Meddig támogassan a gyermekem anyagilag?
Lámyom 20 éves másodéves egyetemista és kollégista. Apja már érettségi után mem akart semmit se fizetni mert ő akart annyira egyetemre így teremtse is elő a pénzt
De én ekkor korainak taetotta.. Most h fix gyakornoki állása van, így most már semmit se fizetnék neki.
Kollaganőm szerint ez hiba lenne mert így nem rudna igazán sporolni.
Szerintetek?
"Fogd fel úgy, hogy nem támogatás, hanem szeretnél neki pénzt adni, mert neked már amúgy is alig van rá szükséged, neki meg jól jön. És aztán ezt halálodig."
Nyilván támogassa a szülő a továbbtanuló gyerekét, ha tudja, ez nem kérdés. A tartási jogosultsággal kapcsolatban megjegyezném, hogy ez akkor igaz, ha a gyereknek nincs szakmája, amivel el tudna helyezkedni. Nem véletlenül ír a jogalkotó "szükséges tanulmányok"-ról.
Ha kicsit még nézelődsz a Ptk.-ban, 9-es, meg fogod találni a rokontartás passzusban a szülők tartására vonatkozó részt. Csak a teljesség kedvéért említem, el szokták felejteni, hogy a gyereknek nemcsak jogai, hanem kötelességei is vannak. Ez a paraszt őseid korában is így volt.
29 vagyok, rendes állással, férjjel, kisbabával. Anyu a mai napig kérdezi, hogy "tuti nem kell pénz, szívem? tudod, hogy szívesen adunk!"
pedig ők sem normafai luxusvillában élnek.
Hát akkor én felvázolnám a másik oldalt. Engem anyám pénzzel zsarol, és kirúgott otthonról. Nem hajlandó egy petákkal sem támogatni. Mindenféle lelki nyomorom is van természetesen, a marha drága terápiát és orvosokat én magam fizetem a kevéske keresetemből. Melózok éjjel nappal, hogy ezeket tudjam fizetni, se szakmám se diplomám, pedig nem vagyok hülye csaj, és így, támogatás nélkül valszeg sosem lesz,mert melóznom kell. Szép kis jövőképem lehet nem igaz? Mindezt a drágalátos anyámnak köszönhetem.
Ha nekem lenne gyerekem addig támogatnám, ameddig csak lehet. Szerintem aki szereti a gyerekét, annál föl sem merül ilyen kérdés...
Szomorú:(
Eszembe se jutna a nyugdíjas szüleimtől pénzt elfogadni, pedig az én anyám is mindig kérdezi, hogy van-e, mert szívesen ad. Ellenkezőleg, én szoktam nekik elintézni ezt-azt, ami egyébként pénzbe, fáradságba kerülne nekik. Szeretnek jönni-menni, strandolni, kirándulni, színházba stb, mindig csinosítgatják a házat, a kertet, el tudják költeni magukra.
Nem értem, honnan jön ez a hülyeség, hogy aki már felnevelte a gyerekeket, annak már csak a temetésre kell kuporgatnia, mindenkit megillet a tartalmas, szép közép- és öregkor.
Én szoktam még a szüleimtől pénzt kérni,vagy adnak maguktól, ha tudnak(nem,nem vagyunk gazdagok)
Dolgozom, most járok esti suliba h le tudjam rakni az érettségit!
Ha ez meg lenne akkor több pénzem lenne 1 cégnél,ahova felvennének de érettségi a követelmény!
Jelenleg 4 órában dolgozom,+ hétvégente alkalmi melo..de minden pénzemet leadom,kivéve a mellékállásból származót,abból töltöm a telom havonta 1x,veszem meg a tisztálkodási szereimet!
Köszönöm szépen az eddigi válaszokat, eléggé tanulságosak :)
Ne essék félreértés mi az apjával nem váltunk el, hanem különböző véleményem voltunk.
Ahogy olvasom rájövök h a lányom jelenleg is függetlenebb mimt a szóban forgó gyerekek. Hisz 16 éves kora óta dolgozik nyáron. Ebből a pénzből ruházkodik. Esetleg karácsonyra kapott pár holmit. Szülinapra csak torta járt.
Aztán 18 évesen már iskolaidőben is dolgozott néha-néha.
Lányom kollégista Pesten. S csak havonta jár haza, épp azért h sporoljon az utazáson. Ha hazajön akkor sütök fözök neki,
pár napra. Kap ösztöndíjat ebből kikerül az étkezési költség. Szóval eddig a kollégiumot és a hazautazási költséget mi áltuk az apjával. Bulizni nem nagyon jár, szóval ezzel is sporol. Államilagtámogatott képzésen van, szóval tandíj sincs.
Most épp jogositványra gyűjt.
Már ő is eméitette h nem kell pénz mert van neki és h tartsuk meg magunknak mert még ott a kisebb testvére, aki még nincs 16.
El lehet engem ítélni h miért vontam meg tőle a támogatást, de én úgy véltem és vélem h megtanulja a pénzértékét és árát. Én államigondozott voltam, az apja pedig szegény családban nőtt fel. Mindkettőnket nem igazán támogattak.
Ezért kissé fzrcsa h milyen sokáig kapnak és fogadnak el pénzt. Tudom h a lányom fokozatosan kevesebbet fog kérni és kapni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!