Mennyi költőpénzt adnátok az alábbi tininek?
Tehát: kollégista, 1-2 havonta jön haza. Az alap szükségleteket (wc papir, tusfürdő, füzetek stb.) magának kell megvegye. Csak a koli kaja van kifizetve.
Tehát mennyi pénzt adnátok a fent leírt középiskolásnak?
A kaja biztosítva van, de tudjuk milyen a menza... kell, hogy vegyen magának valami más ételt mellette, valamint az alap szükségletek, meg néha (nagy ritkán) egy mozi, meg egy könyv bele kéne férjen.
Szóval, mennyi legyen a heti/havi pénze?
"Nos, ez a kamasz dolgozik is a tanulás mellett. Nem szakad bele, egyrészt a középiskola nem nehéz, másrészt heti egy órat dolgozik."
Én nem mondtam, hogy ne dolgozzon, én is dolgoztam, számos ember vállal másodállást felnőttként is. Csak annak a fajta képmutatásnak akartam az elejét venni, amiben úgy van beállítva a gyerek, mint aki nem csinál semmit. Holott például az a "nem nehéz" középiskola az számos felnőtt munkahelynél keményebb munkát igényel, szóval az a minimum, hogy a család azt a kb 50 órás elfoglaltságot elismeri.
Ha megtehetitek annyit adnék, hogy hasonló életszínvonalon éljen mint otthon. Ugyanazokat a kozmetikumokat tudja venni, ugyanannyi ruhát, szórakozásra is legalább annyi jusson. Külön kell számolni az utazás költségeivel, az étkezéssel, amit úgyis ki kell egészíteni és az iskolai befizetésekkel. Arra számíts, hogy az első hónap többre fog kijönni, meg kell szoknia, mit hol lehet jó áron beszerezni és egy csomó dologra rájön, hogy egyszeri kiadásként kelleni fog. (Hosszabbító, lámpa, vízforraló, kancsó, pokróc, fürdőköpeny, stb. Nem biztos, hogy mind kelleni fog, de gondolom az összes cuccát nem viszi magával.)
Azt, hogy ez neki mennyi lesz, nem tudom, van akinek a 12 ezer is bőven elég lenne, más a 40 ezerrel is azt érezné, nyomorog. Mondom ezt sok-sok év koleszos tapasztalattal.
Ennek a kérdésnek így értelme nincs, ha nem tudjuk hova megy, milyen ott az árszínvonal. Itthon erre elég lehet egy 20-as is + utazás, külföldön, országtól függően kellhet a sokszorosa.
Írjatok egy tételes listát és számoljatok, majd fejeljétek meg úgy +10 %-kal.
Eddig azt hittem, csak a 15 felettieket küldik itt dolgozni. De tévedtem, már az a divat, hogy a 13 évesnek is menni kell.
5 év múlva már a kis alsósokat is zavarni fogjátok melózni, ha új gyurmát szeretnének?
Kérdező!
Én megértem, ha nem járkál gyakran haza. Nekem is volt ilyen barátnőm, az ország másik végében tanult (művészeti suli) és neki bizony 1 nap volt a hazaút... Szóval hazaért péntek éjszaka, vagy szombaton késő délután, de vasárnap meg már indulhatott volna vissza. Ezt jóhogy nem vállalja be senki hetente, értelme sincs.
Én a helyedben azt csinálnám, hogy 1-2 hónapig összeírnám, hogy mennyi pénzt adok neki, mennyibe kerül, amiket vásárolok számára és azt az összeget adnám később is. Vagy már középiskolás?
Amúgy kártyát csináltatnék neki én is, mert bármi történhet és megbeszélném vele, hogy a kártyán mindig legyen 5-7 ezer vésztartalék, amit sosem költ el.
Így nem lehet pontos összegeket írni. Mert mindenkinek mások az igényei.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!