Adnátok valamennyi pénzt a helyzetre tekintettel?
Külön élek, évek óta dolgozok, apám alkoholista anyukám 7 éve meghalt rákban (2 évvel a halála előtt kezdett el apám inni)
Azóta már nyugdíjas 110 ezer forint a nyugdíja, egyedül él, de nem jön ki ebből a pénzből.
A testvéreim külföldön élnek, ha jönnek simán adnak neki 50-60 ezreket fejenként, ilyenkor apám x hó 25.-éig kijön, ha nincs ez a 60-120 ezres plusz akkor csak 15-20-áig van el, utána hitelbe iszik, vagy kér. (tehát mikor megvan a többlet pénz akkor törleszti a kocsmákban a hiteleit, úgyhogy az hamar elvész)
Természetesen nem vallja magát alkoholistának, és ordibál ha ilyenekkel vádolják meg, vagy csak megsértődik, attól függ milyen kedve van, de mindig megmagyarázza.
Mindannyiunkat szid, hogy nem adunk neki pénzt (ezt mindannyian tudjuk, de a testvéreim mégis adnak neki)
Én úgy vagyok vele,hogy ha adok ha nem g**i vagyok, úgyhogy akkor inkább nem adok.(tehát én vagyok a fő g**i, de elfogadom)
Olyan elképzelései vannak,hogy mivel ő már nyugdíjas ezért nekünk őt el kell tartanunk élete végéig, mert ő is eltartott minket régen, és most ez visszajár neki.
Sőt, pár hete azt is kitalálta,hogy felvesz egy hitelt a házára, mert fel akarja újítani (fordítok=elakarja inni), és hogy jó lenne ha én törleszteném, úgysem szoktam neki pénzt adni, ennyit kér, ez nem nagy kérés, és csak havi 40-et kéne törlesztőre költenem.
(igen, el lett hajtva, és igen én voltam a szemét - ő ezt maximálisan komolyan gondolta)
Ha van pénze akkor egyébként normális, és a sok rossz ellenére bennem még mindig él az az ember aki ő régen volt, "figyelek rá", hisz anyukám is ezt akarná, de nem támogatom az alkoholizálásban.
Kifizetek 1-1 számlát ha nagy gázban van, vagy kiváltom a gyógyszerét, persze nem rendszeresen,hogy nehogy megszokja, és ne mindig erre számítson (ez eddig bejött)
Most a nyáron még nem voltak a testvéreim Magyarországon, így semmi többlet pénze nem volt.
A napokban az egyik ivócimborája, a legjobb barátja meghalt, ami megviseli, és így már 10.-e körül elitta az összes pénzét.
Idejött a házamhoz, először kedvesen beszélt, aztán ordibált is kicsit, vagy legalábbis felemelte a hangját, mondta a panaszáradatot,hogy ő rendes, becsületes ember, nincsenek káros szenvedélyei és nem tud megélni, de nagyon éhes nincs mit ennie.
Beinvitáltam ebédelni, addig összeszedtem neki egy jó nagy zacskó konzervet,kenyeret, tartós élelmiszereket.
Ebéd után folytatta a panaszát,hogy neki nem kell ennivaló mert kibírja, de a számlák...előhúzott egy 10 ezer forintos villanyszámlát,elkértem tőle (később befizettem neki.)
Erre jött,hogy a gyógyszerei sincsenek meg adjak pénzt, mert nincs pénze, elővette a tárcáját, kiforgatta, hogy üres, és eldobta a szoba másik felébe.
Megkérdeztem, hogy ezek után mi a francra kell neki pénz?Erre elkezdett sírni,felállt,hogy jó akkor nem kell neki, megalázom a stílusommal, és ezzel elviharzott.
Bűzlött az alkoholtól (mint mindig), és gondolom megint lehordott mindenek,hogy nem került pénz a zsebébe.
Tudom,hogy sokkal többet megteszek érte mint amit más tenne, és így is sokan felháborodnak rajta,hogy minek teszem meg ezt érte,nem érdemli meg, de azért valahol sajnálom is...
Most biztos megviseli a barátja halála, nem csak egy mezei ivócimbora volt, gyerekkori barátok voltak, és az életvitelük miatt gondolom lelki társak is voltak.
Gondolom a kocsmában, emberek között jobban érezné magát, legalább nem otthon ülne(inna) egyedül
Gondolkozom,hogy tudatosan adjak e neki pénzt alkoholra, vagy felesleges?
Nincsenek anyagi gondjaim kifejezetten jól élek, megvagyok, de milliomos azért nem vagyok,hogy őt is eltartsam.
Leszokni a büdös életben nem fog,ez lesz a veszte, úgyhogy a beszéljek vele rész évek óta lejárt lemez.
Egyszeru a megoldas.
A tesoid fizetik a szamlakat te pedig a kajat. Kap egy heti adagot amiert egy bizonyos napon eljohet vagy te mesz el oda es kesz. Tobbet nem talalkoztok, nem sir neked a hazdnal es tok korrekten jarsz el vele, mert te megadod azt amit anno o is adott. Ha ezekutan megint megjelenik nyugodtan tedd ki, ha meg szid akkor max kevesebb kajat kap. Es ez nem kegyetlenseg, mert ezzel meg segited az alkohol leszokasrol is mivel vegig tudataban lesz hogy a maga penzet elkolti hulyesegre.(mar ha eddig nem volt) a kaja legyen egyszeru ami kitisztitja a szervezetet es taplalo.
Józan pillanatában állítsátok be neki, hogy számláról vonják le a pénzt a befizetendő csekkekre automatikusan, lehetőleg még a nyugdíj érkezésének napján. A maradékot nyilván ugyanúgy el fogja inni, bevásárolni pedig még mindig bevásárolhatsz neki, ha segíteni szeretnél neki. Az összes pénzét nyilván nem oszthatod be helyette, hogy mennyit ihat el, bár nyilván az lenne az ideális, de így legalább a lakást tuti nem viszik el a feje fölül.
Alkoholra konkrétan nem adnék neki, de ez a fajta támogatás jó lehet neki, amit te csinálsz. Szerintem a lehető legjobb megoldást választottad eddig is. Esetleg a barát halála kapcsán meg lehet pedzegetni, hogy nem akar-e szakemberrel beszélgetni, hátha ennek okán belemegy, és akkor az alkoholizmussal is lehetne kezdeni valamit "mellékesen".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!