Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Van más is, aki semmit nem...

Van más is, aki semmit nem tanult az apjától? Miért vág bele a családalapításba az ilyen?

Figyelt kérdés

Az én kapcsolatom az enyémmel mindig olyan volt, mintha csak szomszédok lennénk. Eszembe se jutott volna, hogy elmondjak neki valamit, vagy tanácsot kérjek tőle, mivel sosem hallgatott meg és sosem érdekeltem, bár ez nem érdekelt soha. Mások viszont gyakran jönnek azzal, hogy ők mennyi mindent tanultak az apjuktól, meg mennyi mindent tőle tudnak (munka, erkölcs, akármi).

Az én apámnak nem igazán vannak érzelmei. Nem iszákos, nem igen agresszív, csak mértékkel, számomra mégis ő a tökéletes ellenpélda. Ha egyszer lesz családom, tudom, hogy milyen NE legyek. Minden másnap itthon van, de csak akkor szólunk egymáshoz, ha tényleg szükséges. Még az alapvető összhang sincs meg köztünk. Ő is tudja már a kezdetektől, hogy hiba volt minket bevállalnia, mert nem képes apaként viselkedni.

Az ilyen emberek miért vágna bele egyáltalán? Hogyhogy nincs bennük annyi, hogy megerőltessék magukat, és egyedül legyenek inkább?

2016. júl. 17. 19:58
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:
10-es: Ugyanilyen az én kapcsolatom is az apámmal. ...csak vannak, akik mindent félreértenek és azt mondják, hogy én utálom őt, meg hogy nekem inkább ne is legyen családom (7-es -.-)
2016. júl. 19. 19:56
 12/12 anonim ***** válasza:

11.: Kedves Kérdező, úgy gondolom, a szüleiddel való viszonyod nem egyedi (és a leírtak alapján, még messze nem a rossz, vagy a legrosszabb kategória) és abból egyáltalán nem következik, hogy te magad ne lennél a jövőben jó szülő!

Természetesen a szüleinkkel való kapcsolatunk kihat arra, hogy a saját gyerekeinket hogyan fogjuk nevelni, azonban ez csak egy hatás, egy szelet a tortából, az életed során elszenvedett a szüleidtől független krízisek és traumák, véleményem szerint ugyanolyan erősen kihathatnak a saját gyermekek nevelésére.

De a jó események, dolgok ugyanígy kihatnak. Én úgy gondolom, nem teljesen egyértelmű, hogy azonos arányban jó, vagy rossz mértékben.

Ha a szüleid valamiben hiányt okoztak, azt te magad adott esetben majd túlkompenzálod a gyerekednél, de pl. ha ért egy trauma (pl. sportbaleset), az adott esetben okozhatja a gyerekeid megfelelő sportoltatásának hiányát is.

Én magam ezeket az ellenkező erős kompenzáló hatásokat látom. Pl. ha vannak félelmeid, fóbiáid, lelki sérüléseid, nagyon rossz élményeid, adott esetben, majd ettől akarod minden áron megóvni a gyerekeidet és könnyű túlzásokba esni (más példán látom ezt). De ez csak az én szubjektív, laikus véleményem.

Egyszóval, ha te magad egyszer csúnyán leestél a lóról, attól, még a gyerekedet viheted majd lovak közelébe (ez csak egy példa)!

Szerintem mindig azt kellene végiggondolni, hogy nálad mi okozta az adott "sérültséget" és sohasem csak a külvilág adott területeit tartani kerülendőnek (nem csak a "ló" a hibás, hanem a "lovas" is!).

ui.: Ismerek embereket, akik jó szülők lettek és a tiédnél sokkal rosszabb, már-már kétségbeejtő kapcsolatuk volt a szüleikkel!

2016. júl. 21. 00:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!