Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Anyám a "drága" hobbimba is...

Anyám a "drága" hobbimba is beleszól, jogosan? Annyira idegesít már.

Figyelt kérdés

19 éves lány vagyok és nagyon szeretem a karórákat. Mindig is tetszettek, ezért 2 éve sikerült is vennem egy drágább darabot, valamint tavaly is beszereztem egyet, idén szeretnék még egyet venni SAJÁT pénzből, tehát nem anyámat "húznám le". Az előző óráimba édesapám beleadott bizonyos összegeket, ő szerencsére nincs anyával egy véleményen, szerinte is hasznos lehet egy szép óra, főleg hogy értékalló, valamint évekig kibírja. Most viszont tényleg saját pénzből is jószívvel meg tudnám venni, ugyanis diákmunkáztam több nyáron is, valamint -nem panaszkodom- elég jó zsebpénzt kapok szüleim által, ezért szerencsére megengedhetem magamnak a drágább holmikat. Nem költekezem fölöslegesen, igyekszem félrerakni, pont emiatt, hogy ha valami megtetszik, akkor azt nyugodt szívvel meg tudjam venni. Ne milliós összegekre gondoljatok, csak designer órákról van szó 70-80-90ezer Ft-os árkategóriákban. Ez van, nekem ez a fontos, úgyhogy kérlek titeket mellőzétek az olyan hozzászólasokat, hogy fölösleges, meg a többi. Ez is nézőpont kérdése, van aki ennyi pénzt kiad egy 1 hetes fesztiválbérletre, van aki inkább elnyaralja, és vannak olyanok is -köztük én is- akik ezt a pénzt drágább, de maradandó holmikra költik. Ez csak azon múlik, hogy kinek mi a fontos, mire szánja szívesen azt a bizonyos összeget.

Anyámról meg annyit, hogy az első órám megvétele után 1 évig (!) azt hallgattam, hogy hogy képzeltem ezt megvenni, minek akarok villogni, meg ha erre volt pénzem akkor pluszba semmire se kérjek, mert hogy "van nekem bőven". Ne úgy képzeljétek ezt el, hogy mindennap ezzel keltett, hanem úgy, hogy ha bármi kapcsán is fel tudta hozni, akkor azt megtette. Állandóan elmondja, hogy erről meg van a véleménye, meg hogy ha nincs is saját keresetem, akkor minek nekem ilyen óra. Azt viszont nem érti meg, hogy amíg mások ezt az összegeket elisszák/elbulizzák, én addig valami maradandót vásárolok belőle. Mielőtt valaki kérdezné, azt is leírnám, hogy azért szeretnék több ilyen órat, mert mindegyik más-más stílusú, öltözékhez illően tudnám őket variálni. Szüleim jól keresnek, ennél nagyobb összegű ajandékokat is kaptam már (telefon, laptop, ruhák), azon anyám mégse volt így kiakadva. Nem is értem, hogy neki az miért fáj, ha én ilyen órákra szeretném költeni a pénzem. Borzasztón zavar, ugyanis ha megengedhetem/engedhetjük maguknak, akkor miért ne? Nektek mint kívüllállóknak erről mi a véleménye? Jogos anya felháborodása/haragja?

2016. aug. 20. 15:51
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 41/88 anonim ***** válasza:
57%

Mi szülők sokszor szeretnénk, ha a gyerekeink csak úgy maguktól viselkednének az általunk helyesnek tartott módon, és nehéz elfoganunk, ha ők időnként mást tartanak helyesnek. A lehetséges módokon nem akarjuk befolyásolni őket, így marad a siránkozás. Anyukád egy takarékos lányt szeretne, aki nem ad ki pénzt márkás órára (a 30000 ft-os óra is mutatja az időt), és azért sápítozik, mert minden igyekezete ellenére szerinte te spórolsz eléggé az. Lehet, hogy már az lebeg a szeme előtt, hogy majd az unokája iskolatáskájára se jut pénz, mert neked fontosabb lesz a 12. karóra... Ez irreális, tudom, de néha így működünk.

A szüleid bármikor csökkenthetik a zsebpénzedet, ha úgy látják, hogy felelőtlenül költekezel. Viszont amit odaadtak, annak az elköltésébe nem kellene beleszólniuk. Úgy is dönthettek volna, hogy a diákmunkával megkeresett pénzből adnod kell a családi költségvetésbe. Hiszen otthon laksz, fizetik helyetted a rezsit, eszel, időnként fuvaroznak a családi autóval, stb. Ezt sem tették meg.

A direkt konfliktust kikerülik, de a rossz érzéseiket azért rád öntik.

