Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A szüleim borzasztó higiéniátl...

A szüleim borzasztó higiéniátlanul élnek, megmondtam nekik, ezen megbántódtak. Jogos volt?

Figyelt kérdés

Minimum 50 galambot tartanak kedvtelésből a házzal szembeni kamra padlásán, ezek az állatok napközben a kamra és a ház között, az udvar felett repkednek, minden csupa galambürülék. Legutóbb látogatásunk alkalmával a párommal kimentünk a kertbe, 2 perc után nyakon pottyantotta egy galamb. Jelenleg 6 macskájuk van, a dolgukat a ház melletti homokos talajba, de az udvar többi részére is végzik, amelyek nem kerülnek eltakarításra, így a galamb mellett az erős macskasz*r szag is megcsapja már azt, aki elhalad a ház előtt.

A konyha egyben a nappali is, itt tartanak egy yorki kutyát, ami ki-be flangál, ahogy csak kedve tartja, az sem baj, ha beviszi a sarat (vagy mást), meghempereg a galamb és macskaürülékes földben/fűben, majd meghempereg bent a konyhában. A csapokból a víz alig folyik kb. 2 éve, fél -háromnegyed óra, mire annyi víz kifolyik a kádba, hogy érdemes legyen beleülni, tusolni képtelenség, mert csak lágyan "pisil" a csap. 1 hónapja láttam, hogy anyukám tiszta vízzel mosogat, de egyébként is ha van mosogatószer 1/3 arányban felhígítja azt a víz javára. A tűzhely mellett konyhai edényben gyűjti a moslékot, amit havi 1-2 alkalommal visz ki, mikor már megpenészesedett, azzal eteti a tyúkokat. Mondanom sem kell, hogy nem szívesen eszem ott, ha nem muszáj. A héten volt a születésnapom és kérdezték, hogy mikor megyünk, hogy felköszöntsenek, és kérdezte, hogy milyen tortát csináljon. Tegnap este küldött egy képet egy tengerimalacról, amit tegnap vettek és a konyhaasztalon tárolják! Kérdeztem, hogy ott fogják-e tartani, mire azt válaszolta, hogy még keresi neki a helyet a konyhában. Később küldött egy képet, akkor meg a konyhaszekrényen volt. Mondanom sem kell, hogy eddig sem ettem náluk, ha nem volt muszáj (ha mégis, akkor rendszeresen hol hajat, hol kutya/macskaszőrt találtam az ételben), próbáltam már rá célozgatni, hogy abszolút nem higiénikus, amit művelnek, de nem vették a lapot. Tegnap elmeséltem a páromnak ezt a tengerimalacos sztorit (egyébként neki odamenni sincs kedve), végül arra jutottunk, hogy ezek után talán egészségesebb lenne, ha vennénk egy tortát, amit elvinnénk a szüleimhez /esetleg elvinnénk őket cukrászdába egy tortára, hisz a szülinapi tortámra mégse mondhatom, hogy bocsánat, nem eszek belőle, mert tele vagyok . Így ma anyukámnak is felvázoltam ezt, persze érdeklődött, hogy miért, mert mindig szokott a gyerekeinek a szülinapjukra tortát csinálni. Nem tudtam tovább kerülgetni a forró kását, így őszintén megmondtam neki, hogy ott szaladgál a konyhában a galambsz*ros kutya, mosogatni nem mosogat rendesen, most ott van az a hörcsög is a konyhaasztalon, nem akarok ilyen tortát enni. Erre anyukám nagyon megsértődött, persze megmagyarázta, hogy apukám engedi ki mindig a kutyát, ő mindig bent tartaná, a hörcsög pedig nem az asztalon van, hanem terráriumban, nem ér hozzá saját lábával az asztalhoz! A mosogatást meg letagadta, szerinte mindig használ mosogatószert.

A legjobban az fáj benne, hogy nekik természetes az, hogy így élnek, hiába mondja nekik bárki, hogy ez erősen fertőzésveszélyes, ők nem látják mi a probléma. A családban senki más nem él így, már a nagymamáim sem mennek el hozzájuk, a nagybátyjámék is mikor ott voltak, inkább le se ültek. Persze a szüleim szerint mi vagyunk finnyásak.

Mit lehetne tenni ilyen esetben? Nem akartam megbántani, kicsit bűntudatom is van amiatt, hogy ilyet mondtam neki, de ez egyszerűen élhetetlen, tényleg már kedvünk sincs odamenni.

2017. ápr. 28. 10:05
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
97%

A galamb urulek onmagan is veszelyes hulladeknak minosul. Nekunk csak az erkely vagy ablakparkanyra szoktak pottyantani neha, de azt is kizarolag kesztyuben takaritom, es fertotlenitek utana.

