Normális, ha egy család élete októbertől áprilisig csak a fűtés körül forog?
Fás kazánunk van. Sok ismerősömnek van ilyen, de senki másnál nem áll meg miatta az élet. :(
Nálunk valakinek mindig kell itthon lennie. Középsuliban volt, hogy itthon kellett maradnom "betegként", hogy rakhassam a tüzet. Volt, hogy kötelező délutáni programról kértek el emiatt.
Most hogy egyetemista vagyok, ők maradnak itthon vagy szabin, vagy napközben hazajönnek 3-4-szer, hogy rakjanak a tűzre, nekem "csak" vizsgaidőszakban kell itthon lennem, de akkor muszáj, nem is gondolhatok rá, hogy vizsgákon kívül bárhova mehetek, pedig jó lenne a párommal találkozni, vagy elmenni könyvtárba tanulni (itthon nem tudok rendesen, egész nap üvöltenek a kutyák az utcában, meg a mieink az udvarban, plusz olyan napi 1-2 óráig van normális használható internet)
De ha vizsgázni megyek, akkor is pánikolnak, meg mondják hogy hamar fejeztem be aztán jöjjek haza FŰTENI.
Sehova nem megyünk együtt, de még egy filmet se tudunk együtt megnézni, mert addig mégis ki fog rakni a tűzre??
Nem hiszem, hogy ez normális... Vagy másnál is ekkora felhajtást csinálnak a fűtésből?
Mit lehetne kezdeni velük?
A fő baj az lehet, hogy katasztrofális a ház hő(nem)tartása, vagyis 8 éve az utcát fűtitek. Vagy esetleg a kazánnal van olyan gond, hogy abból nagyon rossz hatékonysággal kerül át a hő a keringő vízbe. Nálunk, ha semmi fűtés nem lenne, egy éjszaka alatt még ilyen hidegekben se menne le 2-3 foknál jobban a hőmérséklet, tehát 21 fokról 18-19 fokra.
Ha 4-5 óra alatt melegszik föl a ház úgy, hogy naponta (többször) befűtötök, az megint arra utal, hogy nagyon rosszul hasznosul a sok elégetett fa.
Mikor mi ideköltöztünk, édeskettesben voltunk feleségemmel, és első télen még semmilyen szigetelés nem volt a házon, csak a 38 cm tömör tégla fal, a régi nyílászárók, a padlószint alatt 10 cm hungarocell és a födémben 6 cm salakfeltöltés. Az első telünkön a mostaninál is hidegebb volt: -20 fok alatti éjszakák voltak szakványban! Akkor csináltam azt, hogy naponta kétszer fűtöttem be a cserépkályhába: reggel 5-kor és délután 5-kor. Felnőtt embernek teljesen komfortos volt így a két szoba (pedig onnan ment a meleg pl. a fűtetlen előszobába is).
Ha nálatok még a nyílászárók is újak, akkor valahol a fűtési rendszerben nagyon nagy probléma van.
A csövek forrók egy-egy kiadós befűtés után?
A ház falai milyen anyagból vannak?
A födémszerkezet gondolom vasbeton, ugye? Nincs semmi szigetelés a födémben?
Nyáron nem szokott nagyon durván átforrósodni a ház? Ha igen, az szintén arra utal, hogy nincs hőtartása a háznak.
Melyik égtáj felé néznek az ablakok? Besüt télen a Nap?
Mikor épült a ház?
A falak nagyon húznak?
Mennyire száraz vagy párás a benti levegő fűtési szezonban?
Hű hát nem tudok mindenre válaszolni :D
A csövek és a radiátorok tűzforrók, ha már be vannak melegedve.
Téglaház.
Tervezzük a szigetelést évek óta.
De, forróság van nyáron.
Utcafront észak fele, sok ablak keletre, besüt a nap.
Nem különösebben párás a levegő.
A fene érti ezt.
Azért egy téglaháznak még szigetelés nélkül sem szabadna ennyire lehűlnie és ilyen nehezen fölmelegednie.
Ha nyáron tűzforró a ház, akkor mégiscsak azt mondom, nincs hőtartása az épületnek.
Az jó, hogy a radiátorok forrók, mert eszerint maga a fűtési rendszer jól működik.
Műszakilag valószínűleg a szigetelés lenne a megoldás.
A te helyzetedre meg vagy a kőkemény állóháború (de ehhez jó idegek kellenek!) vagy a menekülés otthonról.
Nem ismerem életkorodat, élethelyzetedet, de ha párod van, talán alakul majd összeköltözés és el tudsz szabadulni otthonról. Talán a következő telet már nem itt töltöd. Addig is kitartás!
Sajnos amíg tanulok (még másfél év) addig nincs kapacitásom olyan munkát vállalni, amiből meg is élek, max zsebpénzt tudok összekaparni. :(
Már évek óta elköltöztem volna, ha tehetném.
De ti mi a franccal fűtötök, hogy 4-5 órába telik, mire felmelegszik a ház? Vízzel locsolgatjátok közben a fát, vagy mi?
Nyilván nem normális, amit a szüleid csinálnak, de nekem próbálná apám megmondani, hogy nem mehetek sehova, mert fűteni kell.. Furán néznék rá. :D Mondd meg nekik, hogy bénák, mert még egy kazánt se tudnak begyújtani vállalható melegségűre. Aztán menj dolgodra. Én biztos nem vennék részt ebben a bohóckodásban.
Miert kell forro lakas ?
Miert nem eleg 19c nappal ?
Tavasszal 19c poloban van mindenki
Kornyezetszennyezo egeszsegrombolo a tulfutes.
Aludni pedig 15c boven eleg paplan alatt
36- os jól megnevettettél! Vízzel locdolgatjatok a fát? Nagyon jó...
Érthetetlen szitu. Nekünk is központi fűtésünk van vegyes tüzeléssel, de ha begyújtunk, akkor kb. Fél óra múlva érezhető a meleg.
Nem kell állandóan pakolni meg felügyelni. Érthetetlen mit csinálnak a szüleid.
Azt sem értem, hogyha jól álltok anyagilag akkor miért nem csináltatják meg a cirkót és miért nem szigeteltetnek. Viccesek.
Én sem vennék ebben részt!
Amúgy én is állandóan veszekszek a férjemmel. Túlfűti a házat. 27-28 fokot csinál.
Ez a kérdés tavaly is volt, 100%!!
Nem sikerült megoldani?
Én már tavaly is írtam,hogy állj a sarkadra. Ha elmész otthonról,akkor elmész.Nem fog pár óra alatt jéghidegre kihűlni a lakás.
Aki hazamegy leghamarabb,az majd begyújt.
Nonszensz,hogy valaki mindig otthon legyen emiatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!