Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tegyek hogy anya ne...

Mit tegyek hogy anya ne legyen velem ilyen szigorú? 14/L

Figyelt kérdés

Igazából elegem van anyából, mert olyan szigorú velem mindig. Állandóan ordítozik, nem lehet vele semmit megbeszélni normálisan mivel mindig tiszta idegesen válaszol. Most például megbeszéltük már a hét elején, hogy holnap itt alszik nálam a legjobb barátnőm, amit már le is szerveztem vele, de erre anya az utolsó pillanatban lemondta. Az okát nemtudom igazából, mert semmi rosszat nem csinálok. Hiába probálom kiszedni belőle, hogy mièrt nem csak egy NEM-et vág rá idegesen. Hát jó, csak most félek hogy megharagszik rám a barátnőm ez miatt, amit nagyon nem szeretnék mivel ő a lelki támaszom mindenben, de az ilyen fajta témák szerintem nem igazán a barátságunk témái, ezért nem igen hozom fel nála, meg őszintén megvallva szégyenlem, hogy ilyen anya. Az ő anyukája teljesen más. Most abban reménykedem, hogy egy másik időpontba bele megy anya még a nyár folyamán.

Soha nem volt anya-lánya kapcsolatunk amit nagyon gáznak tartok, mivel szivesen megbeszélnék vele dolgokat, de mint említettem vele nem lehet normálisan.

Nemtudom mit kéne tennem még ilyenkor nyáron se lett kicsit lazább, ugyanolyan kemény, mint iskola időben. Ha kiabál velem nem merek visszaszólni, mert akkor elveszi a telefonomat vagy kikapcsolja a wifit. Suliidőben mindig kikapcsolja a wifit és még a telefonomat is elveszi. Reggel megkapom, mivel buszozom, hogy tudjam hívni ha bármi van. Hétvégéken visszakapcsolja persze, de a barátnőimmel és az apukámmal(a szüleim elváltak) nagyon szeretnék beszélni.14 èves vagyok könyörgöm. Ha még rosszul is tanulnék, de egyáltalán nem vagyok rossz tanuló. A telefonomat se nyomkodom gyakran, de ilyenkor a nyári szünetben azért jól jön. Mit tudnék vele tenni, hogy ne legyen velem ilyen szigorú?

#család #probléma #anya #anya szigorú
2017. aug. 24. 22:37
1 2
 1/12 anonim válasza:
100%
Próbálj meg vele beszélni, ha jó kedvében találod. Kérdezd meg, hogy egy kicsit nem lehetne engedékenyebb? Nem sokára iskola, szóval, mondd, hogy szükséged van az internetre a tanuláshoz. Ami valljuk be, elég gyakran fordul elő. Mondd neki, hogy nem kell elvennie a telefont, ha hazajossz, tanulsz, csak utána jó lenne egy kicsit telefonozni. Valahogy próbálj meg beszélni vele, hogy jobban érezném magad, ha nem lenne ilyen szigorú. Persze finoman. Nem tudom, mennyire lehet vele ilyen téren beszélni. Nem ismerlek titeket. Remélem tudtam segíteni.
2017. aug. 24. 22:45
 2/12 anonim válasza:
41%
Erezned*
2017. aug. 24. 22:46
 3/12 anonim ***** válasza:
92%

Atyaég, mintha a saját anyámról írnának. Én is ugyanebben a cipőben járok! Az én édesanyám azért ilyen, mert az anyja, a nagy katolikus hívő teljesen burokban nevelte. Nem mehetett sehova a háztól (a templomon kívül), bedugta katolikus sulikba, teljesen átmosta az agyát, és most ezért ilyen velem is. Azt hiszi ez a normális!

Így ismeretlenként nem tudom megítélni, a te édesanyád miért lehet ilyen. Sok mindenből adódhat, munkahelyi vagy magánéleti stressz, nem bírja feldolgozni hogy már nagylány vagy, vagy egyszerűen csak olyan természete van.

Én sem vagyok vele jó anya-lánya kapcsolatban, de néha ha megcsinálom helyette a házimunkát, vagy segítek neki valamiben, akkor egy kicsit "megpuhul", és egész elviselhető lesz. :)

2017. aug. 24. 22:47
 4/12 anonim ***** válasza:
34%

Jaj nem aludhat ott a barátnőm, jaj kikapcsolj a wifit, jajj elvette a telefonom...

Tipikus tini hiszti.... Ezeket csak azért csinálja hogy suli időben ne azt a telefont nyomkodd és ne netezz tanulás helyett, ezért nem tanulsz rosszul!!! Ha apukáddal szeretnél beszélni meg a barátnőiddel azzal egyeztess mindenkivel mikor leszel kb elérhető és ennyi. Anyukád biztos azért nem engedi át a barátnődet mert nem akarja egész éjjel hallgatni az idétlenkedéseiteket és nyugodtan akar pihenni mert ő dolgozik, el van fáradva, nyilván stresszes az élete, nem egyszerű ám a felnőttek élete és ezt te 14 évesen aztán érted....

