Ha gyerekkoromban pofont kaptam, az mar gyerekbantalmazas?
Bakker, akkor a sarokba állítás meg korlátozás a személyi szabadságában???????
Csak nehogy a gyerekeim is megtudják....
Jogilag lehet az, sőt még kevesebb is.
Persze minden normális ember tudja, hogy 1-2 nevelő jellegű pofonocska belefér, ha a gyerkőc raszolgált. S egy normális gyerek sem jelentgetné fel a szüleit ezért.
De azért ne szóljuk már le azokat, kik az erőszaknak ezt a fokozatát is elutasítják és Ők a pofoszkodás 100%os mellőzésével szeretnék felnevelni a gyereküket.
Mert őszintén: Ha valaki megüti a gyerekét "nevelő jelleggel" utána milyen jogon kérné számona, ha később a gyerek is ezt tenné vele?
Szerintem annyi a különbség, hogy a gyerek 0-14 éves kor között nem tud visszaütni és nem jelent veszélyt. Ezt kihasználva formálni a jellemét pedig álltalában nem kifizetődő.
És most le lehet pontozni.
Nem olvastam a válaszokat, de részben hasonlót biztos írtak mások is eddig:
A bántalmazás függ a szándéktól, a helyzettől, az intenzitástól, alattomosság fokától, valamint pl attól (nagyon is!!), hogy titkolni kénytelen-e a gyermeknek a bántalmazást, vagy nem - főleg ezektől függ, de esetleg egyéb tényezőktől is. És létezik szóbeli bántalmazás is, vagy más fajta pszichés bántalmazás is.
A válaszomból az is kiderül, hogy létezik szempontok szerint különböző foka, súlya a bántalmazásnak.
Egyébként ha olykor pofont kap egy gyermek, nyomós okkal, azon talán okkal vitáznak felnőttek, hogy bántalmazásnak számít-e; amennyiben tényleg jogos a pofon és ritkán csattan el.
Más kérdés, hogy részemről bármiféle apró bántalmazást elutasítok értelmi-érzelmi-testi szinten is.
Attól függetlenül, hogy én súlyosan és rendszeresen bántalmazott voltam testileg és lelkileg. (Hogy meddig, az nem tartozik ide, de úgy se hinnék el egyesek.)
Egy pedagógus.
15. Hogyhogy megharapott anyukad? Eszem megáll!
Hany eves vagy? Apa/tesok?
Én is súlyosan bántalmazott voltam, volt ott ütés, harapás, késsel fenyegetés, de több alkalommal tányérok és poharak tőrtek rajtam.
Ettől eltekíntve azt is bántalmazásnak tartom, ha valakit 1x, 2x megpofoznak, de különösebb ok nélkűl.
Most az olyan eseteket szerintem nem kéne ide keverni, mint amikor valakit egész gyerekorában 2x pofoztakfel mert felgyújtott valamit. Az nyílván nem bántalmazás kategória, de ettőlmég az erőszak rossz.
Érzelmeket félretéve, objektíven, jogi alapon:
Nincs olyan bűncselekmény a Btk.-ban, hogy "Gyermekbántalmazás". Van "Kapcsolati erőszak", de annak nem lehet sértettje a gyermek.
Van még "Kiskorú veszélyeztetése", ott viszont az elkövetés módja nem lehet egy pofon.
Egy gyermeknek adott pofon "Testi sértést" valósíthat meg, azonban amíg ez a testi sértés nem okoz súlyos ( 8 napon túli gyógytartalommal járó) sérülést, addig nem büntethető a Btk. ezen szakasza alapján:
"A BÜNTETHETŐSÉGET KIZÁRÓ VAGY KORLÁTOZÓ OKOK
15. § Az elkövető büntethetőségét, illetve a cselekmény büntetendőségét kizárja vagy korlátozza:
...
g) a jogszabály engedélye..."
Ebbe a körbe tartozik a "Házi fegyelmi jog gyakorlása" - de ennek már nézz utána magad!
A lényeg: egy pofon nem valósít meg egy nem létező bűncselekményt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!