Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ti is elvárnátok a gyereketekt...

Ti is elvárnátok a gyereketektől, hogy beszálljon a költségekbe?

Figyelt kérdés
21 éves fiam júniusban elvégezte az iskolát,azóta továbbra is diákmunkát végez.Nem keresett még munkát magának,most közöltem vele jövő hónaptól kérek 40000ft-ot tőle.Most fel van háborodva a barátnőjével együtt,hogy miért kéne fizetnie?
2017. aug. 16. 10:00
1 2 3 4 5
 31/42 anonim ***** válasza:
52%

Én csak annyit mondanék, hogy 23 éves koromig a szüleim tartottak el. Programtervező informatikus szakon tanultam nappali tagozaton, volt, hogy reggel 8-tól este 8-ig az egyetemen ültem. Esélyem sem volt arra, hogy tanulmányaim mellett munkát vállaljak. Gyakornokként csak az utolsó félévemben sikerült elhelyezkednem, mert már csak két vizsgakurzusos tárgyam volt, amire nem kellett bejárnom. Ja, nettó 85K-t kerestem havonta.

Hát faszán megszívtam volna, ha a szüleim azzal álltak volna elő, hogy "na fiam, elegünk van abból, hogy az egyetemen lógsz, már két évet csúszol, ráadásul csak kettesre állsz, találj munkát 2 hónap alatt, takarodj el itthonról, ja és havi 40K-t adj haza". Abban a pillanatban lemondhattam volna arról, hogy valaha is diplomám lesz, extra poénként mehettem volna a híd alá, mert összesen bruttó 0 Ft jövedelmem volt, amiből még egy fél kiló kenyeret sem tudtam volna megvenni. Derékba tört volna minden lehetőségem a jó életre, robotolhattam volna életem végéig napi 12 órában egy rossz gyárban.

Aztán abszolváltam, ami miatt a gyakornoki pozícióm megszűnt. Rá egy hónapra a LinkedIn-en kaptam egy fejvadász cégtől egy ajánlatot szoftverfejlesztői pozícióra (még csak nem is én kerestem...), amit elfogadtam. Ez a jelenlegi munkahelyem, pályakezdőként, 4 hónap tapasztalattal nettó 230.000 Ft-ot keresek, nettó 30.000 Ft cafeteriával (debreceni fizetés, nem budapesti). Albérletet fizetek, és bár hétvégenként hazajárok, mégsem kértek a szüleim pénzt tőlem. Ha úgy van, hogy terveznek egy nagyobb bevásárlást pl. a Tesco-ban, vagy megállnak a benzinkúton tankolni, azt én fizetem. Ennyi. Ők úgy vannak vele, hogy én vagyok az egyetlen gyermekük, és ők pedig lesznek még öregek. Fontosabb az számukra, hogy számíthatnak rám, ha megöregednek.

23/F

2017. aug. 16. 19:22
 32/42 anonim ***** válasza:
86%

Szia, őszintén én nem várnám el az alábbi feltételek teljesülésekor:

-nem lennék rászorulva a fiam pénzére

-látnám, hogy képes állni a saját költségeit, ruházat, tisztálkodási szerek, luxus cikkek, bulik stb

-látnám, hogy próbál azért tudatosan bánni a pénzzel, tehát tesz félre is (már ha van miből)

-azért lenne benne szándék hogy pl egy nagyobb bevásárlást álljon a családnak

Ezt csak az én tapasztalataim miatt irtam...diplomaszerzésem után a szüleim nem kértek tőlem pénzt, azt szerették volna, ha szépen gyüjtögetnék és állnom a költségeimet...természetesen ezen felül álltam egy 15 ezer forint értékü bevásárlát havi szinten...ehhez ragaszkodtam, de többet nem kértek soha, amiért NAGYON hálás vagyok, mivel azóta 20 millió forintot sikerült összespórolnom és másfél hónapja külön költöztünk a párommal....VISZONT....ez teljesen más szitu, amit itt leirsz...itt nem csak a pénzügyekkel van probléma, hanem magávala fiaddal, aki lusta és hálátlan is...az, hogy nem képes semmi házimunkát elvégezni nem tudom a ki hibája....szerintem ezt már egy anyának kiskortól bele kell nevelnie a gyerekbe, hogy igenis olykor meg kell emelni a popónkat és megkell csinálni saját magunknak a dolgokat....ha nem képes semmire, ne moss rá és ne takarits, ne csinálj semmit, egy idő után észre veszi majd magát....de nem most kell elkezdeni nevelni bele az ilyesmit szerintem, hisz felnőtt emberről beszélünk....Ja és kérdés: hogy jön a képbe a barátnő, ő mégis mit szól ebbe bele? :)

2017. aug. 16. 20:31
 33/42 anonim ***** válasza:
44%
"Remek" döntést hoztál, amikor kitoltad magadból a 4. gyerekedet is a semmire. A kérdés alapján annyira képtelen voltál pénzügyileg bekalkulálni a 4 kölköt, hogy most összedől a világ, ha nem teszed rá a kezed a fiad havi 40 ezerére. Áldom az eget, amiért nekem felelősségteljes szüleim vannak, akik megfontolták a gyerekvállalást, és nem muriból hoztak össze engem a testvéremmel.
2017. aug. 16. 21:06
 34/42 A kérdező kommentje:

Hát kedves utolsó ezt kapd ki nem 4 hanem 6 gyerek van!!!És köszi,nagyon is jól el tudjuk őket tartani!!

