Hogy legyek 25 évesen három gyerek "anyukája" hirtelen?
15 és 9 évesek a lányok, a fiú 6 éves.
Eddig az anyukájukkal éltek. Jól kijövünk, de azért sosem kellett igazi nevelőanyaként viselkednem (5 és fél éve élek együtt a vőlegényemmel). Szóval fogalmam sincs, hogyan kell ezt...
Nem szoktam sem főzni, sem háztartást vezetni, a házban eddig nem igazán volt gyerekhang, nem kellett attól félnem, hogy rendetlenség lesz, vagy ilyesmi.
Fogalmam sincs a gyereknevelésről, arról, hogyan kell velük viselkednem.
Gondolom ott lesz az apuka is, majd ő segít. Ha nem szoktál sem főzni, sem háztartást vezetni, akkor eddig mit ettetek, ki takarított?
Most apukához kerülnek a gyerekek? Ti együtt éltek?
Hú, ez bizony mély víz.
De ha eddig jól kijöttetek, megvan rá az esélyed hogy összeköltözés után is megmarad ez.
Csak légy természetes velük, ahogy eddig is, beszélgess velük sokat, töltsetek együtt sok időt stb.
A háztartással kapcsolatban, bizony a párodnak is sokat kellene majd segítenie, mert 3 gyerek körül van ám tennivaló dögivel.
Először is dönts, arról, hogy mit akarsz. Három gyerek -plusz majd pár év múlva a "sajátod"- mindezt 25 évesen, a vőlegényeddel, vagy nem. Itt nincs "jó" és "rossz" út.
Ha azt mondod, hogy nem, akkor próbáljatok leülni az édesanyával -mégis legyenek a gyerekek nála, vagy kéthetente itt, kéthetente ott, esetleg hétvégenként- és ha nem megoldható akkor gondolkodj el, azon a lépésen ami az ajtóra mutat.
Ha azt mondod, igen, beválallom a szerelmemért, (és mert a gyerekeknek is így talán jobb -bár ez csak utólag derül ki), akkor viszont nincs visszaút. Három gyerekkel nem lehet azt megcsinálni, hogy néhány hónapig, esetleg évig vele laksz, majd egy besokalástól -mert legyünk őszintén, benne van a pakliban- elmész. Az lenne a felelőtlenség.
Főzni, háztartást vezetni muszáj elkezdeni -mivel 5-en lennétek, feltudnátok osztani a munkákat, és a közös főzés pedig összehozna titeket, azontúl, hogy az egészséges étel egy gyerek szervezetének szükséges. Rengeteg gyors és egyszerű étel létezik, én azt ajánlom, hogy nyiss egy jegyzetfüzetet amit az internet, barátok, vagy nagyszülők által ismersz meg. Csak néhány példa, ami talán jól jöhet kezdésnek: reggelire tojás (rántotta, tükörtojás, omlett utóbbit pici tejjel), vagy zabkása (interneten rengeteg recept van erről, a legkönnyebb az almás-mazsolás-fahéjas változat), ebédre-vacsorára gyors "turmix krémlevesek", vagy tészta valamiféle szósszal. Van egy blog ( [link] nagyon jó, gyors és könnyen elkészíthető receptek vabbak, főleg édességek, szerintem böngészd nyugodtan, nem fog megártani.
Lehet, hogy ez így kissé rémisztőnek hangzik, ahhoz képest ha egyáltalán nem főzöl, de hidd el kis idő és megfogod szeretni. Jól kikapcsol, lehet benne kreatívkodni, ami végén ott a sikerélmény és a családod arcán a hálás mosoly.
Szerintem böngész néhány könyvet át, a gyerekekről, talán az segít felkészíteni, bár élesben nyilván kissé más a dolog. Pamela Druckerman könyve ("Nem harap a spenót"), volt számomra a csúcs, mindenképpen ajánlom.
Sok sikert!
mondjuk én ezt nem értem,hogy 5,5 éve együtt vagytok, de mégsem tudsz mit kezdeni a gyerekekkel,pedig már ennyi idő alatt biztosan találkoztatok sokszor. a legkisebb ráadásul 6 éves? kb megszületett a gyerek és már együtt éltetek a vőlegényeddel? érdekes a helyzet.
főzni, háztartást vezetni szerintem a férfi és a nő dolga közösen.ezért is lep meg,hogy eddig semmi ilyesmi dolgod nem volt. itt az ideje akkor. és tényleg nem a gyerekek miatt.. hanem magatok miatt is.
a gyerekeket meg nem hiszem,hogy neked kéne nevelni, hiszen van azoknak anyja és apja is . úgysem hallgatnak rád úgy, mint a szülőkre. nyilván ha úgy van szólj rájuk,ha kell tanulj velük,segíts nekik. de olyan különösebb dolgot nem kell csinálnod szerintem.
Elég gyökeres változás...
Első körben a vőlegényeddel beszélj, mondd el a félelmeidet, állapodjatok meg a munkamegosztásban jó előre, ne menet közben generáljon ez konfliktusokat. Háztartást vezetni azért nem olyan nehéz, csinálhatod fokozatosan is, kaját pl. lehet rendelni (menüket, nem pizzát és hasonlókat, bár néha az is belefér), amíg bele nem jössz a főzésbe. Hétköznapokon én se főzök mindennap, pláne nyáron, jó időben. A gyerekek meg nem olyan kicsik már, apuka segítségével nyugodtan fogd be őket a rendrakásba, a saját szobájukat takaríthatják, a használt edényeiket rakják egyből a mosogatóba, egy mosogatógépet pedig mindenképp érdemes lenne beszerezni egy öttagú családnak, hatalmas segítség.
