Edesapam haldoklik. Hogyan bucsuzzak el?
Ülj sokat az ágya mellett, ilyenkor mást már nem nagyon lehet tenni. Szerintem nem kell külön "elbúcsúzni". Ha szeretnél megteheted, de ha nem szeretnéd, akkor elég, hogy ott vagy vele, tudni fogja, hogy azért vagy ott, mert fontos vagy neki. Őszintén szólva nagymamámmal (tüdőrák szintén) én arra koncentráltam, hogy ne sírjam el magam az ágya mellett. Rendesen beszélgetni ilyenkor már úgysem tudsz vele, max fogni a kezét.
Picit képzeld magad oda, hogy te mit szeretnél az ő helyében. Valószínűleg csak annyit, hogy ott legyenek veled minél többet, ne kelljen egyedül lenned és meséljenek valamiről, ami épp velük történik. Őt ugyan úgy érdekli, ha történik veletek valami jó. Ne csak azzal azonosítsátok, hogy meg fog halni, el kell köszönni. Én biztos nem akarnám látni, hogy akár hetekig mindenki csak búcsúzkodik tőlem, semmi másról nem beszél hozzám és bőg az ágyam fölött.
Ne félj a haláltól, az nem mindig rossz.
Menj be hozzá - nehéz, lehet, kicsit ijesztő -, és beszélgess! vele. Ne úgy, mintha búcsúznál, mert az megöli a maradék időt is, hanem nyugodtan, mosolyogva, mintha csak megfázott volna.
Tudom, kegyetlenségnek hangzik, de én is boldogan, vidáman beszéltem anyával, mamával is, fesztelenül, és így nagyon szép emlék.
Ők sem tragédiáztak a betegségükön, hanem ameddig tudták, tartották magukat, így nem a nagybeteg, félig a sírban lévő, megkopott ember jut az eszembe, hanem két, kicsit levert asszony.
Igen, szerintem semmiképp ne mulaszd el elmondani neki hogy szereted és fontos neked.De ezt semmiképp ne búcsúzkodós hangvétellel mondd!Inkább biztatólag és semmiképpen ne "múltidőben"! Amíg él az ember, mindig van remény.Ha kifejezed a szereteted, sokat leszel vele az jót tesz neki is, de az rontana, ha úgy érezné, máris "temeted".
Gondolj bele, te mit éreznél, illetve mit várnál a másiktól hasonló helyzetben.
Mindenképp a gyengéd biztatás, a pozitív, de nem agitáló magatartás a legjobb az ő számára.
Az is lényeges lehet, ő hogyan gondol a halálra.Ha retteg tőle, akkor nehezebb, akkor ne kezdj olyan témába hogy mi lenne a halála után.Azonban ha úgy tekint az esetleges halálra mint átmenetre, akkor esetleg hogy mi lesz, ha már ő esetleg nem lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!