Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Az olyan szülők mit gondolnak,...

Az olyan szülők mit gondolnak, akiknek az sem elég, ha kitűnő a gyerek?

Figyelt kérdés

Mert nem elég az, ha kitűnő vagyok, év közben se legyen 5-nél rosszabb jegye. Sőt, vannak versenyek is, azt is meg kell nyerni, ha már második vagy, akkor is lehetnél jobb. Hullabetegen, lázasan, tüdőgyulladással is be kell menni, mert hát lemaradsz, jó, ha bent vagy így is, fontos dolgok hangozhatnak el. Ha becsúszik egy 3-as, ne adj isten egyes, akkor ásd el magad, mert sz.rt sem érsz.

Mit éreznek az ilyen emberek, komolyan?

Főleg azok csinálják ezt, akik maguk meg sem közelítették ezt a szintet, vagy nem fogják fel, hogy nem olyan a képessége. Másnál is ezt látom.

Akkor is kitűnő lettem volna, ha nincs ez a hajtás. Nyilván valamilyen szigor is kell, de ezt túlzás. Mindig van feljebb, ott a verseny, díjak stb, sosem elég.

Akkor üt be a gikszer, amikor gimnáziumban már nem hozza a szintet. Minthogy én is csak 4,4-4,8 vagyok. Kellett mennem nevelési tanácsadóhoz, pszihiáterhez is elcipeltek, aki persze "drogokkal", akarta kezelni a nem létező "koncentrációs zavaromat".

Ezzel csak megutáltatják az iskolát. Előre félek már az érettségitől. persze tudom jót akarnak, de sosem tudok elég jó lenni. Nem a szidást kérem, csak tényleg nem értem ezt.

2017. nov. 24. 21:24
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
92%
Talán csak kiélik rajtad ami nekik nem sikerült. Így 30-hoz közel arra jön rá az ember, hogy nevetséges volt a jegyeimen aggódni. Nem tudom, ha majd az én gyerekemet látom ebben a helyzetben csak nevessek és hagyjam, hogy ő döntse el mi neki a jó, vagy leüljek vele elbeszélgetni és elmagyarázzam neki, hogy én nem kpvezem meg, ha hármast hoz haza.
2017. nov. 24. 21:33
 2/16 anonim ***** válasza:
100%

Az ilyen szülők nagyrészt sikertelenek. Közepes vagy gyenge eredménnyel evickélték végig az általánost, közben ott volt "bezzegklárika" meg "bezzeglajoska", a helyi felső tíz éppen aktuális sarjadéka, 5,0 feletti átlaggal, aki elment a Jónevű Középiskolába, majd a Nagyszerű Egyetemre és most jogász, közgazdász vagy mérnök, biztosan havi több milliót keres és akkora háza van, hogy el se lehet mondani. Apuka-anyuka meg a végiglébecolt általános iskola után elment a "szakmunkásba" és lett belőle valami közepesen sikertelen kétkezi munkás, esetleg zsákutcában tengődő irodai tintanyaló.

Na, de majd most! Most majd megmutatja! Ami neki nem sikerült, mert mindig közbejöttek a körülmények (még véletlenül sem az, hogy tanulni sem a közoktatásban, sem utána nem volt hajlandó, megmaradt a "legyen meg a szakma/diploma, osztán nekem mán jó' van, émmá' be nem ülök a padba, nem fog a fejem"), az majd a gyerekének fog! Ostorral hajtja, kiabál vele, alázza, hogy így, egy generációval később az ő ivadéka legyen "bezzegklárika" meg "bezzeglajoska", ha már ő nem lett az.

