Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A gyerekem itthon ül hónapok...

A gyerekem itthon ül hónapok óta, nem akar dolgozni. Mit tegyek?

Figyelt kérdés
Pár hét kihagyással, amikor volt egy alkalmi munkája (azt is mi intéztük neki), itthon van október óta. Egész nap itthon ül, még ahhoz is lusta, hogy elmenjen az orvosához az aktuális leleteiért, mondván, hogy nem bírt felkelni reggel. 1-2 hónapja még legalább járt állásinterjúkra, de mostanában már az sem és nem azért mert nem hívják, hanem mert már nem is keresi nagyon az állásokat. Szoktam tőle kérdezni, hogy van-e valamilyen munka kilátásban és csak vonogatja a vállát, hogy nem nézte mostanában meg hogy úgysem veszik fel sehová. Diplomás, életerős, 24 éves lány. Ráadásul olyan végzettsége van, amire van kereslet és jól is tudna keresni vele. Nem csinál mást csak netezik egész nap. Én minimálbért keresek, a férjem évek óta rokkant nyugdíjat kap, tehát elég nehezen jövünk ki. Nem tudjuk már őt is eltartani, de hát mégsem rakhatom ki az utcára. Ti mit tennétek?
2017. febr. 21. 12:58
1 2 3 4 5 6 7 8
 11/72 A kérdező kommentje:
Nem betegség miatt ment volna a leleteiért, csak egy rutin vérvétele volt pár napja. 3-4 interjún volt eddig és utána azt mondta, h elege van a visszautasításokból. A nővére is itthon volt pár éve amikor munkát keresett, de ő tízesével küldözgette hetente az önéletrajzait és még úgy is alig kapott választ valamelyikre. Ezt mondtam is neki, és hogy a munka nem fog házhoz jönni, meg kell próbálni túllendülni a visszautasításokon és reménykedni, hogy majd legközelebb sikerül, ez ilyen sajnos. Vannak, akik rengeteg interjún részt vesznek, mire kapnak állást. Eddig nem gondoltam rá, hogy depressziós lehet, de majd próbálok vele beszélgetni.
2017. febr. 21. 13:26
 12/72 anonim ***** válasza:
68%
Szerintem már nem kérdezgetni kellene, hogy van e munka hanem szólni neki hogy nem bírjátok anyagilag, iskoláztattátok, most menjen és dolgozzon. 3 hetet kap hogy munkát találjon, nem tudjátok támogatni. Addig míg nincs saját keresete amiből a netet fizesse kiköttetitek, mert nektek nem kell. Amíg nem keményítesz be, addig ez megy, mert megteheti hogy életerős fiatal lányként egész nap nyomja a netet, egész nap feküdjön. Ez nem depresszió hanem lustaság, és sajnos ráhagytad, mindent odateszel, mindent megcsinálsz helyette. Szégyen hogy nem sajnálja a szüleit, és nagy szégyen hogy nem érzi hogy kizsigerel, nem érzi szükségét hogy besegítsen anyagilag. Ha most nem robbantod ki, akkor később már nem is tudod. Más is alig bír felkelni reggel, nekem sincs kedvem, mégis megteszem és helyrerázódok. Ha az anyám eltartana, és mindent odatenne én sem kelnék fel. Szóval billentsd seggbe a lányodat hogy húzás dolgozni. Amúgy az nem baj hogy segítettél neki munkát szerezni, ha tudsz szerezz neki megint, nem árthat. Amúgy nem kell kiraknod az utcára, nem kell ilyen drasztikusra venni még, egyszerűen állj elé, és mond el hogy nem bírjátok és menjen dolgozni. Ez nem utcára kirakás, hanem életre nevelés.
2017. febr. 21. 13:31
 13/72 anonim ***** válasza:
79%

