Átiratnátok a gyereketeket 8 osztályos gimnáziumba?
Lányunk 4. osztályos lesz, kitűnő tanuló, az osztályfőnöke az előző tanév végén javasolta, hogy érdeklődjünk a 8 osztályos gimnáziumi képzés iránt, mert szerinte oda való lenne. Én is támogatnám az ötletet, mert nagyon szorgalmas, eszes kislány, szeret iskolába járni és nagyon nyitott, mindig érdekli mindenféle újdonság. Szabadidejében is sokat olvas, nem csak gyermek olvasmányokat, hanem ismeretterjesztő könyveket is pl. A férjem viszont nem igazán ért egyet velem. Ismer a gimnáziumból néhány tanárt, és azt mondja, hogy az elmondásuk alapján nagyon kemény ez egy 10 éves gyereknek, rengeteget kell tanulniuk otthon is és nem marad idejük gyereknek lenni. Szerinte várjuk meg a 8. osztályt, és akkor majd eldönti a lányunk, hogy ide akar-e jönni. A másik probléma, hogy kislányunk nagyon érzékeny, visszahúzódó természet és nem könnyen illeszkedik közösségbe. Az óvodában sok gond volt ezzel, nem akart játszani, barátkozni a többiekkel, és az iskolában is csak néhány barátja van. Férjem szerint örüljünk neki, hogy ide úgy ahogy, de beilleszkedett és ne tegyük ki megint egy olyan helyzetnek, ahol csupa új emberrel van körülvéve. A gyermeket egyébként megkérdeztük, ő szívesen menne az új iskolába, nagyon lelkes és szeretne sokat tanulni.
Mi a véleményetek, melyik lenne számunkra a jobb megoldás? Akinek esetleg van tapasztalata bármilyen 8 osztályos gimnáziumi képzéssel kapcsolatban, azt is szívesen fogadnánk.
Le is pontoztalak. Miért ne tudhatná egy 10 éves milyen iskola jó neki ? Valamelyik azt is tudja mi akar lenni. Pl apu 9-10 évesen döntött és az is lett. Nem minden 10 éves van 6 éves szinten, csak akiket magadfajták nevelik.
Nem értem miért kellett ezt a kérdést kiírni. A lány okos és szeret tanulni. Ostobaság lenne direkt visszafogni őt. Ez egyébként csak Magyarországon divat. Én éltem Németországban és az okosak mind gimibe mentek 4. után, a többi maradt pl felső általánosban. Meg sem fordult a szülők fejében, hogy a gyerek ne a számára legjobb oktatást kapja. De van magyar ismerős, rokon is 8 osztályos gimiből. Nincsenek túlterhelve és nem bánták meg a váltást. Aki valóban való 8 osztályos vagy 6 osztályos gimibe, az hamar belejön és nem lesz neki nagy teher. Akinek semmi ideje nem marad a tanulás miatt, annak nincs keresnivalója gimiben, mert nem elég értelmes, nem elég jó a felfogó képessége.
Nyolcosztályosba jártam anno. Én akartam.
Mostani eszemmel, nem tenném.
Az ország egyik legjobb nyolcosztályosába jártam, de csak elvárták a többet, tanítani nem tanítottak azon a szinten, ahogy kellett volna. Addig kitűnő voltam, utána nem volt ritka néhány tárgyból a 2-3-as.
Én is visszahúzódó voltam, nem sikerült beilleszkednem a friss közösségbe. Szenvedtem.
Persze, azért volt jó oldala is, pl. minden évben volt 2-3 vizsgánk, később az érettségi, egyetemen már nem okozott gondot a vizsgadrukk, másokkal szemben. Ezt felnőtt fejjel ismertem fel az egyetemen. Más ismerős is számolt be ilyenről.
Voltak jó dolgok is, de összességében, mostani eszemmel, nem tenném.
Tökéltesen értelmes és eszes gyereket lehet úgy is nevelni belőle, ha nem most kerül gimibe, hanem a 8. után.
Vicc.
Az én lányom két éve érettségizett nyolcosztályosban, nem volt tervben, hogy visszük, a tanító nénije szólt, hogy egy kislány menne, de nem akar a lányom nélkül elmenni felvételit írni, nem vinnénk-e el, semmire nem kötelez bennünk. Elment, megírta, behívták szóbelire és fel is vették.
Igen, nem volt kitűnő ötödiktől, se senkit nem érdekelt, mert a négyese nagyságrendekkel nagyobb tusást jelentett, mint a volt osztálytársai ötöse az általánosban. Értelmes gyereket és szülőt nem visel meg, hogy jaj, nem kitűnő... Tökéletesen elég volt az érettségire a négy környéki átlag, egy-két négyes csúszott be az osztálynak, főleg a humán érdeklődésűeknek matekból, de ennyi. Szórták a 90 környéki emelteket, 80% két nyelvvizsgát csinált, mindenkit felvettek az első helyre, ahova jelentkezett. Nem volt kitűnő? Na és? Akinek ez szempont, azt nagyon tudom sajnálni.
Nekem az volt szempont, hogy értelmes diákok közt van és nem kell aggódnom, mert itt van mellettünk az általános, látom a felsősöket, agyrém.
Plusz szerencsénk is volt, mert 13 évesen iszonyatos rossz kamasz lett belőle, ha akkor kellett volna felvételiznie, tuti, hogy be se kerül, így meg tudomásul vettük mi is meg a tanárai is, hogy volt egy gyengébb éve... Semmi kárt nem okozott.
Én egy dologra figyelnék, ha most kéne vinnem nyolcosztba, nem készülnék a felvételire, nem hordanám előkészítőre. Biztos vagyok benne, hogy a lányom sikere részben azon múlt, hogy nem izgult, nem volt tétje számára, és rajtunk sem érezte, hogy ez valami nagy, fontos, és mi lesz, ha nem sikerül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!