2017. nov. 24. 21:46
 3/16 anonim ***** válasza:
100%
Jótanuló gyerek önértékelési zavarokkal. GRATULÁLOK A SZÜLŐKNEK!!
2017. nov. 24. 21:53
 4/16 Metionin ***** válasza:
100%
100%-os pontossággal leírtad anyámat. Nekem is meg volt mondva, hogy csak akkor mehetek egy versenyre ha legalább az első 3-ban benne vagyok, nem szégyeníthetem meg mindenki előtt. Betegen iskolába járás dettó, hibátlan (nem ötös, hibátlan) dolgozat alap, nem mintha ők valami agytrösztök lennének, a 8 általánost is csak kínnal végezték el mert muszáj volt. Szerintem a saját életüket érzik elcseszettnek és a gyereken próbálnak kompenzálni, miközben nem fogják fel hogy ezáltal megkeserítik az életét és elmarják maguk mellől. A legtöbb gyerek azért nem egy szám akar lenni a bizonyítványban, nem egy oklevél akar lenni egy polcon, nem trófea a szülők dicsőségfalán, hanem önálló érző lény, akinek igényei vannak. De ettől az ő elcseszett életük nem lesz jobb, csak lesz egy frusztrált, szorongó gyerekük aki alig várja hogy elhúzzon otthonról.
2017. nov. 24. 22:15
 5/16 anonim ***** válasza:
98%
Amikor alsó tagozatos voltam, Én is jártam versenyekre. Persze nem azért, mert annyira motivált voltam, hanem azért, mert elvárták tőlem. Nem csak Anyám és a Nagyszüleim, hanem a Tanáraim is. Nálunk is ment, hogy M.-nak miért lett jobb a dolgozata, mint az enyém. Később gimis koromban elmaradoztam a versenyekből. Egy hatosztályos gimnáziumba jártam, amit rettenetesen utáltam, ennek ellenére végig gincsoltam. Jók voltak a jegyeim, de oklevelet sosem kaptam, míg általános iskolában majdnem minden évben. A negyedik évben meg is mondtam Anyámnak, hogy szerintem az oklevél az égvilágon semminek sem fokmérője, csupán annak, hogy mekkora protekciója van valakinek, akkor veszekedett is velem, hogy márpedig ez nem igaz. Prsze akkor én is ideges voltam, rágtam a körmöm és önértékelési problémáim voltak. Ha úgy tetszik nevessetek ki, vagy pontozzatok le, de abban az iskolában a sok elit és elkényeztet gyerek között, akik agyba-főbe járták külföldet én így utólag szégyellném magamat, ha ki lettem volna tüntetve egy érettségivel rendelkező egyedülálló szülő gyermekeként. Később a főiskolán azonban újra értem el eredményeket nyelvtan, helyesírás és matematika versenyekre jártam. Egyszer egy országos matematika versenyen a főiskolánk hírnevét is öregbítettem. Most a harmincas éveim közepén járok, több diplomám van, s bizony munkahelyen néha úgy volt, mint a mesében: "hol volt, hol nem volt". Amikor nem volt munkahelyem egyszer keserőségemben mondtam Anyámnak, hogy ugye megmondtam tizenévesen, hogy nem a tudás számít, hanem az, hogy kicsoda kinek a valakije belátta, hogy igazam van/volt. Most meg kell vívnod ezt a harcot, de hidd el, tíz év múlva másképp fogod látni.
2017. nov. 25. 00:31
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

Anyum is hasonló volt. Mióta az eszemet tudom másról se szólt az életem, csak iskola, iskola, iskola. Mert anélkül semmi nem lesz belőlem, seperhetem a járdát meg szedhetem a kutyaszrt. Soha nem kaptam dicséretet a jó jegyért, mert az volt az alap. (Na meg persze mindig a "lehetett volna jobb is" ment. Ha ötös lett akkor, miért nem 100%, miért csak 90?) Bezzeg a rossz jegy... Nagyon ritkán vitatkoztak apummal (vagy, csak nem előttem), de akkor mindig miattam volt, mert apum sem értette minek ez. Miért baj, ha valami nem tökéletes? Miért kell velem folyton veszekedni a suli miatt, mikor 4,7 az átlagom? Főleg, hogy magamtól is megcsináltam a házit. Lehet, hogy nem rögtön mihelyst hazaértem, de megcsináltam. Fölösleges volt velem ordibálni miatta és ezt apum is tudta. Állandóan másokhoz voltam hasonlítgatva, hogy "bezzeg XY..." Miután apum meghalt nagyon elfajult a dolog. Pont akkor érettségiztem, továbbtanulás, stb. Anyum pszichiáterhez járt és úgy láttam semmi másban nem leli örömét, csak az én továbbtamulásomban, hát ráhagytam. (Mert "nekem, csak az apám halt meg, de neki a férje, neki rosszabb".) Életem legrosszabb döntése volt. Gyakorlatilag nem volt beleszólásom az egészbe, az adataimat tudta, belépkedett a nevemben és ő intézett mindent, ő választott sulit. Én meg hagytam, mert végre úgy tűnt, hogy boldog. Mire észbe kaptam már ott ültem egy egyetemen, amit a hátam közepére nem kívántam, csak nyűg volt az egész, már az egészségem kezdett rámenni, ezért otthagytam. Na akkor elszabadult a pokol. Jött a mindenféle zsarolás, veszekedés, "apád forog a sírjában", le voltam hordva minden hálátlan szrnak, mert "tönkre tettem a tervét, mikor már minden jól ment". Mint kiderült ő úgy tervezte, hogy nekem lesz minimum 2 diplomám, aztán hazaköltözök hozzá és ott fogok dolgozni, ahol ő régen. (Létszámleépítéskor küldték el.) Mikor mondtam neki, hogy én annyi idősen már családot akarok nem még akkor hazaköltözni és olyat dolgozni, amit sose szerettem ki lettem röhögve, hogy mit akarok én családot, senki nem akar tőlem gyereket, párom is el fog hagyni, mert engem nem lehet elviselni, stb. A kedvencem, mikor mondtam neki, hogy én így boldogtalan vagyok erre kapásból rávágta, hogy most nem az a fontos, hogy boldog legyek, hanem az ikola. (Ezzel a kijelentésesen írta le magát végleg a szememben.) Több, mint egy hónapig hozzám se szólt, az egész családban én voltam a szr, hálátlan gyerek. Mikor megint szóbaállt velem akkor jött a meglepetés. Nem tudtunk beszélgetni. Nem volt közös téma, nem tudta miről kérdezzen, nem tudta miket szeretek. Fogalma sincs róla, hogy milyen ember vagyok, mert 20 évig mindig, csak az iskolával kapcsolatos dolgok érdekelték. A saját anyám nem ismer.