Van egy lakasban tartott cicam is (neki is kint van az alom az erkelyen), tehat annyira azert nem vagyok finnyas, de ezt amit leirtal, hat meg olvasni is rossz volt...hideg kirazott tole.

Nekem nagymamam ilyen, mondjuk ott nincsenek allatok, de ugy alapbol a mosogatassal, takaritassal akadnak gondok. Nem eszem, nem iszom nala semmit...sot, nem is latogatom szivesen, pont emiatt.

Nem gondolom, hogy a szuleid sertodese jogos lenne, hisz valoban nem higienikus ez az allapot, fuggetlenul attol, hogy szerintuk mi normalis, vagy hogy nekik van-e barmi bajuk tole. Akinek nem ehez szokott a szervezete, annak bizony lehet.

Valahogy azert nem art az ertesukre adni, hogy nincs ez rendjen, meg ha az mindket felnek kellemetlen is. Ha a sajat gyereke nem mer szolni nekik, akkor megis ki? Senki?

Rendben van az az oldal is, hogy nem kell beleugatni, de akkor ellenkezoleg is helytallo, hogy ne varjak el, hogy gyakran latogassak oket, meg naluk fogyasszanak, es foleg meg ne sertodjenek meg. Tartsak ok is tiszteletben a masik higienia iranti igenyet, es nem jogos vagdalkozni azzal hogy a maik finnyas...meddo vita.

2017. ápr. 28. 12:42
 12/20 A kérdező kommentje:

8. Te komolyan úgy gondolod, hogyha ebben nőttem volna fel, akkor nem tartanám ezt normálisnak? Szerinted én valaha így éltem? Ne viccelj! Mikor otthon laktam és elkezdődött ez az életvitelük én csak a saját szobámban tudtam enni, vettem vagy rendeltem magamnak kaját, esetleg főztem valamit, de előtte leöntöttem hipoval a konyhát. Ezen is ki voltak akadva, hogy miért nem eszek velük, mert szerintük nincs semmi baj azzal, hogy a bolhás, esetleg férges kutya is ott nyammog az asztal alatt a lábuknál. Mint írtam, régen nem voltak ilyenek, mikor még otthon laktam akkor is csak az utolsó 2-3 évben hagyták el ennyire magukat, akkor szerezték be a kutyát, galambokat. Bár az azt megelőző 1-2 évben is voltak már utaló jelek a trehányságukra, például ritkultak a takarítások, stb, de ennyire nem volt durva. Mikor még gyerek voltam volt egy macskánk és egy kutyánk kint. Egyszer volt papagájom, az az előtérben lógott kint, senkit nem zavart. Nem engedtek be utcai cipővel az előszobánál tovább, a házban simán szaladgálhattuk papucs nélkül zokniban, mert tiszta volt a kő, anyám kijárt dohányozni, most az előtérben dohányzik, amit egy ajtó választ el a konyha/nappalitól. Mikor 8-10 éves voltam és odaköltöztek azért dolgoztak, hogy felújítsák a házat, hogy szép otthonuk legyek, most meg mintha azon dolgoznának, hogy minél jobban leéljék, az udvar is olyan, mint egy szeméttelep. Nemrég volt lomtalanítás, felajánlottuk, hogy segítünk kihordani a szemetet, mire apám: itt nincs szemét.

9. A szüleimnél is ez megy. :( Odaadja apám a kezéből a kutyának a kaját miközben eszik, lenyalogatja a kutya, majd eszik tovább, mintha mi sem történt volna.

2017. ápr. 28. 12:49
 13/20 anonim ***** válasza:
97%
Ez komoly mentális probléma, talán depresszió, kezelni kéne őket. A külvilágra is közegészségügyi veszélyt jelentenek. Az önkormányzatnak kéne jelenteni, hogy kötelezzék őket a fertőzésveszély elhárítására. A háziorvosnak meg pszichiáterhez irányítani őket.
2017. ápr. 28. 13:11
 14/20 anonim ***** válasza:
96%
A galambürülék tényleg veszélyes. Ismertem valakit, aki galambokat tartott a padláson és az ürülék miatt elkapott valami fertőzést, meg is halt. Egyebként abszolúlt neked van igazad, nem értem hogy lehet ilyen körülmények között élni, pedig én sem vagyok rendmániás.
2017. ápr. 28. 13:28
 15/20 anonim ***** válasza:
49%

Mit szólnál hozzá, ha rászoktatnád őket a rendre? Hosszadalmas folyamat lesz, de megéri megpróbálni. Mutasd meg nekik, hogy mit kell rend, higiénia alatt érteni. Egyik hétvégén a konyhában segítesz rendet csinálni, következő héten a fürdőszobában, majd az udvaron. Így, hogy megmutatod, segítesz nekik a rendrakásban, máshogy fogják értékelni a kérésed. Vegyél nekik tisztítószereket, hátha sajnálják rá a pénzt... kutyát megfürdetni, kiszellőztetni, tengerimalacnak helyet találni, felseperni a galambkakit, apró célozgatások stb... majd a végén megkérdezni: "Látod anyu, hogy mennyiben szebb/jobb ez a konyha így tisztán? Sokkal jobban érzem magam, és hidd el, ezt mások is észre fogják venni."

