Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A nagymamám haldoklik. Mivel...

A nagymamám haldoklik. Mivel okozhatnék neki örömöt?

Figyelt kérdés
A szívem szakad meg, mikor ránézek. Emésztési panaszai vannak, 50 kiló sincs már, sápadt-sárgás a bőre, rosszkedvű, csak csoszog, egyedül már a wc-re sem tud kimenni. Azt látom, feladta a harcot az életéért. Az egykor éleseszű, mindig aktív nagymamám alig akar élni. Újabban nem hajlandó inni sem, úgy kell kérlelni, hogy igyon egy kis vizet, gyümölcslevet. A nővérem 32 éves, nem tud teherbe esni, a bátyám börtönben, én még tanulok, fiatal vagyok a családalapításhoz. Mégis mivel tudnék örömöt szerezni neki? Látogatom, viszek neki gyümölcsöt, csokit, beszélgetni próbálok, de ma már kétszer is megkérdezte, milyen nap van,annyira nincs képben. Olyan rossz így látni. Nem akarom, hogy elmenjen. :(
2012. szept. 8. 17:44
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Mondd el neki mennyire szereted.
2012. szept. 8. 17:45
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Próbáld túltenni magad azon, hogy nem mindig tudja, mi folyik körülötte. Mesélj neki sokat, akkor is, ha látszólag nem figyel. A hangod, a jelenléted a fontos. Olyanokat idézz fel, amiben közösen vettetek részt. Anyukám időnként váratlanul belefolyt a mesébe, pár percre kitisztult a tudata. Az olyan jó volt.
2012. szept. 8. 17:54
 3/12 anonim ***** válasza:
94%
Mondd neki,hogy nagyon szereted,öleld át,puszild meg.Mást nem nagyon lehet tenni,lehet,hogy ha érezteted vele,hogy szükséged van rá,akkor fog küzdeni.Mindenesetre mutasd ki neki,hogy szereted.
2012. szept. 8. 17:55
 4/12 anonim ***** válasza:
32%
Azt hiszed ennél rosszabb már nem lesz? :) Ki kell ábrándítanom téged, mamám ugyanis kb 1 éve épült le szellemileg teljesen, de járkálni még tudott vmennyit. Ma már ott tartunk, hogy kb felállni sem tud, nem hajlandó enni, csak 2 pohár joghurtot naponta. Inni nem iszik, pelenkázni kell. És kommunikálni sem lehet vele már, mert az "igen" és a "nem" mindenre a válasza - már ha válaszol. Úgyhogy készülj fel, hogy még nagyon nincs itt a vége. Mi már 1 hónapja csináljuk ezt, napi 3szor kell átmenni hozzá... Ez nem élet, nekünk meg szenvedés... .jó lenne, ha már végleg elaludna és nem húzná még hónapokig.
2012. szept. 8. 18:03
 5/12 szaffi123 ***** válasza:
89%

Ha arrol van szó, hogy elkell mennie, muszálj erősnek lenned..Az én nagymamamán 16 éves voltam amikor meghalt..Ő nevelt fel, kiskorom óta ő vigyázott rám, mert mindig nála akartam leni és anyáéknak mindig elkellett vinnük hozzá, mert mindig ott akartam lenni.Ezt úgy képzeld el, hogy szinte a családommal nagyon kevés éjszakát töltöttem mert mindig a mamámnál aludtam...A mamám 59 évesen halt meg sajnos nagyon beteg volt, de elötte is nagyon sokat szenvedett..Még most is néha nagyon sírok miatta nagyon sokat gondolok rá de ez természetes, és nem is szeretném azt, hogy ne jusson eszembe.IMÁDOM ŐT MÉG MINDIG!Nagyon fiatalos volt, sminkelte magát festette a körmét stb...:)Nem volt az a régi módi.Nagyon remélem , hogy te ezt még nem fogod átélni..Legyél sokat mellette..Próbálj meg vele minnél többet beszélgetni stb..

A báttyád börtönben??Hmm...Öcsém börtönben..:S 19 éves vagyok. Tudom milyen élrzés kitartás!!!