2016. aug. 20. 19:53
 42/88 anonim ***** válasza:
71%

". Nem ertem, ha valaki ennyire nem ert hozza, az minek szol hozza ilyen temahoz? Az aranyporral bevont orak nagy mertekben fuggnek az inflaciotol, tudod az arany nem kerul mindig ugyanannyiba.:) Okosat mondtal, az a lenyeg. "

édes drágám, nekem ez a szakmám... :D

amiről te beszélsz, az piaci ár, nem maga termék értéke, ahogy írta egy fenti válaszoló, annyiért adják, amennyiért te hajlandó megvenni, tudod, kereslet-kínálat törvénye... :D

az arany értéke pedig nem az inflációtól függ :)

te pedig kislány vagy, mert nem vagy képes felfogni a szavaid súlyát :)

és nem, nem azért nézlek le, mert fiatalabb, ki érdekel..., hanem ahogy gondolkozol

2016. aug. 20. 20:19
 43/88 anonim ***** válasza:
56%

és még annyi:

egy Munkácsy festmény 100 év múlva is Munkácsy festmény lesz, ugyanakkora, ha nem nagyobb értékkel

viszont a te óráid 100 év múlva 0 forintot érni, sőt, addigra már működni sem fognak

el ne menj tőzsdézni

és amiben még igazat adnék a többieknek:

látszik, hogy még gyerek vagy

normális ember nem tesz olyan kijelentést, hogy "nem én kértem az életet"

fel sem fogod az életed jelentőségét

még soha az életben nem volt semmi gondod, mindent megkapsz, egészséges vagy, legalább értékeld, amid van, és gondolkozz el ennek a kijelentésnek a súlyán

2016. aug. 20. 20:25
 44/88 anonim ***** válasza:
52%

Hogy mire költöd, a te dolgod.

De én biztos gyűjtöttem volna. Majd ha normális dolgokat is fel tudok mutatni, mint saját lakás, munka, és a pluszból venném, akkor talán, de ez így olyan, mint akinél otthon kikapcsolták az áramot, mert nem tudta fizetni, de villog a legújabb telefonnal.

2016. aug. 20. 20:31
 45/88 anonim ***** válasza:

ezek a 70-80 ezres designer órák pont annyit érnek, mint a 20 ezres kevésébé márkás órák.. nekem is van egy MK órám(80 ezer) és egy olcsóbb esprit órám(30 ezerért) meg egy kevésé márkás, de jó minőségű 20 ezerért.

na már most ugyanazt tudja mind. és ez nem vicc. kinézetre és súlyra meg mindenre ugyanolyanok. már nagyon megbántam a MK órát, mert ugyanazt tudja az olcsóbb esprit vagy a noname jó fajta.. csak a márkát fizettetik meg veled a designer cégek, nem kapsz más minőséget, mint egy kevésbé felkapott óragyártótól . hidd el nekem.

a designer órákon amúgy nem tudom mi értékálló. annyira nem nagy minőségek+ pár éven belül úgyis más divat lesz,nem ezek a nagy böhöm "aranyórák", mint most. pedig hangsúlyozom nekem is vannak ilyenek, de pillanatnyi dolognak tekintem, nem hiszem,hogy 3-5 év múlva is ezek lesznek a menők. meg hogy mennyire értékálló..hát vicc.

én ha most vennék órát, megelégednék a 20-30 ezresseel is, nem kell a háromszorosát rákölteni.de ez csak az én véleményem.

ha tényleg értékálló dolgot akarsz,akkor vegyél aranyékszert. igazi aranyat nyilván

2016. aug. 21. 08:10
 46/88 anonim ***** válasza:
3%
Nekem van 20-25db márkás órám 50-250.000ft között, a szüleim sose krdezik meg hogy mennyibe került egy órám vagy ruhadaradom. Anyukád úgysem ért hozzá, kamuzz valamit és ennyi. vedd meg a pénzedből.
2016. aug. 21. 08:15
 47/88 anonim ***** válasza:
45%
Szerintem is felesleges pénzkidobás.Én sem örülnék anyukád helyében,ha ilyenre költenéd a pénzt.Viszont amit diák munkával megkeresel abba nem szólnék bele.Viszont egyetértek abban,ha a tőle kapott zsebpénzt erre költötted,akkor másra ne kérj.Mertmeg kell tanulnod,hogx az a keret,abból kell gazdálkodni.
2016. aug. 21. 09:00
 48/88 anonim ***** válasza:
50%
azért kislányoz le, mert még mindig a papabank és a mamahotel tart el. Hidd el, kicsi lány, ha komolyan kéne dolgoznod, a megélhetésedért, nem csak hobbiból, akkor máshogy látnád a dolgokat. Meg úgy könnyű jól teljesíteni, ha más dolgod sincs, mint tanulni, mert papuci pénzel. Mondom ezt három diplomával, három nyelvvizsgával, amiből kettőt szülői segítség nélkül szereztem. A fizetésem annyi, hogy heti szinten vehetnék 100 ezres órát, akkor se kottyanna meg, de az kiveri a biztosítékot, hogy anyuci szoknyája mögül, nulla élettapasztalattal derogálod le minimálbért kereső embereket. Még te is bármikor kerülhetsz szalag mellé, akármennyire is nehéz ezt most neked elképzelned.
2016. aug. 21. 13:14
 49/88 anonim ***** válasza:
37%

"Kiemelkedoen teljesitek, abbol amire kesobb szuksegem lesz az eletben, es nem egy olyan dolog, amihez mindenki ert, nem veletlenul kiemelkedo a fizetes."

Milyen fizetés?:D 5 évfolyamos titkárnőképzőbe jársz, az egyik órácskádhoz apuci adta a pénz nagyját, a másikért évekig dolgoztál meg gyűjtögettél. Miről beszélsz, aranyom? Netán a szüleid fizetéséről? És ahhoz neked ugyan mi közöd van?:D

2016. aug. 21. 14:57
 50/88 anonim ***** válasza:
Tök mindegy ,hogy jogosan akad e ki..ha otthon maradsz,akkor továbbra is ezt fogod hallgatni. Értelmetlen a kérdés.
2016. aug. 21. 16:21
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!