Hogyan fogadtassam el a kislányommal az új párom?
Azért az elsőnek a "barátnő vigye el egyedül" az elején elég erős.
Sajnos mivel lány, ezért hisztisebb, rosszabbul fogadja, hogy nem apuci szeme fénye, hanem ott van egy másik nő is, tehát rivalizál vele.
Ne próbáld erőltetni, hogy tekintse az anyukájának, adja elő a család jóbarátja szerepet, így megint visszaszokik, majd raertek 6-7 évesen is elmagyarázni..
5 éves mostohatesómnak lett elmagyarázva, hogy apám lánya vagyok, egyből megutált, hisztizett, hogy nem ő az egyetlen.
Gyerekek ebből a szempontból érzékenyebbek, hisz ők is tudják, hogyha van valami új akkor ott a varázsa, és az addigi dolgok kicsit félre vannak téve.
Köszönöm a válaszokat.
#2 A gond csak az, hogy a kapcsolat komolyra fordítása alatt az összeköltözésről ábrándoztunk, így visszaléptetni a család jóbarátja titulusba semmiképpen sem szeretném. Habár nem akartam, hogy az anyukájának tekintse, semmilyen célzást nem tettem erre, és nem is szándékoztam, titkon azért reméltem, hogy így lesz, mert szegénykém nagyon nehezen viseli, hogy neki nincsen anyukája. Attól félek, hogy én tehetek a viselkedéséről, és elrontottam azzal, hogy talán túlmisztifikáltam ezt az anyuka témát, mikor a rengeteg anyukája felőli kérdésre hosszasan meséltem... Talán most emiatt él a fejében egy ideál, aminél igazibb és jobb nem jöhet?!
Kérdező, bármi miatt is ért véget a kapcsolat, dicséretes, hogy nem rosszakat mondasz, ergo tiszteletben tartod az anyukáját.
Akkor ne egyik napról a másikra költözzön oda, hanem olyanokat csináljatok, hogy elindultok ketten a gyerekkel, akárhova.. játszóház, állatkert, stb.. a barátnőd csatlakozzon be, mert véletlen arra járt, és járjatok a gyerek kedvében
Nem voltam ilyen helyzetben, de talán nem volt eléggé felkészítve arra, hogy beléphet valaki az életetekbe. Igazad lehet abban, hogy túlmisztifikáltad az anyuka-témát, egy kisgyereket nem jó gyászban nevelni. Valószínű, hogy ő az igazi anyukájára vágyott, a barátnőd pedig elveszi tőle ezt a lehetőséget. Nem tudom, hogy elhunyt-e az édesanyja, vagy elhagyott benneteket, valahogy azt kellene tudatosítani benne, hogy ő már nem fog visszajönni, ne várjon rá. Ha kell, akár szakember segítségével, függetlenül attól, van-e barátnőd vagy nincs, el kell búcsúznia és túl kell lépnie ezen. Addig nem erőltetném az összeköltözést, amíg az igazi anyukáját nem engedte el.
Kérj segítséget, nevelési tanácsadókban általában van gyerekpszichológus, vagy tudnak ajánlani.
lehet, hogy addig kellett volna megkedveltetni egymással és kettesben hagyni őket, amíg még csak családi barát volt a csaj, nem a barátnőd. ha akkor szorosabb jó kapcsolatuk alakult volna ki, akkor talán jobban fogadta volna, sőt talán azt is elérhettétek volna, hogy akár ő vesse fel, hogy költözzön hozzátok.
érdemes lehet konzultálni egy gyerek pszichológussal, hátha vannak jól hasznosítható tanácsai.
ismerkedjetek meg az asszertív/erőszakmentes kommunikációval. állítólag gyereknevelésben is jól hasznlható módszertan, talán itt is segíthet.
1. Már korábban kellett volna öket "összeszoktatni", nem pedig amikor már komoly, akkor most már meglenne a kellö bizalom a barátnöd felé.
2. Egy NÉGY éves miért ennyire ellenséges, ha partnerkapsolatról lesz szó - ugyanis ebben a korban ez még a gyerekkenek nem jut eszükbe. Nem lehet, hogy valaki (rokon, exfeleség, stb) piszkálja a gyereket a barátnö ellen?
3. Amit nem szabad megtenni, hoyg megszakítod a kapcsolatot a barátnöddel - mert akkor ettöl kezdve SOHA nem lehet senkid, mert a gyerek megtanulja, hogy ezzel zsaroljon.
4. TE csinálj továbbra is programokat a barátnövel, de a gyerekre ne eröltesd rá. Azt viszont mondd meg, hogy abba nincs beleszólása, ha TE vele vagy.
5. Ha van lehetöség, keressetek meg egy jó gyerekpszichológust, mert valami kiváltotta ezt a pálfordutaltot és jó lenne az okot kideríteni. (Pl valaki elmesélte a Hófehérkét neki azzal amegjegyzéssel, hgy most ö is kap egy gonosz mostohát...)
"ebben a korban ez még a gyerekeknek nem jut eszükbe"
-dehogynem azt érzi 'elveszi tőle az apát' aki ebben az esetben egyetlen a gyerek életében
Szerintem is egy nagyon jó gyerekpszichológus segítsége kellene..
EZ nem igaz, ha egy gyerek már megismerte és jó kapcsolatot aklakított ki a barátnövel, akkor eszébe sem jut, hogy"elveszi" az apát - ez az ötlet mindig egy felnöttöl jön a gyerek gondolataiba.
Egy négy évesnek ez csak akkor jöhetne elö saját magától, ha az apa hirtelen csak a barátnövel lenne és öt kihagyná!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!