2012. szept. 8. 18:10
 6/12 szaffi123 ***** válasza:
75%
Előző kommentelőőő..Kicsit udvariasabb is lehetnél!!!
2012. szept. 8. 18:10
 7/12 szaffi123 ***** válasza:
79%
Különben meg ki hogy fogja fel..én bármit megtennék a családommal együtt a mamámért ha még élne mert nálunk mindenki nagyon szeretni való stb..És mindenki megtenne bármit inkább és ilyet szerintem nálunk sosem mondana senki olyat , hogy inkább mennyen el, hogy ne keljen szenvedni senkinek..Jó lehet h télleg senki nem szenvedne, nagymamád se meg senki dehát akkor is..:S Na minyge ki jhogy fogja fel..
2012. szept. 8. 18:14
 8/12 anonim ***** válasza:
93%
Mondd el neki naponta többször hogy szereted, beszélj hozzá, tényleg ölelgesd, puszild meg, fogd a kezét, simogasd. Ha valamit nem ért mondd el neki többször türelmesen. Ja és mondd el, hogy nagyon nagyon büszke vagy rá, és hogy csodálod, hogy milyen erős. Remélem a többi családtag is látogatja aki tudja.
2012. szept. 8. 18:24
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Végigcsináltam sajnos ugyanezt dédszülőkkel, nagypapával is és most a nagyim is kezd egyre inkább leépülni, bár ő a távolságra való tekintettel önállóan döntött úgy, hogy otthonba költözik (mi meg viseljük az anyagi következményeket:)). Őszintén szólva nyár elején én nagyon elvoltam keseredve, iszonyat rossz bőrben volt, le volt eresztve, csak azt várta mikor viszi el végre az ő istene. Aztán jött a költözés az otthonba és teljesen megváltozott, kivirult. Kapott egy csinos tolószéket, amivel kényelmesen elközlekedik, pontosabban eltologatják bárhova, ez nagyobb önállóságot adott neki, figyelnek rá, van kivel pletykálni, őszintén szólva sosem gondoltam volna, hogy ez az egész ilyen hatással lesz rá.

Náluk is van olyan néni, aki már sajnos egy élő halott. Csont és bőr, csak fekszik és alszik egész nap, pelenkázzák, próbálják etetni, de nem nagyon akar.

Én csupán annyit teszek a nagyim boldogságáért, hogy amilyen gyakran csak lehet odautazok (300 km) és váratlanul megjelenek. Az első ilyen alkalommal a folyóson futottunk össze és alig ismert meg, amikor rávigyorogtam, akkor esett le neki, hogy mi is a helyzet, öröm sírásban tört ki, hogy még is hogy kerültem én oda, aztán az egész közös délutánunk arról szólt, hogy "hát még ilyen meglepetést". :) Az én szívemet is megmelengette, örök élmény marad. :) Mostmár inkább arról szól egy-egy látogatás, hogy "mindig várom, mikor sétálsz be".

Legyél mellette nagyon sokat, mesélj neki jókedvűen a napodról, az élményeidről, "pakold össze" és mondd neki, hogy na gyerünk nagyi sétálni egyet. Csoszogjatok ki együtt a levegőre egy kicsit. Ha nehéz is, de sokat számít az egészségének a mozgás, ha csak egy pár méter, akkor annyi, de ne dőljön teljesen ágynak, amíg nem muszáj! Vigyél életkedvet hozzá, mutogass képeket a családról, kutyádról, macskádról, meséld el milyen borsot tört az orrod alá, vagy képeket egy osztálykirándulásról, bármiről. Lehet úgy fog tűnni, hogy 110%-ban neked jár a szád, de nem baj. :) Így talán tud belőled meríteni egy kis erőt. Felidézhetsz régi sztorikat, amikor mondjuk nála nyaraltál és emlékszik-e erre vagy arra. Vagy számára kedves sztorikat, amiket neked is elmesélt vagy 100-szor! Sajnos ez az állapotát visszafordítani nem fogja, de segíthet szebbé tenné ezt az időszakot neki, kizökkenti talán a halállal kapcsolatos érzéseiből, gondolataiból.

2012. szept. 8. 18:25
 10/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek. Sajnos nem az a tipikus mama-unokája kapcsolatunk van, mert nem én vagyok a kiskedvenc. Mikor megszülettem, nem örült nekem. Nem köszönt a névnapomon, se szülinapomon, se karácsonykor, se máskor. Engem nagyon bánt, mert azt érzem, nem szeret, a lelkiismeretem mégsem engedi, hogy letojjam. Pedig sosem foglalkozott velem igazán... Én vagyok a "felesleges unoka".

Ennek ellenére nagyon rossz őt így látni. Sosem mondta, hogy szeret, és emiatt én sem neki. Ölelés sem volt soha, egyszerűen nem az a típus. :(

Pedig szívem szerint elmondanám neki, hogy úgy érzem, nem szeret, de nem akarom felizgatni, nehogy megint stroke-ot kapjon (már a 4. lenne). :(

2012. szept. 8. 18:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!