Jogos, hogy így kiakadt azon, hogy a nagyszüleim kifizetnék nekem az egyetemet? Ti támogatnátok a gyereketek?
Amióta az eszemet tudom, orvos szeretnék lenni.
Ez lehet, hogy azért is van, mert apukám és a nagyszüleim is orvosok, kisgyerekként is sokat voltam a kórházban és már akkor is érdekeltek ezek a dolgok.
Viszont engem minden Budapestre köt és nagyon félek, hogy csak vidékre vennének fel...
Tanulok rendesen, járok különórára biológiából, fizikából, matekból és magyarból is, kitűnő voltam az elmúlt 3 évben is. De ugye őrült magas a ponthatár és félek. A nagyszüleim (anya anyukája és a férje) viszont felajánlották, hogyha második helyen megjelölöm a SOTE-n az önköltséges szakot, kifizetik nekem.
Anya férje viszont nagyon kiakadt, hogy mit képzelek magamról, hogy ezt kierőszakoltam, meg ha nem vesznek fel, akkor meg is érdemlem és menjek el eladónak, nem vagyok egyetemre való, stb. Őrjöngött, két és fél órán át ordibált velem. Ma nem mentem suliba (lázas voltam reggel, fáj a fejem és a torkom) és elkezdett ezért is veszekedni, hogy 'hát igen, minek bejárnom, mikor a diplomát is megveszik majd'.
Nagyon rosszul esett ez, mert nem vagyok sem lusta, sem elkényeztetett. És mikor mondta anya neki, hogy fejezze már be, akkor is csak hajtogatta, hogy nem fejezi, mert akkor is igaza van...
Két ismerősömnek is fizetik az orvosit (az egyik állatorvosin van) és ettől függetlenül ugyanolyan keményen tanulnak, mint azok, akik költségtérítésesen vannak. Szerintem nem ettől függ, hogy kiből milyen szakember lesz.
Semmi köze sincs a mostohaapádnak, hogy a vérszerinti nagyszüleid mennyi pénzt adnak neked. Ha a nagyszüleid felajánlották, csak rajtad múlik, hogy elfogadod vagy sem.
Amúgy az valóban igaz, hogy most 2017-ben és 2016-ban még magasabb volt az önköltséges ponthatára, illetve ugyanannyi volt. Persze ettől még lehet, hogy amikor te érettségizel alacsonyabb lesz a költségtérítéses ponthatára.
Nálam hasonló volt a szitu, csak nekem nem ajánlotta fel senki, hogy kifizeti a SOTE-t. Sajnos nálunk senkinek nincs ennyi pénze, de nem is vártam volna el. Végül nem is lett volna rá szükség, mert felvettek az államira. Anyám férje viszont nekem is elmondta, hogy minek járok egyetemre ugyanúgy eladó leszek, mint a 8 általánossal. 2 éve diplomáztam, egész jó fizetésem van. Ma anyám férje mindig tőlem kuncsorog pénzért. Szóval ennyit erről. Kívánom, hogy felvegyenek államira, sok sikert! :)
Rövid válaszom kérdésedre: Nem jogos.
Az egyetemtől, nyári munkától, anyagi segítségtől TELJESEN FÜGGETLENÜL én a helyedben totál kiakadnék, hogy nevelőapa ebbe bele akar p..ázni. Hisz nem is az ő pénze.
A fenti helyzetben én a következőt tenném: négyszemközt egyeztetnék apámmal, hogy adott esetben hozzá költözhetnék-e. Ha igen, akkor anyámnak adnék két hetet, hogy kidobja a nevelőapámat, vagy megyek apámhoz lakni. Aminek nemcsak érzelmi, hanem anyagi következménye is van (gyerektartás).
El nem tűrném, hogy valaki, aki nem apám, akinek egy fillérjébe sem kerülne a szóban forgó dolog, az egyáltalán véleményt merjen mondani, nemhogy ordítozzon velem órákig.
Anyád férje, kívülálló, minek beszél bele olyanba, amihez nincs köze, ráadásul eleve hazudva - nem erőszakoltad ki az ígéretet.
Anyádnak volna dolga, hogy kicsit fékezzen rajta - látom igyekszik, de lehetne kicsit erélyesebb.
Én meg senkinek a félórás ordibálását nem hallgatnám végig, van neki is Q anyja, 5 perc után oda küldtem volna.
Anyukád férjének (aki nem az apukád) semmi köze hozzá, hogy a nagyszüleid, mire költik a pénzüket. Érthető, hogy támogatni szeretnének a tanulásban, főleg így, hogy van már hagyománya a családban az orvosi szaknak.
Viszont szerintem nagy hülyeség mindenképpen Budapesthez ragaszkodni. Ha felvennének pl. Pécs, Szegedre államilag finanszírozottra, akkor teljesen felesleges 20 M Ft-ot kidobni az ablakon csak azért, hogy Pesten maradj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!