Nem akarok egyik szülőmnél se lakni. Mit tehetek ezügyben? Sürgős, csak komoly válaszok érdekelnek. Légyszives ne oktassatok ki!
Csak azt nem értem, hogy egy itt normális, jószándékú választ miért kell lepontozni. Tudom, hogy vannak fake kérdések és vannak akiknek nincs annál jobb dolguk, mint cseszeg-tetni a másikat, letörve annak maradék önbizalmát/bátorságát. Gratulálok ezeknek a szuperfejeknek, érettségi bizonyitványukat is sikeresen bemutatták.
Kedves kérdező: felháborodásom hangadására ne tulajdonits különösebb okot. Valóban nem fog ártani, ha látogatást teszel a rendőrségen és kérdezősködsz :)
#10 Kérdező:
Értem, de mi értelme van a pofonnak, különösen ha nem vív ki semmi tiszteletet az illető?
Azt az embert véded, akiről semmi jót nem írsz, és azon gondolkozol, hogy hogyan szabadulj meg tőle...
Megszoktad, hogy a félelemkeltésre és a tekintélyre hallgatsz, mert ez kellett, hogy túléld a gyerekkort. Most viszont átgondolhatod, hogy a tiltás, büntetés helyett nem lehetséges-e, hogy az értelmezést és a célvezérelt viselkedést cseréld föl helyette.
Nagyon fontos még belátni, hogy a kettő együtt nem megy. Nincs olyan, hogy valaki indokol és erőszakot is használ.
Hétköznapjaink során nyugodtan szorítsuk rá embertársainkat, hogy válasszanak tisztán a kettő közül. Ameddig követel, és erővel érvel, addig ez minket kicsit se befolyásoljon!
Kommentelők hadai válaszolnak itt abban a szellemben, hogy a fegyelmező szülő "valószínűleg okkal" viselkedik így. Kevesen vetik fel annak a lehetőségét, hogy súlyos személyiségzavara van, és most éppen ezt akarja betáplálni a gyerekbe.
Viszont a Te esetedben úgy gondolom, (javíts ki, ha tévedek), hogy nem készültél még fel arra, hogy valamilyen hosszútávú megoldást komolyan keress és végrehajts a családi marakodásokkal kapcsolatban. Persze ez sem probléma, van még időd felnőni. Nem azért írtam Neked, hogy ezt vagy azt tedd, hanem hogy gondolkozásra tanítsalak, és ne feledd: a felnőttek a tiszteletet kiérdemlik, a tekintélyt pedig kiverekszik. De sosem tudsz egyszerre a tiszteletre és a tekintélyre hallgatni.
#13:
Olyan szépen ferdítesz, hogy az már önmagában gyönyörű.
Pontosan 1 db rosszindulatú válaszról beszéltem.
"akik egyből gyámüggyel fenyegetőznek, ha le kell vinniük a szemetet":
Képzeld, ezt lehet fordítva is nézni: igen gyakori Magyarországon az olyan szülő, aki annyira erőszakos, hogy még egy ilyen apró dologra sem tudja megkérni a gyerekét. Tehát sok gyereknek napi [többé-kevésbé] dühödt paranoid parancsolgatásban van része. Ezek után átlag-magyar módra még rá is tesz a környezete egy lapáttal, hogy szemetet levinni renben van. Persze: ha megkérnek, és van életem mellette, akkor bármit lehet. Ha megüt, tilt, nem érvel, és nem tanítja meg gondolkozni a gyerekét, akkor biztosan a felnőttben van a hiba. Nem a gyereket alakítjuk hozzá...
Gondoltál erre a lehetőségre?
#12:
Sosem érdekelt, ha 10-en körberöhögnek, mert akkor a 11. embertől kérek segítséget.
Egy gyereknek nem kell tudni a jogait, meg a jogi lehetőségeit, és sokkal jobban teszi, ha nem a gyakorikérdésekről kér segítséget új szülők kereséséhez.
