Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szerintetek jogos, hogy ezt...

Szerintetek jogos, hogy ezt elvárom?

Figyelt kérdés
a lányom első éves egyetemista és az első félévben nem lettek túl jók a jegyei... most előjött azzal, hogy szeretne a barátjával elmenni nyaralni meg szeretne egy fesztiválra is menni nyáron. erre én azt mondtam, hogy akkor mehet, ha 4-5ösök lesznek a vizsgái és az ösztöndíját beleadja a költségekbe
2016. ápr. 17. 12:13
1 2 3 4 5
 31/43 A kérdező kommentje:
de nyilván a nagyrészét én állom mert az ösztöndíj maximum az egyik programra lesz elég
2016. ápr. 17. 15:39
 32/43 anonim ***** válasza:
67%
természetes hogy a saját szórakozását ő állja. Ha nincs pénze mindkét programra, válasszon.
2016. ápr. 17. 15:40
 33/43 anonim ***** válasza:
79%

Szerintem rosszul gondolod. Ha nyaralni szeretne, esetleg elvárhatod, hogy anyagilag hozzájáruljon. Egy kicsit megdolgozik a nyaralásért, de a munkában egyértelműek az összefüggések, ha elvégzi a munkát, megkapja a fizetést.

Sajnos a jó jegyhez ez sokszor édes kevés. Persze, tanulni kell, de már sokan leírták, hogy emellett még van sok más tényező is, ami befolyásolja: tanár hangulata, szimpátia, vagy épp egy olyan időpontban vizsgázik, ahol egy kicsit szórni szeretnék a diákokat. Volt olyan vizsgám, ahol az 5 részes beugróból 4-et kellett tudni, és akkor lehetett vizsgára menni. A 2. kérdésnél a 300 fős előadóban kb. egyszerre tette le mindenki a tollat. Van ilyen.

2016. ápr. 17. 16:34
 34/43 anonim ***** válasza:
54%

26-os vagyok: jó, igazatok van, értelemszerűen nem "világ körüli útra" gondoltam:)), de a kérdező lánya sem. Csak szeretne gondolom kb. 1 hetet-10 napot elutazni belföldön valahol a párjával (tőle telhetően fizeti is, ami nagyon helyes), gondolom sátrazás (vagy egyéb olcsó szállás) meg ilyesmi. Ez azért nem olyan nagy igény egy 19 éves embertől.

Továbbra is fenntartom, hogy jegyekkel való zsarolás már az általános iskolában sem jó hozzáállás egy szülőtől - olyan "gyerekes":S, és kisstílű is. A gyereket arra kell megtanítani, hogy legyen igénye arra, hogy tisztességesen lássa el a rá bízott feladatot, legyen az a tanulás vagy a mosogatás, mindegy. Ha megtesz mindent, ami tőle telik, akkor jó, és általában egy jó eredményhez elég is szokott lenni, de ha bizonyos tantárgyból mondjuk csak 3-as telik tőle, hát akkor annyi, az sem tragédia.

(Nem saját tapasztalat, az én szüleim sosem zsaroltak (és nem is jutalmaztak) jegyekkel - igaz, nem is volt rá soha szükség.)

Ha a kérdező már mindenképpen el akar várni valamit, akkor várja el azt, hogy időben végezzen - mondjuk mondja azt, hogy csúszás esetén nem támogatja a lányát anyagilag úgy, mint addig. De egy-egy jegyen "lovagolni" az egyetemen, ennek semmi értelme.

2016. ápr. 17. 17:05
 35/43 anonim ***** válasza:
54%

Nem jogos,egy nagy m@rhaság más bocsánat. Mintha általános iskola alsótagozatos lenne! Kb. Akkor kapod meg Ken babát Barbi mellé ha jeles lesz a bizonyítványod.

