Az normális ha egy anya sose beszélt kényes kérdésekről a lányával? (felvilágosítás
Természetesen az lenne a normális, hogy időben tájékoztatják a kislányokat a menstruáció mibenlétéről és a többi ún. "kényes" dologról, mint pl. a szex vagy fogamzásgátlás. De ennek ellenére sokan nem teszik meg, aminek az okát nem tudom felfogni. Mitől félnek ezek a szülők? Nem jobb néhány mondatban felvilágosítani egy gyereket, vagy venni neki egy könyvet, mint látni hogy halálra rémül amikor megjön neki mert nem tudja mi az? Nem jobb a tájékoztatás, mint a többiektől összeszedni minden hülyeséget?
Nálunk sem volt túlzott felvilágosítás. Egyke vagyok és lány. Gyakran láttam, ahogy anyám viszi ki a véres vattáit de mindig elzavart a fenébe, amikor megkérdeztem, hogy mi az. A betét mibenlétéről is kérdeztem, amikor a tévében láttam a reklámokat, hogy az mire jó de akkor is az volt a válasz, hogy kussoljak. Egy osztálytársamtól tudtam meg, hogy létezik menstruáció, mert neki volt egy nővére, akinek megjött. De a kislány is hibásan tudta, azt mondta nekem, hogy ez egy betegség ami mindenkinek van és vérzik a nemi szervünk. Amikor hazamentem, megkérdeztem anyámtól hogy mi van, mert nekem sántított a történet és akkor mondta el, hogy igen van ilyen vérzés és majd nekem is lesz. Akkor egy ideig féltem, hogy mikor kezd el majd belőlem random spriccelni a vér, majd elfelejtettem. De amikor megjött, eszembe jutott és nem ijedtem meg. Azt viszont nem tudtam, hogy fájni fog és anyám azt mondta, hogy csak 5 napig tart. Nekem több mint egy hét volt és alig bírtam mozogni, hánytam, szédültem. Anyám nem hitte el, hogy fáj, aztán a többedik alkalomnál, amikor hazaküldtek az iskolából, vett nekem gyógyszert. Mondjuk nem hatott de legalább megpróbálta. Betét helyett is először a vattára akart rábeszélni de nekem nem volt jó, mindig átázott és kénytelen volt betétet venni. Szóval mondhatott volna kissé több infót de így az itteni történeteket nézve, örüljek hogy legalább tudtam róla. Bár ha nem kérdezek egyenesen rá, szerintem nem mondta volna el.
Én nem úgy fogalmaznék, hogy a felvilágosítás a "normális", tekintve hogy a legtöbb családban nem, vagy nem megfelelően történik meg. Tehát az átlag, a "normál" ember nem kap rendes felvilágosítást, ez a normális.
Amit itt írnak a válaszolók, az lenne az IDEÁLIS. Mindenki tudja, hogy így kellene csinálni, de amikor oda kerülnek a szülők, a dolog elmarad. Valahol egyébként megértem: ugyan még nincs gyerekem, de fogalmam sincs, hogy ha lesz, akkor mikor és hogy fogom felvilágosítani. Nálam ez elmaradt, anno a könyvtárban keresgettem válaszokat a kérdéseimre, lexikonokban és magazinokban.
Egyébként nem biztos, hogy rosszul jártam. A szülő általi felvilágosításnak van egy olyan hátránya, hogy a szülő csak azt tudja átadni, amit maga is tud. Márpedig még a felnőtt társadalomban is olyan iszonyú tévhitek keringenek, hogy sok gyerek valószínűleg jobban is jár, ha nem a szüleitől kapja meg a felvilágosítást.
az én anyukám se mesélt ilyenekről. bár ő legalább a menstruációról beszélt egyszer. de az is elég konzervatív felvilágosítás volt.de legalább mondott valamit. de ennyi,azóta nem beszéltünk erről. a szexuális felvilágosítás sosem jött elő.
utólag már tökmindegy,de ha egyszer gyerekem lesz én nem így akarok eljárni..hanem már pici korától kezdve olyan viszonyt kialakítani,hogy ne tegyenek tabuk az ilyenek.
Nem mondanám, hogy normális, de sok ilyen szülő van. Velem sem beszélt annak idején egyik szülőm sem semmi ilyesmiről. Amikor megjött (elég korán), fogalmam sem volt, hogy mi ez és mi történik. Akkor anya elmondta ami fontos, betéthasználat, ilyesmik, de nem mentünk mélyen bele, bár akkoriban ezt én is kínosnak éreztem és nem is erőltettem a témát.
A szex abszolút nem került szóba sosem, de nem érzem azt hogy emiatt bármi hátrányom lenne. Nyilván én is könyvekből, újságokból, internetről tájékozódtam. Ezt sem feltétlenül érzem hátránynak, de tudom azt, hogy én a gyerekemmel szeretnék majd minden ilyesmiről beszélni és nem akarom, hogy ő ezt majd annak idején kínos dolognak fogja fel. Szerintem mégiscsak jobb az, ha az ember a szülőjét kérdezheti akár az intimebb dolgokról, mintha mindenféle fórumon próbál válaszokat találni. :)
Az a fura, hogy aki szülő, az tudja, hogy a gyereke nem marad örökre babóka, hanem felnő. Aki szemérmes, az mi a tökért vállal gyereket?
Engem anya felvilágosított mindenről, amit kérdeztem. Soha nem volt szégyellős. De akármi másról is beszélhettünk vele.
Pl. a húgom egyszer azt hitte, aranyere van, én végigröhögtem, ahogy megbeszélték, de ők is, nem finomkodtak. (De most csíp a segged, vagy viszket?)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!