Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Nem hibásak mindkét fiatal...

Nem hibásak mindkét fiatal szülei, családja is?

Figyelt kérdés

Ez az elhíresült kakucsi-budapesti gyilkosság gondolkodtatott el.. (aki nem hallott róla, egy hete történt, a fiatalok gyerekkori barátok voltak, a fiú szerelmes is lett, a lány nem, ennek ellenére tovább barátkozott a sráccal, sőt cicázott vele: a gyilkosság estéjén egyedül indult bulizni, majd hajnalban kiugrasztotta a srácot a BARÁTNŐJE MELLŐL hogy vigye őt haza Budapestről Kakucsra... a srácnak útközben elborult az agya, megölte)

Tehát a kérdésem: ha a sráccal elbeszélgetett volna az apja, hogy ne hagyja magát kihasználni, inkább mondjon nemet ha nincs remény a viszonzásra, mint hogy pattogjon a szerelme körül, aztán a felgyülemlett sérelmeit egyszer megtorolja... és ugyanígy a lánynak elmondták volna, hogy ne feszegesse a határait, ne legyezgesse a saját hiúságát azzal, hogy megnézi, mi mindenre vehető rá egy szerelmes fiú...

Akkor ez a gyilkosság megelőzhető lett volna, ugye? Egy kicsit is tapasztaltabb ember mindkettőjüknek egy kis józan útmutatást adhatott volna és akkor most nem lenne mindkét család romokban, nem igaz? Nem kellene a fiatal felnőtt gyerekeinket kicsit jobban őszinteségre bírni, kicsit több tapasztalatot átadni nekik?

2016. márc. 15. 21:29
1 2 3 4 5 6
 41/55 MZ.per.X ***** válasza:
39%

Mondjuk azért kíváncsi lennék arra is hogy mennyire volt drogos a srác. Mert nekem már 10 éve is a fele szakközépsulis osztálytársam szedte a parti drogokat, meg piáltak ezerrel, aztán alap esetben meg meg nem mondod ezt róla. Nem azért hogy enyhítsem a dolgot, csak a drogosok sem csak szétszívott agyú junkie-k mint a filmekben, és sajnos a szar parti drogok sok fiatalnak olyan alap kellékek a bulihoz mint a piálás vagy korábban a cigi. Na meg ugye, a lányok is a "rosszfiúkra" buknak.

"elfogadom és a barátja tudok maradni, vagy nem keresem vele a kapcsolatot"

Na de akkor nem is hívod fel hajnalban hogy jöjjön már érted buli után.

"Még egyszer: nincs mentség a gyilkosságra. Nincs magyarázat, nincs enyhítő körülmény."

Mentség nincs, viszont magyarázata mindig van. És ki is kell deríteni hogy miért, mi okból, milyen indíttatásból történt az, ami történt, pont azért, hogy a későbbi esetek elkerülhetőek legyenek. Nem ok nélkül vizsgálják a sorozatgyilkosok életútját sem.

"Nincs olyan, hogy az egyik nem nehezen viseli az elutasítást, ezért az életedet kockáztatod, ha szóba állsz vele."

De ez az, hogy sajnos van ilyen. Itt a példa rá. Ha látsz egy csapat rossz arcút az utcán, akkor te sem fogsz odamenni hozzájuk, és sajnos pont ugyanígy vannak emberek akiket kerülni kell és nem rátenni egy lapáttal a dologra azzal hogy őt hívom magamhoz. Sajnos hasonló helyzet ez mint a családi ügyek, amíg vér nem folyik, addig nem tesz a törvény semmit.

2016. márc. 16. 18:34
 42/55 anonim ***** válasza:
44%

Csak egy újabb elkenyesztetett hülye gyerek akinek mindent a segge alá raktak 20! évesen mert lehetőségük volt rá anyagilag. A sok pénzzel és hatalommal ( nagypapa valami mezőgazdasági telep és erdőtulajdonos) együtt meghülyült az "ártatlan" kisfiú. Ezért kellett a drog, a partyk, a barátnők, az autó, a pénz. Tudta hogy bármit megkaphat, megengedhet magának és büntetést nem fog kapni érte. Túl messzire ment most. Egyértelműen a szülők a hibásak hogy belenevelték a fiúba ezt a fajta ujgazdag életszemléletet. Ha korábban meghúzzák a határokat és büntetnek és nem engednek mindent rá, meg sem fordult volna a fejébe hogy megöli a lányt.

