Egy erősen dohányzó szülő gyerekeként, hogyan fogadjam el hogy ráment az eddigi fiatalságom az egész életvitelére?
Apámról van szó, kb 13 éves kora óta cigizik, legutóbb akkor nem gyújtott rá huzamosabb ideig amikor gyerekvállalás előtt álltak, ez volt 24 éve. Most 47 éves és hiába drágult már a dobozos cigi az egekbe, egy ideig úgy tűnt hogy abbahagyja mert 1 dobozzal elvolt két napig is, persze utána elkezdte magának csinálni a cigit és most már szerintem 2 doboz elmegy neki naponta.
Engem 15-17 évesen kezdett el úgymond zavarni a szokása, hiába ment ki az udvarra, míg a nappali ajtaja nyitva maradt be is jött a szag, szinte majd meg fojtott a füst, a mai napig így van.
Mindennek tetejébe előfordult hogy úgy csinálta a reggelimet suliba hogy a cigi a szájában volt, és muszáj voltam megenni mert bunkóság csak ezért kidobni a kaját, de nem esett jól. Anyámnak erről azért nem szóltam mert nem akartam cirkuszt, így is örültem ha épp nincs balhé. Apám itthon dolgozik autószerelőként, így többen is megfordulnak a portán hetente, az ujjai be vannak sárgulva a füsttől, ennyi év után pedig a köhögés is általános...
Most nyár végén rendbe raktam az autómat belülről, kitakarítottam, a kárpitot felfrissítettem, és jó volt beülni a mindig friss beltérbe. Pár hete együtt mentünk intézkedni, és egy darabig nem álltunk meg, persze kemény cigisnek mit számít más véleménye, annak ellenére hogy megkérdezte rágyújthat-e, mondtam hogy még fél óra és ott vagyunk, fogta neki állt cigizni..... Hiába a lehúzott ablak, 3 perc alatt hazavágta nekem az egész autót.
Nincsen senkim, pont emiatt, mert szégyellem hogy ezzel a véget nem érő problémával kell együtt élni, és Apám függősége rám sem vet jó fényt egy épp kialakulóban lévő kapcsolatnál, az meg nem megoldás hogy mindig úgy jönnék haza valakivel hogy na most alszik fater, szabad a pálya.
Senkire nem hallgat, egyedül anyám a visszatartó erő, mert simán ordibál vele, amúgy meg ha tehetné TV nézés közben fekve cigizne.
Tesóm is azért nem jön a sráccal haza mert előtte szellőztetni kéne, ha ünnepekkor azért eljönnek előtte át kell frissíteni a házat.
Anyámmal már évek óta külön alszanak, mert őt is zavarja a cigi, meg az éjszakai kijárkálásai az udvarra.
Alapvetően rendezetten élünk, még pár éves voltam csak amikor befejeződött az építkezés, tehát már fater is lassan végleg haza jött Németből, és utána érkezett nem sokkal tesóm, talán ezek a dolgok tartják őket össze, a család után.
24F
Az előttem szólók már elmondták a fontosabb dolgokat, egyetértek velük.
Én egy apróságra reagálnék: ha erős dohányossal utaznék, és fél óra lenne még hátra a célig, és megkérdezné, rágyújthat-e, akkor félre állnék az első biztonságos helyen, és azt mondanám, szálljunk ki, és szívjon el egy szálat.
Sőt, indulás előtt megbeszélném vele, hogy az autóban ne gyújtson rá, de ha szól, szívesen megállok.
Szerintem sok GYK-s kérdező elfogadná apukádat a magáé helyett: apukád tisztességesen dolgozik, nem iszik, csak cigizik, de akkor is kimegy az udvarra, tízórait készített neked iskolás korodban.
Ahelyett, hogy még azért is őt okolod, hogy nincs barátnőd (ami egyenesen röhej), inkább megsimogathatnád azt a nikotintól és gépolajtól bepiszkolódott kezét, amivel egy életen át érted dolgozott!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!