Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Őszinteség vagy családi béke?

Őszinteség vagy családi béke?

Figyelt kérdés
Apámmal soha nem volt igazán jó kapcsolatom (elég kontrolláló és egyben túlféltő volt, meg alapvetően van egy kellemetlen, piszkálódó természete). Kb. 12 éves korom óta szerettem volna motorozni, amiről ő hallani sem akart, mert hogy veszélyes. Azóta felnőttem, elköltöztem, nemrég megszereztem az A-kategóriás jogosítványt, és vettem egy motort. Időnként meglátogatnak Anyukámmal együtt (nem gyakran, mert külföldön élek), akkor nyilvánvaló ugye, hogy mi van a garázsban. Egy lehetőség lenne a látogatások idejére máshova vinni a motort és hallgatni, de semmi kedvem óvodás gyereket játszani, ahhoz már kicsit idős vagyok. Viszont tudom, hogy azonnal jönne a hisztériázás és az érzelmi zsarolás. Ki hogyan oldaná meg ezt a dilemmát? (32/N)
2017. szept. 17. 13:37
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
15%
Reménykedjünk abban, hogy majd Te a saját gyereked kapcsán átéled, mit érez a szülő, amikor megpróbálja a lelkében helyretenni azt, amikor a (bármilyen korú)gyereke olyan tevékenységet űz (akár csak hobbi szinten), ami fokozott életveszélyt jelent. Persze a szenvedélyek ellen nemigen lehet mit tenni, mert az elfojtott szenvedély is árt.
2017. szept. 17. 14:54
 12/13 A kérdező kommentje:
Kedves 11-es, remélem Te is átéled majd, milyen az, amikor egy fiatal próbálja helyretenni a lelkében, hogy egész gyerekkorában tiltották mindentől a tanuláson és a "lánynak való tevékenységeken" kívül... Mert hogy "te nem tudod", "neked nem megy", "téged úgyis baleset ér". Azt, hogy a szülő letöri a gyerek vágyait, érdeklődését, hogy neki kényelmesebb legyen, ne kelljen aggódni.
2017. szept. 17. 15:02
 13/13 anonim ***** válasza:

Már mind a kettőre késő. Családi béke is csak őszinte alapon lehet, nem?

Nem kéne agyon-pszichologizálni mindent, csak azért, hogy lehúzhassuk, akit valamiért nem szeretünk. Gondolom, a Mérgező szülők könyvből lehet ilyesmit tanulni a mérgező gyerekeknek.

Mert a családi élet társasjáték. Amikor a szülő félti a gyerekét, a gyereknek is megvan a lehetősége, hogy meggyőzze a szülőt, megmutassa, bebizonyítsa, hogy tud magára vigyázni, hogy meg lehet benne bízni. Persze, ez nem megy csak úgy egy pillanat alatt, ahogy már jó ideje működik a világ. Hogy minden azonnal és idő-energia ráfordítás nélkül meglegyen. És csak pénzbe kerüljön, semmi másba.

Meg kéne hallgatni a szülőket is. Az anyukát is.

Én az adott helyzetben hagynék mindent alakulni, ahogy jön. Ha szólnak, válaszolnék, jóindulattal. Persze ahhoz el kéne felejteni a szülők ellen uszító szövegeket.

2017. szept. 20. 00:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!