Lehet depresszió is. A legrosszabb amit tehettek, hogy megvonjátok tőle az ételt, és ultimátumot adtok neki. Csak még inkább haszontalannak érezné magát. Én is átestem egy ilyen időszakon, az egyetem után. Nem kívánom senkinek. Nagyon jószívű szüleim vannak alapvetően, tényleg nem lehet okom a panaszra. De a munkanélküli időszakomat ők se tolerálták. Az első pár hónapban még optimisták voltuk, onnantól csak romlott a helyzet. A 7-8. hónap volt a legkritikusabb, apukám néha annyira nekem állt olyanokkal hogy ő már ilyen idősen házat épített, meg vitte valamire, hogy sírva estem össze, levegőt se kaptam. Szegény anyukám is sírva kérte azokban a hetekben, hogy ne legyen ilyen velem, más világ van. Azután adódott egy munkalehetőség külföldön, amit édesapám szintén rossz szemmel nézett eleinte, mert féltett. Emiatt is hetekig tartó veszekedések-sírások voltak. Végül kimentem dolgozni. Magát a munkát és a közeget utáltam, de amikor három hónap után először hazalátogattam, láttam szüleimen, hogy mennyire büszkék voltak rám, milyen sokat tudtam spórolni. Egy évig maradtam kint, utána hazaköltöztem, már itthon is sikerült elhelyezkednem. Viszont amiatt a két év miatt, amit munka nélkül, illetve külföldön töltöttem, még mindig bennem vannak a sebek. Imádom, és nagyon tisztelem édesapámat, de amiket akkor mondott nekem, mái napig nem tudom elfelejteni. Szüleim nem tudnak róla, de pszichológushoz kellett járnom, ráadásul nálam alvászavarok is jelentkeztek, alvási bénulással.

Ilyenkor nagyon sokat számít a támogatásod, ülj le vele néha, nézzétek át az állásajánlatokat, légy lelkes vele szemben, ne ítélkező. Nekem nagyon sokat sokat számított volna, ha mellettem vannak, segítenek munkát találni, de nálunk mindig azt mondták, felnőtt vagyok már, oldjam meg a problémáimat. Illetve az sem árt, ha hasznosnak érezheti magát. Bízz rá több dolgot a háztartásban, járjon emberek közé. Ha más nem, akkor is legalább a postára és a boltba ő járjon, sokat tud segíteni már egy séta is, ami kimozdítja a négy fal közül.

26/N

2017. febr. 21. 13:40
 14/72 anonim ***** válasza:
26%

Adj neki egy hónapot, aztán szépen kezdj összecsomagolni neki.

A hűtőt zárd le, egyen kenyeret, ha éhes, és köttesd ki a netet.

Hidd el, ha látja, hogy komolyan gondolod a kiköltöztetését, el fog kezdeni aktivizálódni, de míg csak mondogatod, és semmit nem teszel, addig neki ez így pont jó.

2017. febr. 21. 13:41
 15/72 anonim ***** válasza:
82%
Egy biztos: a mamahotel kényelmes és semmit sem kell tenni érte. Ha belead a rezsibe és az étkezésbe, maradhat, ha meg nem, menjen albérletbe. De ahhoz dolgozni kellene, hogy fizetni tudjon. Felnőtt ember, álljon végre a saját lábára.
2017. febr. 21. 13:42
 16/72 anonim ***** válasza:
93%
13-s gyárba akárkit felvesznek, meg tescóba. Jó, nem fizet jól, meg kulimunka, de a szülei magukról sem tudnak gondolskodni, nemhogy egy dolgozó!, fiatalról - nem is az ő dolguk már.
2017. febr. 21. 13:44
 17/72 anonim ***** válasza:
36%
tv net kaja megszüntetni
2017. febr. 21. 13:45
 18/72 anonim ***** válasza:
41%
amugy fizeti egyáltalán a TB-t? hogy tud dokihoz menni, meddig tud menni?
2017. febr. 21. 13:46
 19/72 anonim ***** válasza:
73%
Nekem 16 évesen kellett nagyon gyorsan felnőnöm, egy idős rokon gondozásával kerestem pénzt, mert egy keresetből hárman éltünk, az öcsém csak 5 éves volt akkor, apánk meghalt. És anya állandóan dolgozott, túlórázott. Még rendes ruhánk és cipőnk sem volt, rokonok se sokat tudtak segíteni. Mi az, hogy bőven felnőttként elvárja, hogy kiszolgálják és eltartsák? Menjen dolgozni!
2017. febr. 21. 13:47
 20/72 anonim ***** válasza:
70%
Abban az esetben, hogy ha a lányod depresszióval küzd akkor vedd figyelmen kívül azokat a tanácsokat, hogy megvonsz tőle mindent mert biztosíthatlak afelől csak rosszabbá teszed a helyzetét. El szokott járni otthonról, vannak barátai?
2017. febr. 21. 13:48
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!