Szülők, ti mit vesztek meg a kamasz gyerekeiteknek, és mik azok, amiket magának kell megvennie?
Olyan gyerekekre gondolok, akik még nem dolgoznak, nem tudnak diákmunkázni, 13-15 évesekre. Mi az, amit mindig ti vesztek nekik, mi az, amit a zsebpénzéből kell hogy vegyen és mi az, amit csak alkalmakkor vesztek meg nekik (karácsony, szülinap, névnap)?
Ruhát, cipőt, táskát milyen gyakran kapnak újat? Ha telefont vagy laptopot, tabletet szeretne, arra neki kell összegyűjtenie a pénzt, besegítetek vagy megkapja pl. karácsonyra?
Én 19 vagyok. Régebben nem nagyon kaptam zsebpénzt, csak alkalonadtán, volt ösztöndíjam gimiben, abból tudtam megvenni magamnak egy-két dolgot. Nekem a szüleim külön háztartásban élnek, és a gyerekekkel járó kiadásokat egymásnak passzolgatják át. Aztán ha apám reménytelen, anya felajánlja, hogy megveszi, ha lesz pénze. Szóval ha elszakadt a nadrágom, és csak 1 vagy 0 hordható van, akkor sokszor kellett várnom heteket is, mire végre kitalálták, ki vegye... De ez akár egy kenyér ára is lehet, ki menjen a közértbe. Amúgyanyagilag nem állunk kifejezetten rosszul, de vannak ilyen emberek, mint az én szüleim...
Most egyetem mellett dolgozok, előző félévben kaptam ösztöndíjat, és most minden nap kapok egy ezrest kajára apámtól, ez kb havi 20 ezer, általában 8-18 óráig benn vagyok, ezért ebből általában több étkezést fedezek. Ebből is marad, amiből veszem a ruhákat, kiegészítőket, cipőket.
Mobilt se kaptam 10 éve tőlük, tesóm vesz sokszor magának, pl tőle örököltem a mostanit.
Mostanság a barátom is megvesz nekem sok mindent amire nagy szükségem van (vagy nincs), pl laptopot kaptam, fejhallgatót (kell a szakterületemhez). Persze nem kérek tőle semmit, főleg hogy a szüleimmel lakom még, de ő észreveszi, ha valami kell. Ő más családmodellen szocializálódott.
Ja, és ha pl elutazok egy hétre, kapok egy tizest kb, viszont anyám hozzáteszi, hogy ne költepsek belőle, csak ha elveszek, legyen nálam, de utána adjam vissza. Szóval még a kaját is én veszem.
Szerintem azért ez nem a legcsodásabb módszer, de nem értek egyet azzal, hogy mindent meg kell venni, szinte egy gyereknek sincs szüksége ájfonra. Én mivel nem olyan közegben nőttem fel, sosem vágytam ilyesmire. Persze az okostelefon kell, az hasznos, de tökéletes a ~30 ezres is. De mint mondtam, azt is örököltem.
Eszembe se jutna ilyet kérni. Én olyasmiért könyörögtem fél éve, hogy javíttassuk meg a gáz kazánt. El is értem nyár végére, hál' Isten most jól funkcionál.
Egyébként a szüleim értelmiségiek, nincs átlag alatti bevétel. Simán màsként gondolkoznak mint mások.
Tehát én mindent megvennék a gyermekemnek amire szüksége van természetesen, de ez nem a legújabb telefon meg az Armani.
Már inkább nem kérek semmire, mindent a saját pénzemből veszek, mert unom, hogy annyit kell könyörögni, meg várni, meg leszarják mi van, csak mondják, hogy kérjek a másiktól.
Másik oldalról mondom, bevallom nem diákmunkáztam mert a szüleim úgy látták lesz jó 40 évem dolgozni, amíg van nyaram meg hétvégém addig használjam ki.
Amik szükségesek azt megvették (pl új bútor, kaja, volt hogy szekrényszortírozás után kiderült teljes egy szem nem szakadt gatyám van ,akkor is adtak pénzt újra, mikor tönkrement az utolsó téli cipőm akkor is), emellé kapok havi 20.000 forintot, ebből alapból lejön havi 1000 bérletre, havi 2-3000 hajfestékre, a patkányaim állatorvosi költsége ha épp megyünk ez 2-3000, 3-4 havonta kaja rendelés nekik 10-12.000 tisztálkodási szerek (dezodor, sampon, balzsam, stb) kozmetikumok (ha pl elfogy valami smink és minden olyan dolog ami nem feltétlenül szükséges de megtetszik, pl ha van elég pólóm de megtetszik egy akkor ebből a pénzből veszem, bár mostanában ruhát ritkán veszek, ha megyek moziba vagy haverokkal valahova akkor belépő, útiköltség, kaja, minden ebből jön ki, van hogy épp összejön minden, patkány is beteg, mindenem pont akkor fogy el ,az ég is leszakad és elmegy gyorsan a pénz ilyenekre, van hogy a fele megmarad ilyen "ami éppen megtetszik" cuccokra, persze ha mondjuk mennek a boltba és megkérem őket hogy hozzanak egy 500 forintos dezodort vagy valamit nyilván nem verik le rajtam de mégis megtanulom beosztani a pénzem.
Ünnepekre pénzt adnak inkább és akkor nem kell félni hogy nem azt kapom, de drágább dolgot ritkán veszek, telefont is most úgy vettem hogy a régi tönkrement és a biztosítás fedezte a hibát ezért a teljes árát levárásolhattam, kinéztünk egy jó darabot amire 10.000-et kellett ráfizetni, ezt fizették mert azért telefon jó ha van (addig használom amíg az előző totálkáros nem lesz szóval a régit se tudtam addig használni) és olcsó volt így.
Szóval szülői pénzből akkor kapok újat ha a régi tönkremegy, ha csak azért szeretnék mert megtetszett egy új akkor nekem kell fedezni.
En kozepsuliban havi 5ezret kaptam. Ezen kivul berlet telefonszamla nyelvtanar v kulontanar azt a szuleim fizettek. Ugymond ez az iskolaztatasom koltsege. Sportot is. Aztan amikor valamire szuksegem volt konkretan ruhara vagy taskara akkor azt ok fizettek egy ilyen nagyobb bevasarlas kereteben mint egyesnel. Plusz a nagyiektol kracsonyra kaptam penzt idosebb koromban h inkabb rn vegyem meg ami kell. Meg apukam a premiumabol ha kapott mindig gondolt ram es adott valamennyit. Igy volt felre tett penzem is. A barataimmal hulyulest mozit vagy kesobb kocsmazast esetleg meglatott fulbevalot en fizettem. Neha ha jo kedvuk
Volt mondtak pl mozi elott h adnak 2000 forintot kajara erezzem jol magam. Telefont laptopot fenykepezot pl mindog csak szulinapra kaptam vagy karacsonyra. Es en mondjuk jo bizonyitvanyert is csak csokit kaptam altalanosban gomiben meg semmit. Mert ez nrm nay szam. Ez alapveto h a legjobbat probalom magambol kihozni. Ja meg pl mar egy tarsas is nagyobb dolognak szamitott, vagy egy uj lego keszlet amit csak karacsonyra kaphattam meg. Emlekszem h kb 5 evesen kivettek a mandulamat es utana megkaptam az oroszlan kiraly 2-t videokazettan mert h bator voltam
Es h ne unatkozzak otthon amig nem mehetek sehova. De ez nem volt tul gyakori eset ugye :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!