Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hibás lehet a szülő, ha a...

Hibás lehet a szülő, ha a gyereke elzüllik?

Figyelt kérdés

Az eset a rokonságunkban történt.

Nem engedték sehova a lányukat, se buli, se mozi, se semmi, mert neki a tanulás a dolga. Hiába hívták a barátai 16-17 évesen bulikba, nem engedték, mert kirabolják, megölik, megerőszakolják stb. Ha moziba akart menni inkább megvetterk neki a filmet dvd-n vagy az volt a válasz, hogy le lehet tölteni az internetről.

Egy idő után már a barátai nem hívták sehova, szóba sem álltak vele, sokat szenvedett, sírt, meg akart halni, teljesen egyedül maradt, leromlottak a jegyei, csupa 2-essel érettségizett, depressziós pánikbeteg lett, keményen gyógyszerezték évekig. A szülei ez idő alatt teljesen terrorizálták, hogy nem normális, el fogják vitetni kényszerzubbonyban, folyton ordibáltak, kötekedtek vele.

A lány nagy nehezen talpra állt, de 20 évesen is ugyanazt a szöveget nyomatták neki, hogy nem mehet sehova, mert kirabolják stb. A lány ezt végleg megelégelte, azóta eljár bulizni, iszik, cigizik, és minden hétvégén mással fekszik le. A szülők persze teljesen értetlenül állnak a dolgok előtt.

Szerintetek hibásak ezért a szülők?

2016. jan. 13. 11:37
1 2 3 4
 1/31 A kérdező kommentje:
Ja és a lány nem dönthetett semmiről pl. nem dönthette el hol akar továbbtanulni, nem járhatott olyan ruhákba amilyenekbe akart, nem hallgathatott olyan zenét amit szeretett, nem dönthette el mit akar enni az étteremben stb.
2016. jan. 13. 11:42
 2/31 anonim ***** válasza:
94%

"Szerintetek hibásak ezért a szülők?"

Persze. Ez miert kerdes?

2016. jan. 13. 11:44
 3/31 anonim ***** válasza:
87%
Igen, a szülők teljesen tönkre tudják tenni a gyereket az elmebeteg nézeteikkel. Minden további nélkül lehet egy egészséges gyerekből emberi roncsot csinálni ilyen hozzáállással.
 4/31 klopusz ***** válasza:
89%

Egyértelműnek tűnik nekem a dolog.

Ha egy gyereket burokban nevelnek, mindentől óvják-tiltják, két dolog lehet az eredmény.

Vagy egy teljesen "életképtelen", élete végéig anya szoknyáján ülő ember lesz belőle, vagy nekikezd és irgalmatlanul kitombolja magát. Ez utóbbi azért rossz, mert rövid idő alatt akar mindent "pótolni", ami tinikorában elmaradt. Ilyenkor könnyű átesni a ló túloldalára.

5/31 anonim ***** válasza:
13%

Hibás a szülő is, de egy bizonyos kor után a gyerek is. Mert ha valaki még 20 évesen is tűri, hogy irányítsák, az nem normális.

Illetve közel a felnőttkorhoz a lánynak fel kellett volna tudnia érni ésszel, hogy ha nem tanul, saját magával tol ki, ha nem lesz normális végzettsége, akkor még sokáig függhet a szüleitől, így az élete sem lesz normális.

Összegezve tehát igen, hibás a szülő, hogy ez így kialakult, de hibás a gyerek is, hogy dacból, csakazértis a rossz utat választotta, ez nem vall érettségre.

2016. jan. 13. 11:45
 6/31 anonim ***** válasza:
92%

Ilyen szintű szülői korlátozás, terrorizálás, zsarolás után ne hibáztassuk a gyereket. Áldozathibáztatás.

A lánynak szaksegítségre lenne szüksége annak érdekében, hogy immár felnőttként rendbe tudja hozni a saját életét.

2016. jan. 13. 11:47
 7/31 A kérdező kommentje:
Igen, csak jöttek a szokásos szöveggel, hogy amíg itt laksz az lesz amit én mondok stb.
2016. jan. 13. 11:47
 8/31 anonim ***** válasza:
22%
A lány 20 éves, tehát nyugodtan mondhat nemet. Rengetegen költöznek el ennyi idősen a semmibe, nem túl optimális, de meg lehet oldani. Nekem is van ismerősöm, aki hasonló helyzetben van, de ő feléri ésszel, hogy a jövője érdekében (főleg, hogy minél hamarabb leválhasson a szüleiről) tanulnia kell. Eszébe nem jutna direkt zülleni.
2016. jan. 13. 11:51
 9/31 anonim ***** válasza:
90%

Sok szülő nem fogja fel, hogy a gyereke nem a saját tulajdona, hanem egy független ember, önálló egyéniség. Akik ebbe erőszakkal beleszólnak és minden percét irányítják, ezt fogják visszakapni. Nekem 2 lányom van, bármilyen nehéz is lesz, de ha eljön az idő, hogy párkapcsolatuk legyen, vagy eljárjanak reggelig bulizni, el fogom őket engedni, biztos, hogy halálra fogom aggódni magam, de sokkal rosszabbat tennék, ha bezárnám őket. Ezzel az erővel bárhol, bármikor történhet baj, mindentől nem tudjuk sajnos a gyerekeket megóvni. Ha szeretettel és egyenrangú partnerként neveljük őket, bizalommal lesznek felénk, de akinek mindig parancsolgatnak, az úgy is át fogja verni a szüleit, hogy megfeleljen az elvárásoknak.

A szülőknek kéne pszichológushoz menniük és változtatniuk, mert ők kergetik bele a saját lányukat a bajba.

Nekem is volt ilyen osztálytársam, akit mindentől óvtak és ugyanígy végezte. Orvosi egyetemre akarták küldeni, végül egy lezüllött útszéli prosti lett belőle, annyira lázadt.

2016. jan. 13. 11:54
 10/31 anonim ***** válasza:
88%

Én a saját tapasztalataimat tudom megosztani.

Szüleim elváltak, anyukám nagyon szigorúan fogott. Én azért el-elmehettem, de nagyon kevés helyre és csak délután. Buli hasonlók szóba sem jöhettek. Veszekedés, verés egy rosszabb (pl 3-as jegynél).

Amint leérettségiztem kollégiumba mentem (Persze ezt is ellenezte anyukám, hogy miért pont a jogi egyetem, kevés vagyok én ahhoz inkább valami reálisabbat, de nem érdekelt. Az egyetemre is a háta mögött jelentkeztem. Ösztöndíjból, diákmunkából, diákhitelből csináltam meg.) Az egyetemről alig jártam haza. Végre kiszabadultam és azt csináltam amihez kedvem volt. Végigbuliztam és pasiztam az egyetemet, egy évet csúsztam is, főleg azért, mert "nem volt időm" tanulni.

Sok mindent szégyellek már a mai agyammal. Hogy anyukám hibázott e? Úgy gondolom igen. A mi viszonyunk mára normalizálódott, bár ritkán találkozunk.

Ma már minden rendben van velem, diplomám van a szakmámban igen jó beosztásban dolgozom. Nem járok el naponta bulizni, havi 1-2 alkalommal azért igen. Pasizás? Az egyetem utolsó évében megismertem egy fiút az egyik egyéjszakás kalandomat. Aki a tökéletes, azóta sem eresztjük egymást. Aki 3,5 éve a férjem most várjuk első babánkat.

2016. jan. 13. 12:04
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!