Lehet jobban mint téged,vagy más az 1-2 gyerekét...

De nem naplopásra szeretném nevelni!

Nem is arra,hogy a szüleit kihasználva élősködjön még évekig vagy évtizedekig rajtuk!

Hát ti ha 85000-kerestek elég szar melótok lehet....

Csak,hogy mindenki számoljon már napi 2 liter tej egy reggelikor 6 tojás sült sonkával már majdnem egy ezres,és még ebéd nem is volt,meg vacsi....

Ja és az ikertesója ugyan akkor végzett,egy hónapja már melózik havi 160000-at keres.Oda is mehetne,de nem megy.

Aki meg sokalja mehet albiba egy szoba 40000 és veheti a kaját,tisztítószert,tisztálkodási szert.....Ja és takaríthat,pakolhat maga után.És érdekes mindkét másik nagykorú gyerekem akik már ugye dolgoznak,egyetértenek azzal,hogy az öccsük fizessen,ne ingyen élő legyen.És ha valakit ez érdekel,ők már nem laknak itthon,nem azért mondják mert nekem ők is fizetnek.

2017. aug. 17. 08:33
 35/42 anonim ***** válasza:
17%
Ha a fiad helyében lennék, ezután a kijelentésed után úgy ott hagytalak volna titeket, hogy öröm lenne nézni.
2017. aug. 17. 09:34
 36/42 anonim ***** válasza:
71%

Hát grat egyes válaszolóknak. Nem tudom, miért kell támadni valakit azért, mert 4-5-6 gyereket szült. Az ő döntése, az ő dolga. Vissza már úgysem tudja gyömöszölni egyiket se :-)

Egyébként meg a kérdező szerintem jól látja a helyzetet. Valamivel rá kell venni a fiát arra, hogy önálló életet tudjon majd élni. És ha ezzel sikerül, hogy most elvárás tőle, hogy adjon a közösbe, akkor ez a jó megoldás.

Kérdező, ne hallgass senkire, Te ismered a fiad, Te tudod, hogy mikor és mivel lehet motiválni. Csináld úgy, ahogy jónak látod.

2017. aug. 17. 11:52
 37/42 A kérdező kommentje:

Köszönöm kedves utolsó!

Igen pont ezért szeretném ha beszállna,mert azt látom nagyon elszaladt vele az a bizonyos ló!Várja a sült galambot,míg ő a barátnőjét kísérgeti.Nincs is ezzel baj,ha azt látnám a saját dolgába is iparkodna.Vagy legalább itthon besegítene a házkörül ha már megkérjük valamire,de azt sem mert morog érte.Azért az nem elvárható már szerintem tőlünk,hogy 21 éves létére kinyaljam a fenekét,ő pedig egy fűszálat nem tesz érte cserébe.

2017. aug. 17. 12:20
 38/42 anonim ***** válasza:
100%
A két már külön élő gyereked mennyit adott a közösbe, míg otthon laktak? Annyit nyugodt szívvel elkérnék a harmadiktól is, nem kivételeznék. Ha csak ezzel lehet rávenni, hogy nekiálljon munkát keresni, akkor ez van.
2017. aug. 17. 13:01
 39/42 anonim ***** válasza:
74%

Azért valami nagyon jó végzettsége van a másik fiadnak h ennyi összeget kereshet! Szerencsés!

De tudod itthon a bérek az esetek 80%ban minibálbér körül indulnak... Pályakezdőknek is főleg.

2017. aug. 17. 15:01
 40/42 anonim ***** válasza:
77%

Idén anya bejelentette, hogy sokat van otthon a párom és amúgy is elmúltam már 18, szóval 30 rezsit kér havonta meg mindent fizessek magamnak.

Én rinyáltam ezen egy darabig, aztán elköltöztem, és mivel dolgoznom kell és messze lakok, hát, elég ritkán látjuk egymást, nem hogy segítsek neki a házkörüli teendőkben.

Az a gond, hogy én is semmirrekellőnek lettem titulálva, párommal együtt, de mióta elköltöztem, anya nem bír a munkával. A ház körül, az öcséimmel, meg úgy összességében. Már megkért, hogy költözzek vissza, nem is kell fizetnem, de ezek után költözne vissza a fene.

Mindkettőnknek lecke volt. Nekem, hogy fantasztikusan megvagyok egyedül, neki pedig, hogy talán mégse voltam olyan semmirekellő, mint gondolta volna elsőre.

Egyébként próbáltál már beszélni a fiaddal? Ez se utolsó szempont.

2017. aug. 17. 15:49
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!