Hogyan fog megtalálni egy családvédelmist/szociális munkást egy gyerek, akit természetesen semmiben nem segítenek a szülei? Például úgy, hogy megkérdezi a rendőrségen, merre tovább. Persze máshogy is megtalálhatja a megoldást.
Igazán felelőtlen ekkora vehemenciával arról beszélni, hogy hányféleképpen lehet meg nem oldani egy súlyos problémát.
Kommentedet úgy lehetett volna kommunikálni, hogy:
[célról, tehát a lényegről beszélünk először:] Elsősorban nevelőintézetbe szokták tenni, aki 14-18 éves.
[nehézségeket megemlítjük:] Sajnos az állam olyan helyzetben van, hogy csak a leginkább bajba jutottaknak tud segíteni.
[a nehézségekbe nem "beletörődünk"] Nagyon sok szülő folyamatos fenyegetésekkel akarja "bölcsebbé tenni" gyermekét. Olyan sok ilyen család van, hogy lehetetlen mindenkit kiemelni. Így aztán a tekintély-félő magyar mocsár generációkon keresztül újratermeli magát.
#12-13 (és másoknak is):
Külön érdekes, hogy gyakran hallani emberektől, [nem ide tartozó példa], hogy mennyire zavaró, ha pl. a rendőrség "már csak akkor jön ki, ha vér folyik".
Eközben a veszélyeztetett gyerekek kiemeléséről beszéltek, a többieknek pedig kisebb-nagyobb megoldás is alig akad, maradjanak otthon, de még higgyenek is benne...
Tehát rengetegen más élethelyzetben nem ismerik föl, hogy ugyanazt az önsanyargató, másokat visszahúzó, kifogáskereső gondolkodásmódot képviselik, amellyel nap mint nap problémájuk van...
Nem ajánlom a gyámhivatalt. Tényleg jobb esetben kerülsz nevelőszülőkhöz, és anyukádat is bajba keverheted. Utána se lesz túl jó bejárni a rendőrségre kihallgatásokra, menni orvoshoz, hogy megnézzék tettek e benned maradandó károkat.. :D
Én csak azt tudom leírni amit én tapasztaltam: A nevelőszülők lexarnak. Nagyjából megadják a szükségleteidet; már akik.. meg amikor úgy nem felejtik el, hogy neked mondjuk kéne egy új cipő, mert tönkrement vagy valami. Nem foglalkoznak vele hogyan tanulsz, eszel e rendesen, meg úgy egyáltalán hogy vagy, milyen napod volt. Sztem' ritka az olyan nevelőszülő aki nem leginkább a pénz miatt dolgozik. Én legalábbis csak ilyeneket láttam. A kisebb gyerekekre mondjuk még úgy ahogy figyelnek. Egy ideig nem fog zavarni, hogy nem foglalkoznak veled, hisz nagy vagy te már, de ha nincs egy ember se akit érdekelne mi van veled.. vagy épp szükséged van valakire de senkit nem zavar, magadnak meg nem tudod megadni az csak xar. Röviden, tömören. És ez a jobbik eset, de mehetsz nevelőotthonba is, ami tele van olyan gyerekekkel, akik kezelhetetlenek általánosságban. A vér szerinti szülőkhöz még hozzá lehet szokni, mert valahol csak azért csinálnak mindent hogy neked jó legyen, akkor is ha meglehetősen rossz módszerrel. Ha anyud mégsem, akkor apud marad. Az a legkevesebb ha nem enged el valahova, azzal még meg lehet birkózni.
Korodból itelve közepiskolas lehetsz.
En arra gondoltam, hogy ha az iskolanak van kollegiuma, esetleg bekoltozhetnel oda.
Ott tanarok vigyaznak a diakokra ejjel nappal, akik nemcsak a tanulasra figyelnek oda, de a lelkekre is.
Hetvegen, ha haza kell menni, akkor arra a masfel-ket napra hazamehetsz a szuleidhez, igy ok sem erzik majd, hogy elhagyod oket, nem lesz harag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!