Ti megbocsátanátok édesanyátoknak ha kiderülne, hogy abortusza volt? Vagy esetleg pont azon gondolkozott el, hogy titeket megtartson e?
Nálunk felmerült, hogy elvetetnek. Egyrészről, mert nem tervezett baba voltam, másrészről mert anyukám erős gyógyszereket szedett, nem volt garancia rá, hogy egészséges leszek. Nem haragszom emiatt és az egyáltalán nem zavarna, ha amúgy lett volna abortusza.
Viszont egyszer apám részeg álapotában tett egy olyan megjegyzést, hogy "milyen jó, hogy nem vetettünk el". Mindezt azéet, mert kiemelkedő átlagot produkáltam az egyetemen. Ez viszont nagyon megbántott. Ha pl "csak" egy OKJ-t végeztem volna, akkor jobban jártak volna, ha meg sem születek?!
nincs mit megbocsátani ...
az ö teste az ö élete az ö döntése ...
nekem is volt
az meg az én testem az én életem és az én döntésem
kvázi senkinek semmi köze hozzá !!!
Anyukám az 50-es éveiben jár, a korosztályában nagyon kevés az a nő, akinek ne lett volna abortusza. A nagyszüleink idejében pedig teljesen bevett "fogamzásgátlási módszer" volt.
Tessék a hivatalos statisztika:
A Ratkó-korszak után a 70-es évek közepéig konkrétan több abortusz történt, mint ahány gyerek megszületett. Utána 2005-ig 50% fölötti az arány, azaz minden második-harmadik magzat abortusz áldozata lett.
Anyukám azt mondja, neki nem volt abortusza, de az ismeretségi körében szinte mindenkinek. Ez a hivatalos statisztika alapján is stimmel. A nagymamáimnak volt, hogyne lett volna, abban a korosztályban is szinte mindenkinek volt. Ők le is akarták beszélni anyát arról, hogy megszüljön, mert egyetemista volt, amikor teherbe esett. Nem haragszom rájuk ezért. Ha lenne egy egyetemista lányom, valószínűleg én is azt mondanám, hogy ne tartsa meg, előbb diplomázzon le. Anyának ez nem sikerült. Nem is csoda.
28-as Régen azért volt sok az AB mert többször estek teherbe a nők, mint manapság. (Részben a kezdetleges nagy hormontartalmú fogamzásgátlóknak, amit nem mindenki szervezete bírt folyamatosan. Illetve a 60-as években még ez sem volt.)
A jóval több terhességből lett ami az AB-k számát növelte, de azért több terheségből több gyerek is született mint manapság. Azt hogy miért születik manapság olyan kevés gyerek én nem a nők karriervágyával magyarázom. Elsősorban a férfiak gondolkodása változott meg. Nézzél csak szét itt a GYK-n, ha valaki nőként nem dolgozik az ingyenélő és még ez a legfinomabb jelző amivel illetik. Szóval egy férfi manapság nem akar eltartani egy nőt és a saját utódját. Ezért a nő is keresni akar, és biztonságban érezni magát, hisz másra nem számíthat teljes bizonyossággal. Így az utódvállalás kérdése kitolódik, biológialag meg optimális lenne 21-22 évesen elkezdeni az anyaságot. Jó esetben ekkor még az első főállást keresgeti valaki nem a gyereken jár az esze hiába van párja, hisz a párja a GYED idejére hajlandó eltartani, utána meg iráy vissza dolgozni. Igen de hova ha terhesség előtt nem szerzett egy biztos állást, előremenetelt? Szóval egy mai nő 29-30 éves kora előtt nem mer gyereket vállani, mert ha elhagyják, vagy nem sikerül a kapcsolat akkor az egyenlő a szegénységgel. Jó esetben csak egy átmeneti k..va nehéz évekkel. Ergó kb. 30-és 36 év között még azért lehet gyereket vállalni, de értelemszerűen nehezebb a teherbeesés, lehet hogy ár csak 1 jön össze ekkor. Rágen meg volt erre 15-16 évük a nőknek ma 5-6 hogy szüljenek. Ez van, aki a nőket szidja először a férfiak gondolkozását változtassa meg, formálják, legyen érték számára ha ő valakikről gondokodik anyagilag, ne egy teher, vagy kihasználásként tekintsenek rá. Ekkor lenne több gyerek szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!