Alapból elváltak apudtól, feltételezem hogy pasija sincsen, emiatt is lehet frusztrált. Ezeket majd te is átfogod érezni ha majd felnőtté válsz és ha akkor picit visszagondolsz akkor érteni fogod a mi a helyzetet. Légy vele is egy picit megértőbb.

2017. aug. 24. 23:32
 5/12 anonim ***** válasza:
24%

Képzeld kedves 14 éves én is minden este fél 10 kor kihuzom a wifit és ki kell teni az előszobába a telefont tabot ,még most nyáron is mert a fiaim főképp kisebbik egésznap kockul,nem segit,és csak a telefonját nyomkodja ,no meg panaszkodik hogy fáradt,sőt ha valaki azt az egyszerü szabályt nem tartja be akkor minden elektronikus eszközét,telefon,tablet elkobzom minimum fél napra ,

Sziguruság még nem ártot senkinek sem meg ha azt észerüen csinálják .

Az ott alvás max az lehet anyukád vétke hogy ha már nem tartota be az egyeséget akkor mondja meg miért nem az okot ,lehet fáradt,nincs annyi pénzetek hogy vendégül lásatok a barátnődet is ,ha meg hétvégén is dolgozik akkor meg azért.

Azért tanulsz jol mert anyukád nem enged éjszaka is netezni stb .

2017. aug. 25. 06:09
 6/12 anonim ***** válasza:
46%
Ha azt szeretnéd, hogy felnőttként kezeljen anyukád, akkor viselkedj is felnőttként. Segíts neki a házimunkában. Cserèbe higgadtan megmondhatod, hogy "Anya ne haragudj, de nem adom oda a telefonomat. Az a privát szférám, kérlek tartsd tiszteletben." A Wifit meg kapcsold be, ha szükséged van rá. Egy gombnyomás az egész. :) Tiszteletteljesen, higgadtan, de ki kell állnod magadért. Apukádnál jobb lenne? Beszélj vele, hogy mit szólna, ha nála élnél. Vagy csak nála aludnál, amikor anyukád éppen sárkány. Anyukád meg járjon terápiára, ha nem tudja kezelni a stresszt.
2017. aug. 25. 07:57
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

Ha normális kedvébe van beszélj vele

Meg segíts neki otthon és finoman hozd fel a témát hogy valamit lazitson

Ha nem használ akkor nem lehet mást mint lázadni kicsit (telefont nem odaadni/venni egyet titokba, a barátnőnél meg aludj te

De neki nyugodtan mondd meg az igazat, hogy mi a gondod otthon)

2017. aug. 25. 08:26
 8/12 jonizsolt1234 válasza:
0%
Csináld azt amot ő mond!!
2017. aug. 25. 08:32
 9/12 anonim ***** válasza:
94%

Az is tud jól tanulni akinek nem húzzák ki otthon a wifit, nem kobozzák el a telefonját. Ez nem ettől függ, mert látom sokan ezzel jöttek.

Attól még, hogy egyes szülők elveszik a gyermekeiktől a szórakozási lehetőségeiket attól nem lesz automatikusan kitűnő tanuló, sokkal több esetben frusztrált, ideges, szüleit nem szerető- ezek persze sarkítások, de igazak. Ezt be lehet látni, lehet tagadni de nagyobb korban (16+) csak lázadás lesz a következménye. A jó tanuló/ rossz tanuló kérdés az otthonról hozott értékrendtől (pl.:a gyerek hozzáállásától, kötelességtudattól), az iskolában tanító tanároktól, és az intézmény elvárásaitól függ.

Persze a Kérdező szerintem is rosszabbul látja a helyzetet, mint kéne, az anyját jobban meg kéne értenie hisz nehéz egyedülálló szülőnek lenni (alapjáraton anyának is nehéz). Javaslom neki, hogy ne számon kérje rajta miért csinálta ezt, miért csinálta azt, hanem kérdezze milyen volt a napja, mi volt a munkahelyén. Hallgasa meg nyugodtan, ő is meséljen a napjáról, fokozatosan alakítsatok ki egy jobb kapcsolatot!

2017. aug. 25. 08:43
 10/12 anonim ***** válasza:
77%

Most az jutott eszembe, hány éves anyukád? Azt szokták mondani minél idösebben szül egy nö, annál kevesebb türelme lesz a gyerekéhez.

Én anyukám is sokszor ideges, de leginkább csak amiatt, mert egyedül nevel és minden teher a nyakába zuhan. Lehet, hogy nálatok is hasonlo a gond, és rajtad vezet le mindent. Probálj neki segiteni, átvállalni bevásárlást/postát/házimunkát, hátha több ideje lesz fellélegezni és lazábban látja majd a dolgokat.

2017. aug. 25. 10:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!