Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szerintetek normális, ha egy...

Szerintetek normális, ha egy szülő nem tanítja meg magyarul a gyerekét?

Figyelt kérdés
Van egy barátnőm, kb már 15 éve az USA-ban él és dolgozik, a férje is amerikai. 2 gyerekük van, egy 9 éves lány és egy 13 éves fiú. A gyerekek egy szót nem beszélnek magyarul. Minden nyáron itthon vannak rokonoknál, de szegény gyerekek alig tudnak valakivel beszélni, max a fiatalabbakkal, mert az idősek nem beszélnek angolul. Ha találkozunk is látom a gyerekeken, milyen kínos ez nekik. A barátnőm fia már évek óta kérleli az anyját, hogy tanítsa magyarul, mert ő magyarnak tartja magát, de a barátnőm mindig azt mondja neki, hogy majd ha felnőtt leszel és akarsz majd megtanulsz tanfolyamon vagy akárhogy. Csak ugye nem mindegy, hogy gyerekként megtanulsz egy nyelvet vagy felnőtt korodban, pláne, hogy a magyar nem is könnyű nyelv. Kérdeztem már a barátnőmet, hogy miért nem tanította meg őket. Amire az a válasz, hogy szerinte felesleges lenne. Ti ismertek ilyet? Akik külföldön élnek: ti tanítottátok a gyereketeket magyarul?
2015. dec. 19. 13:24
1 2 3 4
 21/37 A kérdező kommentje:

Naaa, nem vitatémának írtam ki, csak kíváncsi voltam véleményekre :)

Amúgy mint írtam, a fiú maga mondta ezt, hogy ő inkább magyarnak érzi magát, nem én találom ki, ő sokkal jobban szeret itt lenni, itt jobban érzi magát stb. nyaranta alig akar hazamenni, ne kérdezzétek miért :) Tanulni is ide akar majd jönni Magyarországra.

Attól függetlenül, hogy nem beszéli jól a nyelvet jól elvan, én is sokat szoktam velük találkozni, ha hazajönnek, sokat beszélgetek velük. :) Szóval van akivel azért tudnak angolul legalább, unokatesók iskolásak, mindnek megy az angol úgy-ahogy, de pl idősebbekkel nem tudnak, a nagymamával sem annyira, aki már 70 felett van, nem hiszem, hogy már neki áll angolul tanulni, amúgy sincs már teljesen "agyilag rendben", de azért szereti az unokáit :) Azért van különbség 70+ meg 46 éves kor között tanulásban is.

2015. dec. 19. 16:01
 22/37 anonim ***** válasza:
80%

Jólvan, mondhattok bármit is, akkor is egy dilettáns hozzá állás ez.

Miért kell megfosztani egy gyereket a saját gyökereitől? Attól, hogy a saját nagyszüleivel beszélhessen? Nehogy már a 70 éves nagyszülők álljanak neki szótárt böngészni, hogy az unokájukhoz szóljanak. A lányuknak kellett volna magyar nyelvre tanítani a gyereket születéstől fogva.

Nem előny az a mai világban, ha egy gyerek 2 nyelvet beszél folyékonyan? Dehogynem. És mindegy az, hogy melyik 2 nyelv az.

Igenis, megfosztja szinte a gyereket a választási lehetőségétől, hogy hol akar egyszer élni, melyik rokonokkal akar kapcsolatot tartani, hol akar majd tanulni stb mert esélyt nem adott nekik arra, hogy a nyelvet megtanulják.

Attól mert az apa amerikai még az anya magyar, és félig magyarok a gyerekek is, és amint kiderült a kérdésből, gyakran járnak ide haza hosszabb-rövidebb időre.

Akkor mi az, hogy felesleges lenne megtanulniuk? Hát itt töltik ezek szerint az év 365 napjából 50-et mondjuk.

Ja és csak elmondanám, hogy ha ezeket egy IGAZI magyar származású amerikainak mondanátok, aki már ott született kint, de magyar gyökerekkel, hogy minek tanul magyarul, akkor vérig sértődne és kikérné magának.Ők nagyon büszkék a magyar származásukra, még akkor is, ha sosem jártak Magyarországon. És ott nagyon menő dolog ha beszélsz egy egyedi , ritka nyelvet. Simán elképzelhetőnek tartom, hogy a fiú is így érez, nem tudom mi hihetetlen van azon, hogy ezt mondta.