Az ételmaradékgyűjtőt meg vidd ki a garázsba, udvarra. Adj időt nekik a változáshoz.

2017. ápr. 28. 15:52
 16/20 A kérdező kommentje:

15. Szerinted még nem próbáltam? Bárcsak ilyen könnyű lenne...

Mikor még otthon laktam és főzni akartam kitakarítottam a konyhát, majd felhívtam a figyelmüket, hogy végre rend van. Mikor befejeztem a főzést és beszabadultak a konyhába és 5 perc múlva disznóól volt.

2017. ápr. 28. 15:59
 17/20 anonim ***** válasza:
12%

13 # Te nem vagy normális! :D Börtönt rájuk tolni nem akarsz? :D

Idősödnek.. Aki itt most normálisnak hiszi magát, annál is simán előjöhetnek idősebb korban ilyen problémák.

Én azt mondom nem kell ebbe beleszólni. Simán el lehet ezt intézni békésen is. Szóltál, ok. Volt megsértődés, ok. Te is elmondtad amit akartál, ok.

Helyzet változatlan, de nem is vártunk mást.

Továbbra is azt mondom, hogy azt a pár órát, fél, v. egy napot fél lábon is!

Ez akkor lehetne nagyobb gond, ha együtt laknátok a pároddal, és nem tudnátok elköltözni!

Mondd miért gyártotok felesleges problémákat, és miért lovagoltok rajta? Tök felesleges..

(Én egyébként tisztaságmániás vagyok, csak mondom. Tehát nem saját magam felé hajlik a kezem :)

2017. ápr. 28. 16:45
 18/20 A kérdező kommentje:

Utolsó igazad van, itt nagyon nem lehet mást tenni. Azt viszont nem tudom, hogyha kajával vár minket és nincs gyomrom enni belőle, akkor mit mondjak. Általában külön veszünk valamit, azt esszük, esetleg ha több napot vagyunk ott akkor elmegyünk étterembe, de nem érti miért mikor ő főz. Ilyenkor nem mondjuk el neki, hogy étteremben voltunk, hanem azt mondjuk sétálni megyünk, és azt mondjuk nem vagyunk éhesek, de mindig kérdezi hiyg hogyhogy nem vagyunk éhesek meg hogy bírjuk egész nap kaja nélkül. Ezért csináljuk ezt, mert így kevésbé bántódnak meg, viszont kicsit szégyellem magam, hogy hazudnom kell, mert egyébként jól főzne, csak hát a higiéniás körülmények...

Na meg most ez a torta is, ha megcsinálja és eszek belőle nem fog jóízűen lecsúszni.

Húsvétkor is csomagolt sütit, pedig mondtuk, hogy nem kell. Azt se ettük meg,itt száradt meg.

2017. ápr. 28. 17:27
 19/20 anonim ***** válasza:
84%

Szerintem jól tetted, hogy szóltál, bár valószínűleg foganatja nem sok lesz. Azért ha a testvéreid sem nagyon járnak, meg te is szóltál nekik, én biztos elgondolkodnék a szüleid helyében, de ahogy itt már írták, lehet mentális gondok vannak a háttérben, és ha így van, akkor sosem fognak elgondolkodni az életvitelükön.

Én minimálisra szorítanám a látogatásokat, nem aludnék, fürödnék ott semmiképp, csak jönnék, beszélgetnék, mennék. Enni sem ennék, azt mondanám, most ettem, nem vagyok éhes vagy rossz a gyomrom, akármi. Kitartás.

Én hasonló okokból ritkítottam meg a szüleimhez látogatásokat, bár fele ennyire sem igénytelenek. De nekem az is elég, hogy minden ragad a konyhában, dohosak a falak, poros minden.

2017. ápr. 28. 17:29
 20/20 anonim ***** válasza:
100%

Nem voltam sokszor a nővéremnél,de

egyszer bementem a konyhájukba,és majdnem seggel szaladtam ki.A mosogatóban úgy voltak az edények fel

halmozva mint a piramis,a legtetején

egy kávéscsésze, mert csak az fért már rá.Nem vagyok a rend bajnoka, de

egész nap otthon meresztette magát,

amíg a sógorom keményen mentőzött.

2017. ápr. 29. 18:47
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!