Magának tanul nem a mamájának. 4-5-ös jegyeket nem minden szakon lehet csak úgy elérni. Sok egyetemi szakon az maga egy teljesítmény ha minden kreditet megszerez időben a diák. Szóval nagyon nem mindegy hogy hol és mit tanul a lány. És persze az hogy milyenek a képességei, a most félévi eredményét mennyi tanulással, odafigyeléssel érte el. Szóval ha egy "egyetem light" képzésre jár, egy futottak még szakra, és lóg az órákról, meg alig tanul vizsgákra, zh-kra, vagy egy nehéz egyetem komoly szakán tanul, és odafigyeléssel készüléssel ennyi futja tőle. Az ösztöndíj már más kérdés, attól függ mennyit kap..ha nem lettek jók a jegyei akkor tanulmányi ösztöndíjat nem hiszem hogy kap csak a szociális ösztöndíj és a Bursa lehetséges. Attól hogy otthon lakik még szüksége van pénzre, hisz bérlet esetleg utiköltség, jegyzet és persze saját kozmetikus, tisztasági cuccok néha egy-egy új ruhaféle is kell. Ha a mindenképpen szükséges költségek felett marad neki, akor azt kérheted hogy adja bele az otthoni költségekbe. Hiszen az a családotok anyagi helyzetének a függvénye, desemmiképen annak hogy a saját bevétellel rendelkező nagykorú lányod "elengeded"-e valahova,hisen nagykorú oda megy ahova akar. 45/N

2016. ápr. 17. 17:07
 36/43 anonim ***** válasza:
86%

Hát, ha felnőtt, akkor mindenképp mehet - ha tud.

Ha nem tud, mert kevés a lecsója, akkor kezdődhet az alku.

Szerintem azért valami kompromisszumosabb megoldást kellene keresni, mert ahogy itten sokan mondják, elég nagy lehet a szóráskép a jegyekben. (Azt a részt meg már nem is említeném, hogy nem mindenki van "ötösre hitelesítve", aki bejut egy egyetemre.)

Szóval én úgy állnék hozzá, hogy ha úgy látom, hogy eleget küzdött azért a jó jegyért (értsd: minden tőle telhetőt megtett), akkor hadd menjen akár a világ végére is. Elért átlagtól függetlenül.

Ez az egyik.

A másik meg a pénz.... Nem tudom hogy álltok anyagilag, de azért hogy a teljes ösztöndíját dobja be, az nem valami járható dolog. Neki is vannak napi szintű kiadásai, és ha nem tud melót szerezni, akkor csóróskodjon egész évben? Az se jó, na.

Szóval én max. a felét ha megtartatnám vele. Vagy mittudomén, egy x összeget elkölthet az ösztöndíjból, és ami marad, azzal szálljon be.

De mondom, ez teljesen az anyagi helyzetetek függvénye!

2016. ápr. 17. 21:37
 37/43 anonim ***** válasza:
9%
a kérdező a nyaralás költségeire gondolt... nem arra hogy egész évben elveszik a csaj ösztöndíját, hanem hogy azzal szálljon be a nyaraltatásába.
2016. ápr. 17. 21:40
 38/43 anonim ***** válasza:
72%

Annyira birom, hogy felnott, diplomas emberek bizonygatjak itt egymasnak, hogy melyikuknek volt nehezebb a 4-es atlagot hozni... nem zavar, hogy nem is rolatok volt szo? Meg hogy mennyire nevetsegesek vagytok? Ti vagytok a legnagyobb szegyenei a diplomas embereknek, az biztos. Es ugy tunik, nem fugg attol, hogy orvosrol vagy mas, gyengebb szakokrol van-e szo, orvos letere is itt dicsekszik... eszem megall.

Bocsi az offert.

23L

2016. ápr. 18. 01:28
 39/43 anonim ***** válasza:
11%
Ki dicsekszik utolsó? Kissé fogalom zavarban szenvedsz. Csak leírtuk, hogy nem olyan nehéz a 4es átlagot hozni, ha nem kell mellette dolgoznia, és komolyan veszi az egyetemet.
2016. ápr. 18. 06:33
 40/43 anonim ***** válasza:
57%

- ami jogos az a jó jegyek elvárása, mert vizsgaidőszakban - mikor aktívan kell tanulni - nincs más dolga (elvileg, az más kérdés, hogy sokan "otthon vagy" jelszóval mindent a diák nyakába sóznak)

- 4-5 átlag helyett 3,5-4, az okés, mert van olyan tárgy, amiből, ha megszakadsz, sem tudsz 4-est sem produkálni. Nekünk pl. olyan anatómia tanárnőnk volt, hogy két hétig napi 7-8-9 órát tanultunk a vizsgájára, és a legjobb jegy 3-as volt. Ezzel szemben a másik évfolyamon másik tanártól mindenki 4-5-öst kapott.

2016. ápr. 18. 10:24
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!