Jogosan szól bele anya, hogy mennyit költsek egy ajándékra?
19 éves lány vagyok, még itthon lakok. A barátomnak, a szüleimnek és a húgomnak szoktam ajándékot venni karácsonyra.
Anya ma kiakadt, mert barátomnak (2,5 éve vagyunk együtt) vettem egy star wars figurás pendrive-ot 4.700 Ft-ért (rendeltem, és úgy volt ennyi, más helyen 6.000). Saját pénzből vettem, amiért megdolgoztam, nem az ő pénzüket költöttem. Tudom, hogy drága ennyiért, de barátom nagy star wars fan, és tetszett is neki a boltban. Anya azzal érvelt, hogy ők apával egymásnak nem vesznek ennyiért ajándékot. Nyilván azért, mert rám és a húgomra költenek többet, viszont én nem gondolom, hogy nekem ezért kellene spórolnom. Az ő ajándékok is kb ennyibe kerül fejenként, és nem arra hajtok, hogy minél drágább dolgot kapjanak, hanem hogy mindenki olyan dolgot kapjon ajándékba tőlem, amit amúgy maguknak nem vennének meg, de örülnek neki, és használnák.
Szerintetek? Nyilván nem viszem vissza a boltba, és nem nagy ordibálós vita lett belőle, de kíváncsi vagyok, más is így látja-e.
Nem. Abszolúte nem jogosan!
19 éves felnőtt ember vagy, ha megkaptad a pénzedet (bárkitől) az már a tied. Az teszel vele, amit akarsz. (Ez már egy zsebpénz esetében is így van, ha kiskorúnak adod.) Az ajándékkba adott pénz azé, aki kapta. Vannak sajnos olyan emberek, akik az ajándékozással nem hajlandóak lemondani az eredeti tulajdonjogról - úgy tekintik a pénzt, vagy ajándékot, mintha az a testük, az énjük meghosszabítása volna, és ugyanolyan tulajdonosi jogokat akarnak gyakorolni felette, MINTHA az a sajátjuk volna. Éppen csak te költöd el a boltban, de anyuka vagy apuka parancsára.
Tanulság: anyukának nem kell minden sz_rságról beszámolni. Semmi köze ahhoz, hogy a pasidnak mit és mennyiért veszel. Vagy tán kukkol a blokkjaid között? :)
Manapság már nem nagyon lejet 1-2 ezer forintért olyasmit találni karácsonyra, aminek tényleg örül is az illető.
Már a munkahelyi, iskolai karácsonyokon is 2ezer forint körül vannak a határok.
Akkor nehogymár a saját párodnak ne vehess meg egy 4-5 ezer forintos ajándékot.
Egyáltalán nem drága.
Jogosan. Miert? Mert ok nem azert tamogatnak teged azzal, hogy ingyen laksz, hogy elverd a fizetesed meregdraga ajandekokra, hanem azert hogy sporolj, tegy felre, es a sajat labadra tudj allni.
Amig naluk laksz, addig amit koltesz az valahol reszben az ovek is, mivel benne van a segitseguk.
Én nem értem anyukádat. Azért nem volt olyan nagy összeg, nem tízezreket költöttél rá. Ráadásul a saját pénzedből vetted. Nem tudom, mi lehet a gondja. Talán csak épp ideges volt, és rajtad vezette le.
Vagy talán nem szereti a barátodat?
szerintem ez nem olyan hű de drága ajándèk,hogy meg kellene szólnia miatta. èn pl 10ezer körül vettem a barátomnak ajándèkot,szintèn èn kerestem meg rá a pènzt.anya annyit mondott,hogy legalább minősègi amit vettem neki, jó pár èvig kibírja majd neki.
nèztem is volna,ha sajnálná a pènzemet a barátomtól.. ti is 2,5 ève együtt vagytok.mit vár,majd kiszúrod a szemèt egy tábla csokival?
Nem azért, de szerintem egy kicsit túl van ez pörögve.. Nem megtiltotta a lányának, nem visszavitette a boltba, hanem csak elmondta, hogy szerinte drága. A véleményéhez azért megvan a joga. Le is írta a kérdező, hogy náluk annyira nem szokás a nagy értékű ajándék.
Ettől függetlenül a kérdezőnek is joga van az ő saját véleményéhez, illetve a pénze tetszés szerinti felhasználásához, ha neki jólesik, akkor csinálja (minden negatív felhang nélkül). Nyilván más embernek mások a prioritásai, én se vettem még szerintem semmit, amire ne hallottam volna olyan reakciót, hogy "túldrága, minekazneked, miértneminkábbmást".
szerk.: na, megint megjött a 'gyerek fizesse a rezsit' harcos..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!