Ha a szülők ellenzik a lopást, akkor ezt mért nem?
Először is vannak kivételek,ezt leszögezném.
Mondjuk a tizenéves gyerek szeretne egy számítógépes játékot,de az éppenséggel nem ingyenes.Szeretné megvenni zsebpénzből,vagy netalán szülinapra,vagy valami ünnepre kérni.(attól a lehetőségtől most tekintsünk el,hogy nincs meg a gépigény)De boltba nem tud elmenni érte senki,mert messze van,vagy bármi,és mondjuk fizetős oldalról kéne megvenni és letölteni.
Ilyenkor hangzik a nem válasz,vagy az,hogy szerezze be ingyenesen,ami gyakorlatilag lopás.Mellesleg az ingyenesen beszerzett dolgok,lehetnek hibásak,vagy éppen nem a teljes verzió.
És most nem azokra a nemleges válaszokra gondolok,amikor a gyerek a héten már a tizediket akarja megrendelni,és nem is arra amikor a tini 0-24 órában a játékkal akar foglalkozni.
Hanem a normális ideig tartó játékra.Lehet azt mondani,hogy játsszon élőben a barátaival,de azért lássuk be mondjuk este kilenckor például nem engednék el mondjuk egy 13 évest a barátaihoz.Vagy,esetleg ha csak ő maradna ki az egész játékból az sem túl jó.
Ti mit gondoltok?Mért van ez?Érveket\ellenérveket is írjatok!

Nézd, a barátod vesz egy zacskó cukrot. Ad belőle neked, Pistinek és Józsinak. Ha ti azt megeszitek, akkor loptok? Nem, mert a barátod megvette, és megosztotta veletek...
Igaz a torrentezés nem egeszen ilyen, de nagyon hasonló!

Lehet lepontozni.
Kérdező LOL-oz haverjaiddal mert az ingyenes és multi.

Azért a lopás, meg az illegális szoftverhasználat között jókora különbség van. És nem, nem pártolom a kalózkodást, jómagam is programozó vagyok, de azért ne keverjük a szezont a fazonnal. Még akkor sem, ha sokan szeretik ezt a két fogalmat a hangzatosága miatt összemosni.
A lopás esetében eltulajdonítas valamit, ami miután megtörtént a lopás, az eredeti tulajdonosánál már nem lesz meg, és ezzel közvetlen anyagi kárt okoztunk neki.
Az illegális letöltés esetében viszont semmit nem mozdítasz el a helyéről, attól, hogy letöltöd torrentről a GTA 5-öt, egyetlen tárgy sem fog eltűnni sem a Rockstar Games irodáiból, sem a boltok polcairól, sem senki más házából. Anyagi kárt sem okoz, és bevételkiesést (ami azért nem ugyanaz) is csak akkor, ha amúgy megvenné. Sokan ha nem lehetne illegálisan letölteni, akkor se vennék meg. Ilyen esetben az a letöltés okozott anyagi kárt, vagy kevesebb lett a bevételük ettől? Nem.
Kicsit olyan ez, mint ha látnék a boltban egy finom tortát, amit szeretnék megenni, de épp nincs rá annyi pénzem, vagy nem akarok érte annyit kiadni. Ehelyett inkább otthon elkészítek egy pont olyan tortát. (A torta tetszőlegesen helyettesíthető bármilyen, otthon is reprodukálható termékkel.) Lopást követtem el? Dehogy. Bevételkiesést okoztam a boltnak? Ha amúgy megvettem volna a tortát, akkor igen.

"Nem, mert a barátod megvette, és megosztotta veletek... "
Nem jó a példa. Egy 20 darabos cukorból 20 szemet lehet megosztani real life, és nem 200 ezret, mint torrenten.
Azonkívűl minden szoftverhez tartozik egy felhasználói szerződés, amit tartalmazza, hogy a szoftvert hogyan és miként lehet felhasználni.
'Mert ez nem lopás. A lopás az, ha valaki "idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa".'
Pontosan erről van szó. Egy üzleti terméket jogtalanul eltulajdonítasz, amit a készítői sok-sok munka árán hoztak létre, azért, hogy ebből éljenek.
Én programozó vagyok, és nem azért dolgozom, hogy valaki ingyen ellopja a munkámat.
Ha valaki lenyúlná a kódomat, simán beperelném.

Kedves kérdező/akik ellenzik a letöltést, te/ti még soha nem töltöttél/töltöttetek le semmit?
Fizetem az internet számlát, ami nem kevés, hadd töltsek már le azt, amit akarok. Mellesleg megbízható helyről kell letölteni és nem lesz vírusos a géped.

"Anyagi kárt sem okoz, és bevételkiesést (ami azért nem ugyanaz) is csak akkor, ha amúgy megvenné."
Na te tuti nem vagy programozó.
Anyagi kárt okoz, mert nem veszi meg, hanem ellopja.
Lopni nem csak fizikailag lehet, hanem szellemi terméket is, ami nem materializálódik. Pl. művészeti alkotást, zenét, jogdíjhoz kötött dolgokat.
Te akkor vagy programozó, ha én kéményseprő.
max. koca programozó vagy.
Nem tudom, mit szólnál, ha valaki ellopná a te vagy céged munkáját, és azzal menetné magát, hogy hát nem egy polcra volt felrakva.
És igen, megvennék, ha végre rendet tennének ez ügyben is, max. kevesebbet sörözik az illető. Arra van pénz, amire akarják.
Egy IGAZI programozó

"Fizetem az internet számlát, ami nem kevés, hadd töltsek már le azt, amit akarok. "
Az internet számla az internet elérését fedezi, nem pedig szabad préda, hogy ellopd mások munkáját.
NEM azt töltesz le amit akarsz, hanem amire jogosultságod van.
A net olyan, mint a való élet, ott sem lopsz, nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!