2015. dec. 19. 16:16
 23/37 anonim ***** válasza:
71%
Nálunk (Felvidék) unokatesóm elvett egy szlovák lányt. A két nagyobb ikergyerek még Felvidéken született, az iskolát már Angliában kezdték. Ők beszélnek anyanyelvi szinten szlovákul/angolul, magyarul értenek valamennyire, de egyre jobban elfelejtik. A harmadik gyerek 10 évre rá született Angliában, na ő már csak angolul tud. Valamicskét ért szlovákul, de nem szól vissza csak angolul, magyarul egyáltalán nem ért(most 5 éves). Mondjuk unokatesómék már felégettek itt mindent. Eladták mindenüket és pár éve vettek Angliában saját házat. Én kérdeztem a nyáron mikor itthon voltak, hogy nem fura e nekik, hogy a kicsi nem beszéli egyikük anyanyelvét sem. Azt mondták, hogy évek óta angolul beszélnek otthon egymás között, még ha csak kettesben vannak is a feleségével, úgyhogy fel sem tűnik nekik. Én mondjuk csak a nagyikat/ dédiket sajnálom, hogy nem tudnak két szót váltani az unokával. Szegénykék gügyögnek, magyaráznak a kicsinek, az meg csak nagyokat néz.
2015. dec. 19. 16:35
 24/37 anonim ***** válasza:
40%

Egy külföldön élö családban, ahol a szülök közül csak az egyik beszél magyarul, nem sok értelme van magyarul tanítani a gyereket, mert nagyon hamar rájön, hogy csak egyetlen személy érti meg, más nem. Ezért legkésöbb óvodás kortól nem fogja használni.

Az végképp problémás, hogy az apa sem érti, és márcsak ezért is hülyén nézne ki, ha az anya a gyerekkel olyan nyelvet besz´l, ami az apát kizárja a beszélgetésböl.

Mégha az anya eröltetné is, akkor is a gyerek nem használja semmire, és éppen ezért egy igencsak kisgyerekes szinten nem fog tudni túllépni. Az óvodában/iskolában mindent a másik nyelven tanul, és mindenkivel csak úgy tud kommunikálni.

A gyerek nagyobb korban ha akar, meg tud tanulni akár magyarul is, mindenhol vannak nyelvtanfolyamok, de az interneten is van lehetöség a nyelvtanulásra.

2015. dec. 19. 16:45
 25/37 anonim ***** válasza:
Az ember mindig azt akarja amilye nincsen, máshová vágyik mint ahol van. Pesze hogy ide vágyik, mert izgalmas, érdekes, kaland az egész, nagyszülők, rokonok körülugrálják biztos a különleges vendégeket, otthon Amerikában meg csak a szürke hétköznapok várják, szabályok, meg az iskola... Illetve valóban jó érzés tudni az embernek, hogy ő nem átlagos. És ott magyarnak lenni nem átlagos dolog. Persze ettől még lehet igazi magyar, de azért ne alapozzunk már mindent arra amit 13 évesen érez.
2015. dec. 19. 17:04
 26/37 anonim ***** válasza:
0%

"A lányuknak kellett volna magyar nyelvre tanítani a gyereket születéstől fogva. "

Ezt a "kellett volna" dolgot baromi rosszul erzed. Lehetett volna, ha ezt fontosnak tartotta volna. Nem tartotta, ennyi. O dolga.

2015. dec. 19. 18:08
 27/37 anonim ***** válasza:
20%

"nyáron kb 1 hónapot itthon vannak, és év közben is jönnek kb 2x-3x minimum"

Ha összeadjuk, akkor évente minimum 2 hónapot töltenek Magyarországon.

pl. a fiú esetében ez 13 év alatt TÖBB MINT KÉT ÉV!!

Bocsi, de ha ennyi idő alatt sem tanultak meg magyarul a gyerekek, az már nem csak az anyjuk hibája!!

2015. dec. 19. 20:09
 28/37 anonim ***** válasza:
53%
Hát utolsó, két év alatt nem fog senki megtanulni igy egy nyelvet. Az ugyanis nem nyelvtudas, hogy tud pár mondatot meg max megkerdezni a szomszédot, hogy van.
2015. dec. 19. 20:16
 29/37 anonim ***** válasza:
53%
27-es, egy nyelvet nem lehet ugy megtanulni hogy evente osszvissz 2 honapig (ez a 2 honap sem egyben, hanem reszletekben) van alkalmad intenziven hasznalni/hallani/alkalmazni, amugy meg semmi. Nem 2 evig folyamatosan tanulta, hanem ez a 2 ev a 13 ev alatt darabokban jott ossze. Ugy meg lokukit sem er.
2015. dec. 19. 20:34
 30/37 anonim ***** válasza:
a barátnom lányai (3) sem beszélnek magyarul. o is azt mondta, hogy felesleges lenne, utána mit kezd vele. ok Svájcban élnek, franciául, angolul, németul beszélnek. a nagymamájuk tud egy kicsit franciául igy szoktak társalogni.
2015. dec. 19. 20:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!