Az egész viselkedésével azt érte el, hogy középsuli utolsó évében én már kiadó lakásokat néztem meg selejteztem a cuccaimat, hogy ha végeztem már mehessek is. (14 éves korom óta vártam, hogy végre költözhessek el, de persze tudom "ez csak kamaszkori hülyeség".) Nem érdekelt hova, csak el. (Ezt meg is tettem középsuli után rögtön.) Na meg, hogy megutáltam az iskolát és a tanulást is. Lehet, hogy nincs diplomám, de végre nem csak egy trófeát lát bennem, akivel henceghet a munkahelyén, akit hordhat rendezvényekre, versenyekre mutogatni "szép ruhában". Inkább leszek csalódás, meg a család szégyene (másnak sincs diplomája a családban), minthogy bazári majomként hencegjenek velem, ha meg épp nincs rám szükség akkor üljek otthon csendben. Ebből én nem kérek.

2017. nov. 25. 00:57
 7/16 anonim ***** válasza:
100%
Én csak azt nem értem, hogy a gyermek lelki tönkretételét a törvény miért nem bünteti.
2017. nov. 25. 13:03
 8/16 anonim ***** válasza:
100%

"persze tudom jót akarnak"

Jó lenne, ha reálisan látnád a helyzetedet és nem hinnéd el ezt a maszlagot, amit önmagadnak próbálsz bemesélni. Nem, nem akarnak jót neked. Ki akarnak készíteni téged, be akarnak törni, hogy egy bábú, egy tárgy legyél a számukra, semmi több. És ebből nem tudsz kitörni, mert a szüleidnek jelenleg hatalmuk van feletted. Ellenállhatsz, például ha azt mondják neked, hogy "bezzeg XY-nak sikerült, neked meg nem", akkor mondd vissza, hogy "bezzeg XY-nak normális szülei vannak, akik építik a gyermeküket, nem tönkreteszik".

A nevelési tanácsadónak és a pszichiáternek pedig kerek perec úgy el kellett volna mondani az igazságot, hogy csak na. Hogy pontosan minek vagy kitéve, és ez téged hová visz. Főleg akkor, amikor a pszichiáter a drogokat akarta lenyomni a torkodon. Azt is megfontolnám, hogy szólok a gyermekvédelemnek, hogy mi történik.

2017. nov. 25. 13:13
 9/16 A kérdező kommentje:

Hát ugy ez az. De még azért se kap senki semmit, ha megveri se.

Itt tényleg az lesz a baj, mikor már nem lesz kitűnő. 4,7-nél már letargiàba volt anyám, hogy mit csináljom velem, milyen orvoshoz vigyen, hogy "tudkak tanulni", az osztály legjobb tanulója voltam. Meg előszedte a régi okleveleimet, hogy nézzem meg mi lett belőlem, kiment az anyja sírjához bőgni emiatt.

4-esért nem lehet az udvarba se kimenni, 4/5 is rossz jegy volt. Igen, ha ötös miért nem hibátlan.

Nekem a koli kész felüdülés volt és nem kallódtam el. Tanultam akkor is, csak éppen akkor, mikor akartam, nem idegesített senki.

2 év után kivettek, mert biztos drogozok ott...

Soha, de soha nem dicsértek meg. Az meg a másik, hogy nem lehettem beteg, mert csak nem akarok iskolába menni...

Mindenki azt mondja, hát én nem köszönöm meg nekik, mert magamtól is tanultam volna.

2017. nov. 25. 13:18
 10/16 anonim ***** válasza:
100%
Mert még ha magadért hajszolnád magad, akkor megérteném. De nem magadnak akarsz megfelelni, hanem nekik. Csak kérdés, hogy megérdemlik-e ők, hogy így hajszold magad értük. (Spoiler alert: nem) Én arra törekednék, hogy önmagamnak megfeleljek. Ha nekem elég a négyes, akkor azért küzdenék. Ha a szülőknek nem tetszik, akkor meg hadd hisztizzenek, majd észreveszik, hogy miután elmúltál 18 éves és érettségi után egyetemre mentél az ország másik végére, fel sem tudnak hívni, mert mondjuk új telefonszámod van, és mert sosem mész haza, hanem éled a saját életed békében és nyugalomban.
2017. nov. 25. 13:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!