Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Meddig támogassan a gyermekem...

Meddig támogassan a gyermekem anyagilag?

Figyelt kérdés

Lámyom 20 éves másodéves egyetemista és kollégista. Apja már érettségi után mem akart semmit se fizetni mert ő akart annyira egyetemre így teremtse is elő a pénzt

De én ekkor korainak taetotta.. Most h fix gyakornoki állása van, így most már semmit se fizetnék neki.

Kollaganőm szerint ez hiba lenne mert így nem rudna igazán sporolni.

Szerintetek?

2016. júl. 12. 14:16
1 2 3 4
 1/33 anonim ***** válasza:
64%

otthon él? rezsibe kell adni?

ha otthon lakik és fizeted a rezsit+étel stb, akkor az is segítség neki.

2016. júl. 12. 14:20
 2/33 Kései Sirató ***** válasza:
86%
Szerintem támogasd addig, míg megszerzi az első diplomáját..
2016. júl. 12. 14:22
 3/33 anonim ***** válasza:
67%

Mi mondjuk meg, hogy meddig támogasd a saját gyerekedet?? Jó lehet a kapcsolatotok!

Addig támogasd, ameddig szüksége van rá!

2016. júl. 12. 14:39
 4/33 anonim ***** válasza:
45%
Fogd fel úgy, hogy nem támogatás, hanem szeretnél neki pénzt adni, mert neked már amúgy is alig van rá szükséged, neki meg jól jön. És aztán ezt halálodig.
2016. júl. 12. 14:41
 5/33 Andizsuzsi ***** válasza:
93%
Szerintem két felnőtt ember ezt pont meg tudja egymással beszélni.
2016. júl. 12. 14:42
 6/33 anonim ***** válasza:
91%
Még a jog is azt mondja ki, hogy a szülőknek nemcsak a kiskorú gyereket kell támogatniuk, hanem a nagykorú gyerekeküket is, amíg tanul. Legalábbis ésszerű ideig, általában az első diploma vagy szakképzettség megszerzéséig. És arra sem hivatkozhatsz, hogy ő akart arra a szakra menni, te máshova szeretted volna, vagy hogy egyetem mellett már dolgozik, van saját keresete is. Szóval még elvileg jogilag is, de erkölcsileg tényleg mindenképpen illik támogatni ilyenkor még.
2016. júl. 12. 14:46
 7/33 anonim ***** válasza:
90%
Minimum addig amíg be nem fejezi az egyetemet.
2016. júl. 12. 14:47
 8/33 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk az a megállapodás, hogy a diploma megszerzéséig, de max 25 éves korig fizetem az albérletet, és adok némi költőpénzt, a többi az ő dolga. Emellett lakáskasszát nyitottam neki 3 éve, azt is én fizetem. Technikusit is végzett, ezért 21 évesen kezdte az egyetemet, gyakornoki állása van. Ennyit tudok kigazdálkodni, és ez mindkettőnknek megfelel így.

Beszéljétek meg a lányoddal, mit tudsz vállalni, azért arra is gondolni kell, hogy pályakezdőként talál-e rögtön állást, mennyi lesz a fizetése, hogyan oldja meg a lakhatását.

2016. júl. 12. 14:48
 9/33 anonim ***** válasza:
71%

Lányod tartásra jogosult. Jár neki a mesterképzés végéig (3+2 év felsőfokú tanulmány), vagy ha arra nem megy akkor alapképzés (3 év felsőfokú tanulmány) végéig. Nem csak tőled, apjának is kötelező fizetnie a tartásdíjat. Kivéve ha bizonyítható hogy ezzel a a szülők saját szükséges tartásukat vagy kiskorú gyermekük tartását veszélyeztetnék.

De simán lehet hogy lányod nem fogja követelni azt, ami egyébként törvény szerint járna neki, csak hogy ne dumáljatok neki, a "te akartál menni egyetemre akkor fizesd is" mondókát, ami egyébként súlyos értékrendi problémákat jelez. Ez a prolikra jellemző, 100 évvel ezelőtti paraszt őseim is erőn felül taníttatták tehetséges gyerekeiket.

Ptk.

4:220. § [A továbbtanuló nagykorú gyermek tartásra való jogosultsága]

(1) A továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. A gyermeknek a szülőt a továbbtanulási szándékáról késedelem nélkül tájékoztatnia kell.

(2) Az (1) bekezdés szerinti tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése. Nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az a megszakítás, amely a jogosultnak nem róható fel.

(3) A szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani, ha

a) a gyermek a tartásra érdemtelen;

b) a gyermek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget; vagy

c) ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.

(4) A nagykorú gyermek érdemtelen a tartásra akkor is, ha a tartásra kötelezettel kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot.

(5) A szülő a huszonötödik életévét betöltött, továbbtanuló gyermekének tartására rendkívül indokolt esetben kötelezhető.

2016. júl. 12. 15:01
 10/33 anonim ***** válasza:
83%
Így van, tartásra jogosult, azonban ha közel minimálbért keres, és szűkölködtök otthon, akkor nyilván ad majd a rezsibe, és magának veszi meg a személyes holmijait, nem szokás úgy megvastagodni, hogy a családtagjaim pedig nélkülöznek.:)
2016. júl. 12. 15:13
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!