A bevásárláshoz vannak jó kis appok, gondolom, a legnagyobbnak már van okostelefonja, ahogy nektek is. Mi olyat használunk, ami megosztható egymással, a csoport tagjai szerkeszthetik, érdemes megbeszélni, hogy ha valakinél kifogy valami (pl. ketchup, cukor, tej stb), akkor írja be azonnal, aki épp boltba tud menni, rögtön látja.
Ha kedves, barátságos, együttműködő, de határozott vagy, a pároddal egyetértésben vagytok a fontos dolgokat illetően, szerintem nem lesz gond.
# 1
" Ha nem szoktál sem főzni, sem háztartást vezetni, akkor eddig mit ettetek, ki takarított? "
Egyszerű dolgokat megcsinálok, de nem szeretek a konyhában állni egész délelőtt/délután. Meg napközben étteremben eszünk, este vagy rendelünk valamit, vagy kettesben megyünk valamerre.
Van bejárónőnk. De ha mondjuk kiömlik valami, akkor nem hagyom ott és várom, hogy másnap a takarítónő feltakarítsa... Csak van fontosabb dolgom is, mint itthon az ablaktörlés.
# 2
Köszi a segítséget!
# 3
De kis kedves vagy, minden pasi átvágott eddig az életben? :)
Bár ilyen hozzáállással...
# 4
Igen, jól kijövünk. Csak más az, ha együtt ebédelünk, vagy elmegyek velük moziba, minthogy a hét minden napján együtt vagyunk... Szóval 2-3 hétnél több időt nem igazán töltöttem velük együtt egyszerre.
# 5
Saját gyereket nem szeretnék és elég kevés is rá az esély, hogy természetes módon összejönne.
Az anyuka külföldre költözik (új házasság), a gyerekek ezért is költöznek hozzánk. Szóval a 2 hét itt, 2 hét ott rendszer maximum nyáron működhetne.
Az, hogy elkezdjek háztartást vezetni, lehetetlen. Kevés az időm, meg a párom sem az a típus, aki majd szombat reggel nekiáll porszívózni... Kb a konyhában a legbonyolultabb dolog, amit képes megcsinálni, az a melegszendvics.
Reggeliket szoktam csinálni nagy ritkán, ha éppen nem vagyok hatalmas rohanásban, bár három gyerek mellett az a veszély nem fenyeget szerintem, hogy 9-10 körül fogok felébredni...
Szóval nem arról van szó, hogy nem tudok főzni, egyszerűen csak nincs rá időm.
# 6
Miért kéne elkezdenem takarítgatni? Nem ettől lesz valaki Igazi Nő.
# 7
A vőlegényemmel való kapcsolatomba ne menjünk bele szerintem.
Tudok velük mit kezdeni, de a leghosszabb idő, amit egyszerre együtt töltöttünk, az 3 hét volt, az is nyaralás volt, szóval más helyzet...
# 8
A háztartással nincs gond, azt elintézi más.
Sem a vőlegényem, sem a gyerekek nem azok a segítőkész, takarítós típusok, de ez nem is gond. Vagyis engem nem zavar, mert én is olyan voltam, mint a legnagyobb lány, szóval nem fogok neki előadást tartani arról, hogy igenis mosogasson, takarítson, mikor én most sem teszem ezeket. Igazából vele a legjobb a kapcsolatom annak ellenére, hogy az első évben hozzám sem szólt és volt olyan, hogy a mozgó autóból szállt ki azért, mert én is ott voltam... Ma meg már naponta beszélünk, augusztusban elkísérem egy fesztiválra (ezt kérte tőlem a ballagására), szóval vele inkább barátnők vagyunk.
A másik kettővel sosem volt gond, bár ők nagyon picik voltak, mikor az apukájukkal hivatalos lett a kapcsolatunk.
Végleg hozzátok költöznek a gyerekek, vagy átmeneti időre? Amúgy igen, ez mély víz a javából. Viszont nem kicsik, lehet velük értelmesen kommunikálni. Először ne akarj túl sokat anyáskodni, egyszerűen beszélgess velük, kérdezd meg, mit szeretnek csinálni, mi a hobbijuk, stb. Eljárkálgattok ilyen jellegű közös programokra ( persze apával együtt ), nézhettek filmet közösen, szóval összecsiszolódhattok. A 15 éves már kamasz, te nem fogod tudni a semmiből megnevelni, nem is a te dolgod, hanem az apjáé. Viszont szabályokat állítsatok a pároddal, és adott esetben te is rászólhatsz a gyerekekre, ha nem tartják be. A főzés kínos dolog,ennyi emberre drága mulatság kaját rendelni. Neten tuti vannak kezdő szakácsnőknek receptek, nézelődj és próbálkozz. A háztartás más tészta, mindhárom gyerek elég idős ahhoz, hogy ne csináljanak kupit, és besegítsenek a házimunkában.
Amúgy hogy lehet, hogy a legkisebb csak 6 hónapos volt, és ti már együtt éltetek? Csúnya sztorinak hangzik...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!