Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért kell mindenáron karácson...

Miért kell mindenáron karácsonyozni olyan családoknak, ahol CSAK szenvedéssel jár?

Figyelt kérdés

Nem az ünneppel van bajom, biztos tök jó, ha valahol tényleg jó hangulatban telik, van karácsony "feeling", összejön a tágabb vagy szűkebb család, tök jól elvannak, jókedvűen készülődnek, finomakat esznek-isznak, szeretik egymást, ez nagyon jó lehet.

De sajnos ennél több olyat ismerek (köztük a saját családomat), ahol MINDENKI nyűgnek fogja fel és a háta közepére kívánja az egész hercehurcát. A család minden egyes tagja szívből gyűlöli a rá osztott feladatot mégis erőltetik, a rokonságban mindenki utál mindenkit, az ünnep egy kényszeredett jópofizás, SENKI nem szereti, mégis meg kell tartani.

De miért? Ha egy családban mindenkinek jobb lenne a több napi stressz nélkül, akkor miért nem lehet elengedni az egészet? Miért kell foggal-körömmel kapaszkodni egy ünnepbe, amitől csak rosszul érzik magukat? Minek megtartani, ha egyértelműen jobb lenne nélküle?

2016. dec. 25. 08:56
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
25%
"Egyszerűen nem értem, nem az kéne hogy legyen az ünnep lényege, hogy jól érezzük magunkat?..... Épeszű ember miért csinál olyasmit önként, ami nem jó neki????" Nem. Az ünnep lényege nem az, hogy te csudajol érezd magad. Nem tudom a korodat, nemedet, mitöl érzed jol magad? Tételezzük fel, hogy ha focizol. Akkor a karácsony SZÁMODRA akkor lenne az igazi, ha mindenki veled focizna? (Ugy-e milyen baromság?) Vagy az neked az igazi jo ha berugsz/belövöd magad mint állat. Akkor azt várod el a karácsonytol? A karácsony egy közösségi ünnep. Akár a téli napfordulo ünneplését, akár Krisztus születését, akár a családi közösséget tekinted. De mindegyikért kell TENNI!! is a közösség minden egyes tagjának. Csak akkor lesz igazán ünnep. TE MIT TETTÉL ÉRTE?
2016. dec. 25. 10:58
 12/20 anonim ***** válasza:
84%
Én sem értem minek kell kötelességszerűen ünnepelni meg örömködni. Az nem karácsony, csak képmutatás. Akkor már inkább töltse mindenki olyanokkal akiket TÉNYLEG szeret.
2016. dec. 25. 11:22
 13/20 anonim ***** válasza:
100%
Túlzott elvárásaid vannak szerintem . Én a családommal töltöttem a Szentestét, nem csinálunk soha semmi különöset, normál vacsora, társas (ezt nagyon gyakran csináljuk egyébként is), filmnézés, ajándékozás, ennyi. Nincsenek hatalmas elvárásaim a karácsonnyal szemben, nem sütünk 60 féle sütit, nem törődünk sokat a dekorációval. Ha így fogná fel mindenki, akkor nem lenne az a sok feszültség.
2016. dec. 25. 11:36
 14/20 A kérdező kommentje:

Igen, annak örülnék. Ajándékot most is csak unokaöcséim kapnak mert ők még kicsik, mást nem ajándékozunk.

2016. dec. 25. 11:41
 15/20 A kérdező kommentje:

Tök jól tudjuk érezni magunkat a szűk családdal, ha nincs feszültség. Szoktunk sokat beszélgetni, társasozni, együtt filmezni, elmenni ide-oda. Ez miért nem elég? Miért kell túlfeszíteni egy dátum miatt?

2016. dec. 25. 11:43
 16/20 anonim ***** válasza:
59%
Karácsony álszentek ünnepe. Mikor a családok összegyűlnek egy napra jó pofizni egymással. Utána egy évig gyülölik egymást,és sose találkoznak.
2016. dec. 25. 12:08
 17/20 anonim ***** válasza:
82%

# 2

Bakker, azért te is szép gyűlölködő dumát vágtál le. :DD

Álszent.

2016. dec. 25. 13:17
 18/20 anonim ***** válasza:
69%
Most olvasom a válaszokat, azért az tényleg vicces, hogy akik "legalább erre napra lennétek normális családoznak", azok írnak a legfröcsögőbben. Ez olyan tipikus.
2016. dec. 25. 13:19
 19/20 anonim ***** válasza:
én örülnék neki ha az év 362 napján szeretnénk egymást s a karacsony 3 napján utálnánk egymást. fordítva (ahogy most van) sokkal szarabb.
2016. dec. 25. 14:38
 20/20 anonim ***** válasza:
81%

Nem tudom, miért kell mindenáron karácsonyozni olyan családoknak, ahol csak szenvedéssel jár.

A magunk részéről szépen lassan építettük le ezt a dolgot:

- Nem baj, ha nem lesz karácsonyfa? Hát... nem.

- Nem baj, ha idén nem veszünk egymásnak ajándékot? Ja, persze, hagyjuk, nem ez a lényeg.

- Nem baj, ha nem lesz különleges, többfogásos vacsora? Tudod, több órán át állni mellette, hullafáradtak leszünk estére... Hurrá!!! Legyen valami egyszerű, egyetértek.

És ezekkel a lépésekkel leépítettük a karácsonyt. Decemberben nem megyünk plázába, nem költünk feleslegesen, nem vásároljuk betegre magunkat, merthogy az ünnepekre bezárnak a boltok (CSAK KÉT NAP, EMBEREK), esetleg, ha nagyon flancos kedvünkben vagyunk, meggyújtunk egy gyertyát :-) Annyival jobb így. Rokonokkal nem találkozunk, nem jönnek, nem megyünk. Telefonon boldog karácsonyt kívánunk, és halljuk a megkönnyebbülést a vonal túlsó végén, hogy ezzel mind letudtuk a kötelező kört, ennyivel kevesebb.

Szeretettel, mosollyal, játékkal és pihenéssel telnek ezek a napok.

Azok a megmondóemberek, akik leszóltak, amiért nem követed a példájukat... hát gőzük sincs a témáról. Három nőt láttam sírni a karácsony előtti napokban a fáradtságtól. Szóval tőlem az egész készülődés és külsőségek elmehet a búsba.

2016. dec. 25. 21:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!