk tesómmal 2 év különbséggel rosszabb lett a helyzet és megint én takarítottam.
Pár év múlva meg én beiratkoztam egyetemre tesóm meg b*szott segíteni a vizsga időszakokban mikor itthon volt. Vidékre járok és volt, hogy nem takarítottam ki mielőtt elmentem, és mire hazamentem 3-4 nap után, ugyan úgy volt minden. Volt, hogy direkt nem csináltam semmit, hátha történik valami, de nem hozott sok eredményt. Egyszer lekevertem neki egy ordas nagy pofont, mert nálam elszállt az irányítás, na az használt 1-2 napig.
A mosásra tudtam egyedül rávenni, mert kiválogattam én meg anyám ruháit és csak azokat mostam ki.
Egyébként tökmindegy hogy veszekszel vele, semmi nem fogja meghatni. Nem kell kimosni a ruháját, nem kell bemenni a szobájába se és nem kell neki vásárolni se kaját.
Igaza van annak, aki azt írta, hogy te sajnálod apádat, bezzeg ő nem sajnál téged. Ha ő nem kímél, te miért kímélnéd őt? Értem én, hogy nálad ez az alap azért, hogy ott laksz, de ő ezt nem értékeli, mert nem is érdekli.
Embereld meg magad, különben a leendő férjed is könnyen kihasználhat, ha pedig gyerekeitek is lesznek, nem fogsz olyan könnyen boldogulni, mint ahogy most megteheted, hogy csak magad után takarítasz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!