Szerintetek normális, ha egy szülő nem tanítja meg magyarul a gyerekét?
Hát már nem olyan egyszerű őket megtanitani, szuleteskor kellett volna...
Ha ő úgy gondolta, hogy a gyerekeinek nincs rá szüksége, akkor nem tudsz vele mit csinálni. Én is külföldön élek, mondjuk én gyerekkel költöztem, aki eleve beszélt magyarul. Viszont a környezetemben nem egy olyan van, aki csak az ország nyelvére tanítja a gyereket, az anya vagy az apa nyelvét nem tartja lényegesnek... De olyan is van, ahol Pl marokkói apuka, magyar anyuka felállásban anyának meg van tiltva, hogy a gyerekkel magyarul beszéljen. ...
"A barátnőm fia már évek óta kérleli az anyját, hogy tanítsa magyarul, mert ő magyarnak tartja magát"
Nos, ezt nem gondolnám. Miért tartaná magát magyarnak egy amerikai fiú, amerikai apával és már amerikai anyával, Amerikában élve?
Azt viszont elhiszem, hogy érdekli, a magyar nagyon ritka nyelv, titkosírásnak is használhatná az iskolában, úgyse értené senki. :)
Ennek ellenére úgy gondolom, hogy teljesen normális. A barátnőd döntése. Lehet, hogy nem szereti a volt anyanyelvét és a volt országát, és nem akar emlékezni rá, és ezen most lehet megbotránkozni, de van ilyen ismerősöm külföldön.
Az unokabátyám első fia tökéletesen beszél magyarul (Angliában élnek), a második már csak megérti, de nem nagyon tud beszélni, a harmadik legfeljebb pár szót beszél. Egy másik ismerősöm fiai csak számolni és káromkodni tudnak magyarul. :)
Egyébként olyan szempontból nézve valóban felesleges megtanulni, nem ismeri senki. A barátnőd valószínűleg úgy gondolja, a fia úgyis Amerikában fog elhelyezkedni, elvégre miért is akarna Magyarországon?
Hogy miért lenne lényeges?
1. Kezdjük azzal, hogy van is egy mondás, ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz. Hátrányukra nem vált volna, ha ismerik az anyjuk anyanyelvét.
2. Ha hazajönnek a kérdező is írta, senkivel nem tudnak beszélni kb. Nagyszülők, nagynénik, nagybácsik? Nekik is jobban telne a nyár, ha szót értenének a rokonok nagy részével.
3. Soha nem lehet tudni mi lesz. És ha elválnak 3 év múlva, és az anya hazajön a gyerekekkel? Persze, ez elmélet, de sose lehet tudni.
Arról nem is beszélve, hogy a saját édes gyermeke kérését veszi semmibe. Ha a gyerek szeretné megtanulni a nyelvet, akkor miért nem tehet eleget a kérésnek?
6!
Hacsak nem képzett nyelvtanár az anya, méghozzá magyar mint idegen nyelv szakkal, nem fogja tudni megtanitani a gyereket, ha az már beszél valamilyen nyelvet anyanyelvkent
7!
Nyilván nem most gondoltam, ezt már réges-régen kellett volna, amikor még kicsik voltak. A tesómék Angliában élnek, a gyerekeik hibátlanul beszélnek angolul és magyarul is, születésüktől kezdve 2 nyelven beszéltek nekik.
De ha már most kéri a gyerek is tudna neki valamit tanítani, nyilván nem perfektre, de azért ne mondd, hogy semmit nem tudna neki tanítani, még csak 13 éves, nem 53.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!