Mit tennétek a helyében ( határokat feszegető kamasz gyerek )?
A fiam 17 éves, tegnap este elment bulizni. Eddig is elment szülinapozni, szilveszterezni, de az más volt, most ment először diszkóba ( ma családi ügyek miatt nem ment iskolába, ezért engedtem el ).
Én 4 elég egyszerű szabályt fektettem le:
-nincs drog
-nincs cigi
-ihat alkoholt, de mértékkel ( ne igya le magát )
-hajnal 2-re jöjjön haza
Szerintem ezek korrekt szabályok. Ehhez képest negyed négykor jött haza hulla részegen, cigi füstösen ( de abban nem vagyok biztos hogy cigizett, mindenki tudja milyen egy diszkó ).
Na mármost két lehetőség van: ha megbüntették kicsesznek vele. Voltam fiatal, tudom milyen ha meghívnak valahova és nemet kell mondani büntetés miatt. Nagyon rossz érzés. Viszont ha nem büntetem meg, nem fogja a szabályokhoz tartani magát. Elvégre ez az egész erről szól, ki az úr: én vagy ő. A válasz egyértelmű, az enyém az utolsó szó. Márpedig valahol meg kell húzni a határokat.
Feleségem nagyon ügyesen kihúzta magát a baj alól, mondván hogy én engedtem el, az én szabályaim szerint, ő eleve ellenezte hogy csütörtök este elmenjen. Most hogy "gond" van, oldjam is meg.
Tehát szerintetek mit tegyek?
Elösször is kérdezd meg miért nem jött haza időben,mielött letámadod. Kérdezd meg a dohányzásról is,meg még ami érdekel.
Én megbüntetném a helyedbe vhogyan.
Sőt,mi lenne ha őt is bevonnád a büntetésbe? találj ki 3 büntetést és mond hogy válasszon.
ez az egész arról szól kinek van több esze és a kérdező vesztett
Az oké, hogy neki nincs iskola, de mindenki másnak volt ...
Nem tudom, hánykor kezdődtek a családi ügyek (valóban voltak, vagy csak leigazoltad a kölöknek a napot?), amik miatt nem tudott volna reggel iskolába menni, de eleve naiv dolog egy 17 éves kamaszt csütörtök este bulizni engedni, abban bízva, hogy másnap délelőtt fitt és üde lesz, mint a harmatos rózsaszál.:-)
"Feleségem nagyon ügyesen kihúzta magát a baj alól, mondván hogy én engedtem el, az én szabályaim szerint, ő eleve ellenezte hogy csütörtök este elmenjen. Most hogy "gond" van, oldjam is meg"
Ez a sértett nyivákolás meg különösen ciki egy macsó családapától, akié, ugyebár, meghúzza a határokat (az asszony előtt is), és minden körülmények között az utolsó szó.:D Komolyan, mit vártál? Az asszonynak igaza volt, te felülbíráltad, hogy jó fej légy, akkor most tényleg oldd meg a problémát. Mindenekelőtt jussatok konszenzusra a gyereket érintő, fontos dolgokat illetően, lehetőleg nem úgy, hogy a tiéd az utolsó szó. Az egyik legnagyobb nevelési hiba lehetőséget adni a gyereknek arra, hogy kijátssza egymás ellen a szülőket.
Az, hogy most hogyan járnék el, függ attól is, hogy mulasztott-e valamit azáltal, hogy nem tartotta be az utasításokat, pl. iskolát vagy a bizonyos családi ügyeket. Ha igen, akkor mindenképp bünti is van, adekvát, egyértelmű indoklással, hogy tényleg meg is értse, miért kapja. 17 éves azért már nem igazán gyerek, ha tudta, miért vannak most a szabályok (eddig, úgy tűnik, nem voltak), és el is fogadta őket, akkor a be nem tartásuk gyakorlatilag a szülő, a család és/vagy az egyéni kötelezettség teljes telibesz..rása.
Ha Magyarországon éltek, akkor a cigifüstről 100%, hogy ő maga tehet, mint ahogy már írtak, de ahol én élek, ott valóban lehet cigizni még a diszkókban. Egy este után konkrétan tetőtől talpig mindened bűzlik.
Mondjuk én a cigizés és a részegség miatt nem büntetném, lehet, hogy tényleg csak arról van szó, hogy még nem ismeri a határait. A késésért viszont szinte biztos, hogy kapna valamit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!