Jó néhány hasonló fajta agyhalottat ismertem már eddig, mindegyik azt hiszi neki mindent lehet mert ő valaki. Remélem lesz olyan aki a börtönbe móresre tanitja. Az élettől pedig visszakapják majd a srác szülei hogy gyomot neveltek aranycserépben

2016. márc. 16. 18:35
 43/55 anonim ***** válasza:
53%

Azért ez nem így van, hogy nem vitetem haza valakivel magam mert hátha megöl...

Sőt.

Én már azt se értem, hogy hogy nem jutott el a fiú tudatáig, hogy ez nem úgy megy hogy megölök valakit majd elrejtem az áldozatot.

Ez egy külön "szakma" s nem egy tizenéves fog megúszni egy gyilkosságot.

Egy gyilkosság megúszásához olyan szintű felkészültség kell, amire egy átlag ember messze nem képes. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy ha mi egyszerű hétköznapi emberek megölünk valakit akkor rövid időn belül a sitten kötünk ki...

Nem sajnálom a fiút, mert nem ő az áldozat, ő élhet tovább abban amit főzött magának, de tény, hogy nem csak a lágy életét vette el, de a sajátját is alaposan elszúrta. DIrekt finoman fogalmaztam, nem akartam vulgáris lenni, pedig az szakszerübb megfogalmazás lett volna

2016. márc. 16. 18:40
 44/55 anonim ***** válasza:
50%
Nem tudom mit gondolt hogy ha a nagyapja erdőjebe rejti el a lány holttestét soha nem fogják megtalálni és soha nem fog kiderülni a gyilkosság? Ez is bizonyítja hogy a családi vagyon és pénz mekkora biztonság érzetet nyújtott számára
2016. márc. 16. 18:41
 45/55 A kérdező kommentje:

Nem tudom, hogy sikerült többeknek azt kiolvasni, hogy mentegetem a tettest és/vagy hibáztatom az áldozatot. Akkor leírom még egyszer: a gyilkosságra nincs mentség, a lány karompróbálgatása pedig végképp nem ok semmire.

Azonban ehhez a tragédiához mégis ketten kellettek. Ha a fiú elrángatja valahonnan és úgy öli meg, azzal nincs mit kezdeni. Csakhogy a lány maga hívta oda. Hívta annak ellenére, hogy tudta, odavan érte a srác, hívta annak ellenére, hogy jól tudta, az ágyból ugrik ki őmiatta, méghozzá egy másik lány ágyából, akivel már régóta együtt van, akivel próbál boldog lenni... hívta annak ellenére, hogy jól tudta milyen fájdalmaz okoz annak a másik lánynak, annak ellenére, hogy tudta, ezzel újra reményt kelt, majd el fogja utasítani a fiút...

Hát ezt kellett volna neki elmondani. Neki és minden fiatal nőnek. És ugyanezt a fiúk szempontjából, hogy fiam, a nem az nem, de akkor ne legyél a sarkában, ne tegyél meg minden neki, hogy hátha akkor megkaphatod, mert szolgálatokkal, áldozathozatalokkal nem lehet célt érni, viszont gyűlik benned a sértettség, a megalázottság... ami aztán vagy kirobban egyszer, vagy nem, de ne kockáztass.

Valahogy így. Persze nagykamaszok csak nyávognak, "jaj anya, hagyjál már" meg minden "de gáz, ne már" de azért nem ártana elmondani nekik, hadd tudják. Hadd jusson eszükbe, legalább esélyük legyen tudni és megfelelően cselekedni. Mert ez a két kölyök nem tudta, mit csinál..

