Szerintetek kinek van igaza?
19 éves lány vagyok, egyetemre járok nehéz szakra, sikerült minden vizsgám, most júliusban dolgozom, napi 8 órát... Otthon apámék viszont mindig számomkérik, hogy miért nem dolgozok otthon, nem főzök, takarítok stb...
Hazaérek délután hulla fáradtan és szeretnék este kicsit találkozni a barátaimmal pihenésképp.. Amire azt mondják, hogy ne menjek mert nem segítek semmit itthon.
Én csak pihenni szeretnék egy kicsit.. egyetem meg most a munka is lefáraszt. De már van hogy inkább ki se mozdulok otthonról, nehogy az legyen, hogy sose vagyok otthon..
Nyár van, gondolom nyári szünet van az egyetemen is. Akkor jelenleg te most csak napi 8 órát dolgozol. Majd szeptembertől mész újra egyetemre nem?
Nos ha így van akkor végül is annyi időd van mint a szüleidnek akik szintén napi 8 órát dolgoznak, majd hazamennem, főznek, mosnak, takarítanak. Ők is pihennének. Sokkal kevesebb időbe telne a napi takarítás ha te is kivennéd a részed belőle.
Mindkettőtöknek igaza van.
Egyrészt teljesen érthető, hogy szeretnél pihenni és szórakozni menni munka után, másrészt viszont a szüleid is szeretnének egy kicsit kevesebb házimunkát, legalább akkor, amikor otthon vagy.
Őszintén szólva nem tudom elképzelni, hogy amikor egyetemisták lesznek a gyerekeim, nyári szünetben, ha dolgoznak, még a házimunkával cseszegessem őket, de hát mindenkinek más az értékrendje... Engem apám mindig azért basztatott, hogy nincsenek meglocsolva a növények, képes volt akár éjszaka felkelteni emiatt.
Végülis mind a kettőtöknek szerintem. Mondjuk napi 8 óra melóval még jól jártál. Vannak akik 12 óráznak napi szinten vagy még többet dolgoznak. Az egy teljesen átlagos, mondhatni normális munkaidő és más is fáradt meló után nem csak te.
Valószínűleg ez a dolgozós időszak is új neked, meg minden és amiatt is vagy fáradt. Ha eltelik egy kis idő és megszokod akkor könnyebb lesz.
Én pl levelezős vagyok(szintén nehéz szak) és mellette havi 120 órában dolgozom(a főállásom lett levéve ilyen részidősre) és az első félév maga volt a pokol. A második már alapból könnyebb volt, de a vizsgák se voltak nehezek. Mondjuk így első évről is van amiket jövőre újra fel kell venni, de az most nem ide tartozik. Plusz én utazok oda-vissza 400 km-t az iskola miatt.
Én azt szoktam csinálni, ha hazamegyek munka után szorgalmi időszakban, akkor 1 vagy 2 dolgot megcsinálok minden nap, vagy egy napot rászánok és akkor mindent. Kis kikapcsolódásképp elmosogatok vagy felporszívózok este 6-tól meg tanulok. Korábban úgyse tudnék. Egyedül a vizsgaidőszak az, amikor mindent hanyagolok, illetve a legszükségesebbeket csinálom meg és csak tanulok meg valami pihenetőt csinálok.
Valami köztes állapotot muszáj vagy kitalálni. Azt nem írtad, hogy valójában miben segítesz otthon, de én úgy érzem, hogy semmiben, mert akkor írtad volna. Az ilyen esetekre szoktam azt mondani, hogy hadd szokja a paraszt a szántást. Ha most nem bírod/szoksz hozzá a gyűrődéshez, később még nehezebb lesz.
Jó azért nem kéne ilyen szigorúnak lennetek a kérdezővel. 19 évesen a legtöbben a nyári szünet alatt otthon verik a farkukat nem 8 órába dolgoznak. Fiatal vagy szerintem megérdemelnéd, hogy hétköznap munka után találkozz a bárataiddal. A szüleid túl szigorúak veled, ezek a legszebb éveid bőven beérhetnék azzal, hogy ellentétben a legtöbb hasonló korúval te dolgozol. Ehhez képest ők azt mondják ne menj sehova szórakozni.
Gondolom akik leírták sorba, hogy ez jogos elvárás mindannyian dolgoztak 18 éves koruktól kezdve és amint hazaértek délután 5-kor a munkából egyik kezükkel a lecsót kavargatták másikkal meg a konyhapultot pucolták tisztára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!