Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy mondjam el apámnak?...

Hogy mondjam el apámnak? Nagyon mérges lesz. Ti megbocsátanátok a gyereketeknek?

Figyelt kérdés

Kb 820 ezer forintot kifizetett apám az eddigi egyetemi tanulmányaimra, amiért hálás is vagyok neki, jobb ez, mint a diákhitel, viszont konkrétan utálom azt, amit tanulok, nem is megy, bukdácsolok. Amikor mondtam neki, hogy egyetemen belül szeretnék szakot váltani (ami azt jelenti, hogy nem kell az elejétől kezdenem, így nem veszett kárba a pénz), akkor is megsértődött, rám sem nézett egy ideig. Azóta nem beszéltünk a dologról, tuti azt gondolja, hogy elvetettem az ötletet, közben 100%-ig biztos vagyok benne, hogy ott fogom hagyni ezt a szakot.

Most megtaláltam azt, amit tanulni szeretnék, de az egy másik iskola teljesen másik karán lenne, ami azt jelenti, hogy az eddigi belefektetett pénz egy merő fölösleg volt. Nem várnám el, hogy fizesse ezek után, ha ennyire nem akarja, hogy rám sem néz napokig, amikor előállok az ötlettel, diákhitelből is meg tudom oldani. Csak gondolom emiatt nagyon nagyon mérges lesz, még mérgesebb, mint amikor egyetemen belül akartam szakot váltani, félek, hogy elüldöz itthonról.

Hogy álljak elő ezzel? Hónapok óta nem merek a szüleimmel lenni hosszabb ideig, mert nem akarom, hogy feljöjjön az iskola téma, félek elmondani. Ti megbocsátanátok, ha ennyi pénzt kidobtatok a gyereketek miatt?

2017. febr. 5. 12:14
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
52%
Utolsó, mert a mai 18 éveseket annyira lehet terelgetni igaz? Akármit mond a szülő, már csak azért se csinálják. Én is ilyen voltam, ahogy a legtöbb tini is. Tehát hiába mondaná a szülő hogy ő azt gondolja jó óvónő lennék, ha én mást akarok. Persze később én is felismerem ezt, de akkor is.
2017. febr. 5. 13:00
 12/31 anonim ***** válasza:
78%

" Ebben a szülő is felelős, hiszen nem a gyerektől kell várni kizárólagosan, hogy megtalálja saját útját, "

Ja, akkor meg jön az, hogy nehogy már apám/anyám mondja meg mit tanuljak.

2017. febr. 5. 13:05
 13/31 anonim ***** válasza:
84%

Leírnád milyen szakon vagy most, mennyi van még belőle hátra és mire szeretnél váltani? Amire váltanál, nem vesznek fel államira? Esetleg megpróbálhatnál újra érettségizni, hogy jobb esélyekkel indulhass, gondolom egy kis egyetemi tapasztalat után már látod, hogy ahhoz képest, amit a felsőoktatásban követelnek akár egy zh-ra, az érettségire az a pár tétel az lófütty.

Én megbocsátanám, a gyerekem az a gyerekem marad akkor is, ha hülyeséget csinál. Valószínűleg nem is haragudnék egyáltalán, ha olyan szakra váltanál, ami hasznos, el tudsz vele helyezkedni. De ha egy villamosmérnöki vagy programozói képzést (amivel azért elég nagy esélyed van később normálisan fizető állást kapni) otthagynál egy kommunikáció vagy filozófia szakért, tuti nem mondanám azt, hogy jól van gyermekem, ügyes vagy.

2017. febr. 5. 13:13
 14/31 anonim ***** válasza:
78%
Egyesek hogy gondolják, hogy a kérdező fejezze be előbb ezt a képzést ? NEM MEGY NEKI !! Bukdálcsol, csúszik. Ebbe akár bele is betegedhet. Ismertem ilyet. Nem egy középiskoláról beszélünk. Az egyetemhez tudás és elszántság kell. Minek járjon 8-10 évig egy 4 éves szakra, hogy végül úgyis kibukjon. Talán végezhet egy kegyelem kettessel, de normális főnök nem kérne az ilyen alkalmazottból. Azt sem.hiszem, hogy a kérdező ebben akarna 40 évig dolgozni. Kár erre több pénzt pazarolni. Inkább iratkozz ki most, ennyi veszteséggel.
2017. febr. 5. 13:25
 15/31 anonim ***** válasza:
64%
utolsó csakhogy a kérdező nem kiíratkozni akar hanem átmenni másikra. Semmi nem garantálja hogy azt nem unja meg, ugyan úgy beleölik a pénzt, ha diákhitelt vesz fel és nem végez azt is a szülei fizethetik vissza...
2017. febr. 5. 13:30
 16/31 anonim ***** válasza:
42%
ezért rühellek szülőkre támaszkodni. mindig csak kiszolgáltatott tőle az ember -_-
2017. febr. 5. 13:37
 17/31 anonim ***** válasza:
86%

Nem lenne mit megbocsátanom, elszúrtuk (én is, mert nem segítettem a pénzen kívül tanccsal, pl.) de az egyetemi tanulmányaidat (tandíj) nem finanszíroznám.

Lakhatás, kaja, meg bérletet állnám, meg ha megszorulsz segítek, de a tandíjat teremtsd elő. :)

2017. febr. 5. 13:41
 18/31 anonim ***** válasza:
70%

Gyakorlatilag nincs probléma, ha a 820ezer Ft-ot visszafizeted a szüleidnek, mivel szó szerint kidobattad velük az ablakon.

Természetesen nem most, hanem ha majd dolgozol, 5-6 év múlva, részletekben.

Szerintem ez erkölcsi kötelességed!... de te tudod.

Diákhitelt ne vegyél fel, az pénzügyi zsákutca, kb. olyan mint a devizahitel volt.

Tanulj estin vagy levelezőn, menj el dolgozni, akkor nem lesz semmi probléma.

Azzal nincs baj, hogy rossz döntést hoztál - sokan vagyunk így életünk során - ha azt csak a magad kontójára teszed és lehetőség szerint továbbiakban igyekszel komoly döntést hozni és helytállni.

2017. febr. 5. 13:47
 19/31 anonim ***** válasza:
36%
#14: És a másik egyetem miért menne neki jobban? Mi a garancia, hogy nem fogja azt is megunni?
2017. febr. 5. 13:50
 20/31 anonim ***** válasza:
74%
Valószínűleg mikor elkezdted ezt a szakot, akkor is tudtad, hogy nem érdekel annyira, hogy ezzel foglalkozz később (vagy semennyire). Gondolom szülői nyomás miatt választottad, nálunk is anno megmondta apám, hogy akkor fizeti az egyetemet, ha azt tanulom, amit ő akar. Közöm nem volt soha ahhoz a területhez, így azt választottam, amit én akartam, még ha ezerszer nehezebb is volt hozzá megteremteni a feltételeket, dolgozni mellette stb. Szerintem csak te érezheted igazán, hogy képes lennél-e elvégezni a mostani szakodat, illetve az sem mindegy, mennyi van még hátra. Ha 1-2 félév, akkor én befejezném most már, de ha még 2-3 év, akkor hagynám a fenébe. Később visszafizetném a pénzt a szüleimnek, de azt tanulnám, amiben én jónak érzem magam. Így ők sem mondhatják, hogy kidobták a pénzüket az ablakon és te sem cseszed el a fél életedet egy olyan szakra, amivel igazából sosem akarsz (vagy tudsz) elhelyezkedni.
2017. febr. 5. 16:35
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!