Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Figyelembe kell venni a...

Figyelembe kell venni a gyerek programjait, vagy akkor is az van, amit a szülő gondol?

Figyelt kérdés

Elváltunk, a 2 lányom velem van. Én vagyok az anyuka. Minden 2.héten vihetné apuka a gyerekeket, valamint az ünnepek és a szünetek fele az övé lenne. De erre magasról tesz. Van, hogy egy hónapig nem jön, összevissza, ahogy épp tetszik neki. Ezzel javarészt nincs is gond, engedem, de most közbejött valami, és nem érti meg.

Arról van szó, hogy most szombaton mikulás buli lesz, a gyerekek menni akarnak, vasárnap próba a fellépésre, plusz a kórusban énekelnek délután. Jövőhéten Pestre mennek jutalomkirándulásra, korcsolyázni, állatkertbe, a lángoskenyér rekordjának megdöntésére, vasárnap próba, éneklés van. Ezeket a gyerekek vállalták, a kirándulást kiemelkedő teljesítmény miatt kapták. Valamint 18.-án is próba, éneklés van, 24.-én pedig betlehemeznek, gyertyagyújtás, kórussal éneklés van. A színjátszó társulat oszlopos tagjai évek óta, imádják, versenyeket nyernek. Így csinálják ők az éneklést, betlehemet, gyertyagyújtást, szerepelnek a falu karácsonyi buliján 21.-én.

De ők ezt imádják! Ők menni akarnak ezekre a programokra, én pedig támogatom őket. A tanulmányuk kiváló, a polgármester kitüntette őket. Okosak és tehetségesek. Nem akarom, hogy bármelyikről is le kelljen mondaniuk. Ráadásul bőségesen jutalmazzák őket.

De az apjuk nem akar ehhez alkalmazkodni. Ő egy befelé fordult, megkeseredett ember, aki egy pasi miatt hagyta itt a gyerekeit és engem, egyik napról a másikra. Gyerektartást nem fizet. De most ragaszkodik, hogy el akarja vinni a lányokat. De én sem akarom, plusz a lányok sem akarják. Nem akarják kihagyni a programjaikat.

Felajánlottam, hogy 25.-étől elviheti őket januárig, sulikezdésig, és akár januárban minden hétvégén. De ebbe nem megy bele. A gyámügyis nőt nem érem el, hogy mit is kellene tennem.

Ilyenkor mi a teendő? Lecarni a gyerekek programját, nem figyelembe venni, hogy mit akarnak? Vagy igenis a gyereknek programja van, alkalmazkodjon az apa?

Kérlek, ne szidjatok senkit! Én csak a gyerekek érdekeit nézem.

Amúgy 10 és 11 évesek.

2016. nov. 30. 13:52
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
93%

Bocs, de akkor ő hol nézi a gyerek érdekeit, mikor anyagilag nem támogatja őket, és hetekig feléjük sem néz???

Adj ultimátumot! Vigye ő a lányokat a programokra, és ülje velük végig a programokat, vagy nem viheti el őket.

Ha pl. kitalálja, hogy ő elviszi őket hétfőtől szerdáig, és addig nem mennek suliba, azt se fogod engedni. Logikus, hogy ez sem így működik.

2016. nov. 30. 14:02
 2/17 anonim ***** válasza:
98%

1. Nincs olyan, hogy nem fizet gyerektartast. Ha nem fizet, memj a gyamugyre, majd az allam kifizeti neked, a volt ferjed pedig az allamnak fog tartozni es nem neked.

2. A volt ferjednek igazodnia kell a gyerekek programjahoz.

Menj a gyamugyre es kerj ezekben a dolgokban pontos allasfoglalast.

Karacsonyig meg tudsz veluk beszelni.

2016. nov. 30. 14:04
 3/17 anonim ***** válasza:
95%
Az nem opció, hogy ha apás hétvégére esnek ilyen programok, akkor apuka viszi el őket?
2016. nov. 30. 14:04
 4/17 anonim ***** válasza:
87%

Nem fizet gyerektartást, szerintem csókoljon neked kezet, hogy aranyosan felajánlottál neki napokat és amúgyis rendesen nevelgeted a gyerkőcöket. Ha nem tetszik neki, el lehet menni.

Világos, hogy nem borítod fel a gyerekek programját miatta. Nem is mozizni akarnak a barátokkal, hanem rendezvényen résztvenni, amiért dolgoztak. Én is énekkaros vagyok, a fellépéseket komolyan veszem, nyilván nem hagynám ki őket nyomós ok nélkül... Egész évben azért járunk próbára, hogy jók legyünk a fellépésekkor s emeljük azok fényét (plusz mert énekelni akármikor jó :D). Nagyon jó, hogy a gyerekek csinálnak valamit, komolyan, tartósan, ebbe csak körvonalakban is normális apa nem nyúlkál bele. A jutalomkirándulás is tanulságos és megérdemelték... Ilyet egy igazi apa nem vesz el, fel se merül benne.

2016. nov. 30. 14:05
 5/17 anonim ***** válasza:
17%

Pasi miatt hagyott el a férjed? Hmmm....érdekes!

