Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szerintetek normális, ha egy...

Szerintetek normális, ha egy szülő nem tanítja meg magyarul a gyerekét?

Figyelt kérdés
Van egy barátnőm, kb már 15 éve az USA-ban él és dolgozik, a férje is amerikai. 2 gyerekük van, egy 9 éves lány és egy 13 éves fiú. A gyerekek egy szót nem beszélnek magyarul. Minden nyáron itthon vannak rokonoknál, de szegény gyerekek alig tudnak valakivel beszélni, max a fiatalabbakkal, mert az idősek nem beszélnek angolul. Ha találkozunk is látom a gyerekeken, milyen kínos ez nekik. A barátnőm fia már évek óta kérleli az anyját, hogy tanítsa magyarul, mert ő magyarnak tartja magát, de a barátnőm mindig azt mondja neki, hogy majd ha felnőtt leszel és akarsz majd megtanulsz tanfolyamon vagy akárhogy. Csak ugye nem mindegy, hogy gyerekként megtanulsz egy nyelvet vagy felnőtt korodban, pláne, hogy a magyar nem is könnyű nyelv. Kérdeztem már a barátnőmet, hogy miért nem tanította meg őket. Amire az a válasz, hogy szerinte felesleges lenne. Ti ismertek ilyet? Akik külföldön élnek: ti tanítottátok a gyereketeket magyarul?
2015. dec. 19. 13:24
1 2 3 4
 31/37 anonim ***** válasza:
23%
Nekem van olyan család ismerősöm, akinek a lánya 15 éve amerikában él, a férje amerikai, 2 gyermekük van. Az egyik 12 éves, a másik pedig 8. Anyuka beszél hozzájuk magyarul, de csak törik a nyelvet és nem ismernek sok kifejezést, viszont minden nyáron hazalátogatnak, és ilyenkor a 2 gyerek egész nyáron magántanárral tanul, mert anyuka fontosnak tartja, hogy a gyerekek elvégezzék a magyar iskolát, és érettségit tegyenek majd. Írni, olvasni tanultak tanártól, később pedig ugyanúgy irodalmat, matekot stb. Azért fontos ez nekik, mert megállapították, hogy amit az amerikai iskolában szereznek tudást, az annyi sem mint itthon egy 8 általános, és szeretnék ha intelligens, művelt gyerekeik lennének. Más kérdés, hogy a gyerekek ezt egyelőre szenvedésnek tartják, főleg, hogy elmegy az egész nyaruk, de szerintem később értékelni fogják.
2015. dec. 19. 21:04
 32/37 anonim ***** válasza:
60%
A gyerekek abban a pillanatban, ahogy nem muszáj, abba fogják hagyni a magyart meg a tanulást is és soha nem veszik hasznát ennek. AZ anya meg símán beteg agyilag!
2015. dec. 19. 21:16
 33/37 anonim ***** válasza:
80%

" mert anyuka fontosnak tartja, hogy a gyerekek elvégezzék a magyar iskolát, és érettségit tegyenek majd."

Megis mi a xarnak?

Ezt a plusz energiat inkabb abba kellene fektetni hogy az USAban kapjak meg a megfelelo kepzest...

2015. dec. 19. 21:38
 34/37 anonim ***** válasza:
Szerintem csak azért nem normális, mert a gyerek szeretne tanulni magyarul. Ha nem érdekelné, akkor nem tartanám fontosnak, a szülők döntsék el, mit akarnak, így viszont nem értem anyuka gondolatmenetét.
2015. dec. 20. 12:08
 35/37 anonim ***** válasza:

Én külföldön élek, férjem is külföldi. Mi az ő nyelvén (németül) kommunikálunk az első perctől, szerencsére jól beszélem a nyelvet. Abban viszont már régen megeggyeztünk, hogy ha gyerekünk születik, mindketten a saját anyanyelvünkön beszélünk majd hozzá. Őt is tanítgatom egyébként, nemsokára indul végre egy magyar kurzus a közelünkben, oda is beiratkozik.

Tisztában volt mindig is azzal, hogy ez nekem fontos, és szerencsére meg is érti. Sokat járunk Magyarországra, és mindig gyakorolja az újonnan tanultakat.

Én elfogadom,ha másnak ez nem fontos, nekem viszont szükségem van az anyanyelvemre. A gyerekem pedig félig magyar lesz, szretném, ha ismerné a gyökereit, és ehhez a nyelv is hozzátartozik.

2015. dec. 20. 13:32
 36/37 anonim ***** válasza:
HA a gyerek tényleg akarna magyarul tanulni, akkor tudna is, a szülö segítsége nélkül is. (Internet!)
2015. dec. 20. 13:32
 37/37 anonim ***** válasza:
65%

"Nem előny az a mai világban, ha egy gyerek 2 nyelvet beszél folyékonyan? Dehogynem. És mindegy az, hogy melyik 2 nyelv az."

Tényleg? Ha beszélek magyarul meg törökül az ugyanolyan jó és hasznos, mintha angolul és franciául beszélnék?

2015. dec. 20. 17:27
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!