2016. márc. 16. 19:18
 46/55 anonim ***** válasza:
33%
Akkor a tanulság: lányok, nők, ne létesítsetek semmilyen kapcsolatot férfiakkal, mert nagy az esélye, hogy belehalsz.
2016. márc. 16. 19:32
 47/55 anonim ***** válasza:
49%
Mellesleg én simán felhívhatom a fiúbarátomat, ha bajban vagyok. A barátnőjét sem zavarná. Én megmondom őszintén, csalódnék a páromban, ha otthagyná csak úgy a lánybarátját. Erről szól a barátság. Barátnak nincs neme.
2016. márc. 16. 19:36
 48/55 anonim ***** válasza:
100%

Érdekes,hogy azt írod nem hibáztatod az áldozatot és ki is kéred magadnak,a következő pedig :

"Azonban ehhez a tragédiához mégis ketten kellettek."

érzed az iróniát ?

2016. márc. 16. 20:39
 49/55 anonim ***** válasza:
72%

Csóválom a fejem azokon a naiv, gyermeteg megjegyzéseken, hogy "az, hogy valaki (=nő) játszik egy másik ember (=férfi) érzéseivel, attól még a másiknak nincs joga megölni". Persze, hogy nincs, sem jogilag, sem erkölcsileg.

Csakhogy az élet, kedves naiv embertársaim, nem úgy működik ám, hogy azt kapod, amit erkölcsileg megérdemelsz! Hanem úgy, hogy minden cselekedetednek/döntésednek megvan a (jó vagy rossz) következménye!

Ha valaki vasúti átjáróban a tilos jelzés és a közeledő vonat ellenére a sínekre hajt és meghal, akkor is mondhatjuk, hogy egy KRESZ-szabály megsértése miatt nem kéne halállal bűnhődnie. Pláne, ha szerető férj és tisztes családapa volt, szülei támasza, munkahelyén kollégái tisztelték, ráadásul emberileg indokolható oka volt, amiért sietett. Mindez mellékes. Cselekedetének reális következménye volt a halál! Ezt kellett volna előre felmérnie és helyesen döntenie.

Épp ezért, amikor a szülők vagy az áldozat szerepéről beszélünk ebben a történetben, akkor nem erkölcsi ítéletet mondunk, hanem azt elemezzük, mit kéne vagy nem kéne tennie más hasonló helyzetben levő szülőnek ill. fiatal lánynak, hogy ne járjon így.

Aki ennek kapcsán áldozat-hibáztatásról beszél, meg csak azt szajkózza, hogy kinek mihez van vagy nincs joga (erkölcsileg vagy jogilag), az semmit sem ért ebből a történetből - és esélye sincs, hogy más kárából tanuljon.

Az erkölcsi ítélet egy dolog. Az meg egy másik, hogy minden döntésünknek következménye van. Adott esetben végzetes következménye. Csöppet sem haszontalan végiggondolni, a gyilkoson kívül még kinek mit kellett volna másképp tennie (áldozat, áldozat szülei, gyilkos szülei, esetleg egyéb hozzátartozók, barátok, barátnők) hogy ez ne történjen meg.

2016. márc. 17. 07:57
 50/55 anonim ***** válasza:
83%

47: "Mellesleg én simán felhívhatom a fiúbarátomat, ha bajban vagyok....."

Az, hogy valaki egy másik településre elmegy szórakozni, majd akikkel együtt szórakozott, azok már mind hazamennek, de ő még marad, ezután pedig nem busszal akar hazamenni, hanem inkább autóval, taxira viszont nem akar költeni - nos, ez nem az a kategória, hogy valaki bajban van.

"Erről szól a barátság."

Ráadásul ez nem barátság volt, ezt Bálint és Vivien egyaránt tudta. Ez reménytelen vágyakozás volt az egyik oldalról és ennek kihasználása a másik oldalról.

Mellesleg, ha TÉNYLEG bajban van az ember, akkor alapesetben a szüleit, idősebb korában házastársát (párját) vagy pl. testvérét kéne segítségül hívnia (még idősebb korban a saját gyerekeit). Ha az előbb felsoroltakra nem számíthat, akkor kéne a barátoktól segítséget kérnie.

2016. márc. 17. 08:19
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!