Az, hogy 1 hónapig nem jött, az csak azt jelenti, hogy 1 látogatást hagyott ki, - hiszen 2 hetente találkoznak - de gondolom megindokolta.

Nem akarom védeni, de mindnyájunknak közbejöhet valami.

A lányok láthatásához jelenleg joga van, a programjaikat a jövőben lehetőleg ennek szemmel tartásával szervezzétek, vagy a nemfizetése és az életmódja miatt (ha az kifogásolható) kérd a láthatások megszüntetését.

Most beszélj vele, hogy legyen belátó ez a pár nap szükséges a gyerekeknek, karácsonykor gondolom úgyis találkoznak.

2016. nov. 30. 14:07
 6/17 anonim ***** válasza:
91%

Még valami. Ők már majdnem annyi idősek, mint én voltam, amikor kirúgtam a fickót, akit nem nevezek apámnak. Volt rá okom. 12 éves voltam, gyerektartást sosem fizetett... Simán megtehettem, hogy többé nem álltam vele szóba. A gyámügyesek vagy kik is elfogadták a döntésemet és kész. Tepert a fickó, de nem ért el vele semmit.

Szóval itt már nemcsak a szülők egyeznek meg, lassan elég nagyok a gyerekek is ahhoz, hogy ne menjenek, ha nem akarnak. Nehéz kényszeríteni őket... A kérdezőnek még van hatalma, de az "apának"...

2016. nov. 30. 14:08
 7/17 anonim ***** válasza:
95%
Fel nem rúgnám a gyerekek programját.alkalmazkodjon a kedves apuka!
2016. nov. 30. 14:09
 8/17 anonim ***** válasza:
97%

A gyámügy csak akkor akadékoskodik veled, ha többször fordul elö olyan, hogy az apás hétvégén nem mehetnek a gyerekek és nem adod meg a lehetöséget a pótlására. (Ha szóban ajánlasz valamit, az nem elég, mert nem tudod utólag bizonyítani.)

Ha valami ilyen van - mint most is -, akkor írásban (email is jó) közöld vele legalább egy héttel elöbb, és akkor add meg az alternatív látogatási idöket is.

Ha az apa nem jön, akkor azt minden esetben közöld a gyámhatósággal, akkor ugyanis náluk is meg lesz a nyoma, hogy nem igazán akarja tartani a kapcsolatot a gyerekekkel, csak iylenkor akadékoskodik, amikor a gyerekeknek nem felel meg az idöpont.

De mindenképpen menj te is be a gyámügyre és mondd el a te oldaladról is az esetményeket (meg a gyerekeket is meg tudják kérdezni).

Most semmi esetre se mondd le a gyerekek programját, elvégre ezeket már lefixálták meg akarnak is menni.

2016. nov. 30. 14:10
 9/17 A kérdező kommentje:

A gyerektartás miatti per februárban lesz.

A gyámügy tud ezekről.

Nem direkt van így szervezve, ez a szokásos évi sorrend.

Ő nem tudja vinni őket a programokra, ezt nem vállalja, nem bírja a tömeget. De igazából az a baja, hogy sok a roma vagy szegény ezeken a rendezvényeken és ő ezeket az embereket nem tekinti embernek. Én szeretem ezeket, a barátaim és a gyerekek barátai is ott vannak ilyenkor, szóval mindig én megyek velük. A saját lánya elsőáldozására sem akart eljönni ugyanezen okok miatt.

Én megértem, ha neki nem jó, sosem csináltam belőle ügyet, ha nem jött, ahogy abból se, ha összevissza jött. Nem vagyok egy mindig minden a papírforma szerint kell lennie nő. Rugalmas vagyok , pláne a gyerekek miatt.

2016. nov. 30. 14:29
 10/17 anonim ***** válasza:
90%

Küldd el neki írásban (pl. emailben) a gyerekek programjait, és a te ajánlatodat. Mindenképp hangsúlyozd ki, hogy ezek a gyerekek számára fontosak, dolgoztak érte, részt akarnak venni rajta. Tedd rá a gyámügyet is címzettként, ha nincs közvetlen emailcíme az előadónak, akkor a központit, a honlapon biztosan fent van. Kérd a levélben, hogy írásban válaszoljon apuka, melyik programra viszi őket, vagy inkább él az alternatív időponttal úgy, hogy a gyerekek érdekei ne sérüljenek. Függetlenül attól, hogy látja-e előre a gyámügyes, ott van írásban, tehát ha megtagadod tőle azt, hogy elvigye a lányokat, mert nem képes kompromisszumra, nem lehet baj belőle.

A tartásdíj és a kapcsolattartás jogilag nem függ össze kiskorúak esetében, azt külön kell rendezned, de hátrány sem érhet, ha a gyerekek érdekében "akadályozod" úgymond a láthatást. Védd le magad, és nincs gond, az apa joga nem sértheti a gyerek érdekét, ne engedd elvinni őket, ha apa nem hajlandó részt venni a programokon velük.

2016. nov. 30. 14:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!