Szülőként hogyan reagálnál, ha?
Elsőéves vagyok az egyetemen, a szüleim tudják, hogy a diploma megszerzése után Skóciába költözök, amint tudok. (Nem azért, mert ez divat, vagy mert ott kolbászból van a kerítés a mézeskalács-ház körül, hanem mert 8 évesen az angoltanárom megszerettette velem, és azóta ez az álmom. És nem, ettől még nem fogom elárulni a hazámat.)
Az egyetemmel, a közösséggel, a tanárokkal semmi bajom, a tanulás is jól megy, de nem érzem itt jól magam. Nem hiszti, nem vagyok emiatt depressziós, de tényleg szar a közérzetem, ha arra gondolok, hogy csak 5 év múlva kezdhetek el élni, úgy ahogy igazán szeretnék.
Na most, a kérdés az, hogy
A, hogyan reagálnál, ha a gyereked bejelentené, hogy szeptembertől nem itt, hanem már Skóciában tanul? (Ott nincs tandíj, és mindenféleképpen dolgoznék mellette, egyébként itt is dolgozom)
B, ha nem jelentené be, a hátad mögött jelentkezne, majd csak azt közölné, hogy felvették, és megy?
Tudom, hogy amit itt válaszoltok, az nem a szüleim reakciója lesz, de azért érdekel. Azt is tudom, hogy felnőtt vagyok, de nyilván ez egy olyan döntés, ami az egész családomat érinti. És végül ezer bocsánat, hogy ilyen hosszú lett.
Van 3 kamasz gyerekem
En orulnek hogy van celod es onnaloan intezkedsz hiszen felnott vagy.
Tamogatnalak es rogton megnezem mennyi a repjegy ha jossz haza latogatni.
A gyereket el kell engedni sajat erdekukben
Azért ennek még utána kell nézned.
A skót egyetemek ingyen kínálják képzéseiket azoknak az alapképzésben részt vevő, első diplomájukat végző EU állampolgároknak, akik még nem jártak államilag finanszírozott képzésre máshol. Magyarországon folyamatban lévő, de befejezetlen tanulmányok esetében az államilag finanszírozott teljesített féléveket levonhatják az ott felhasználható ingyenes félévek számából. Tehát valamennyi félévet már mindenképp fizetned kéne, ami elég húzós.
Mindemellett nem szabad figyelmen kívül hagyni a magyar viszonylatokban igen magas megélhetési költségeket sem. Az oké, hogy dolgozni akarsz, de ingyen tanulni csak full time képzésben lehet, emellett csak part time állást vállalhatsz, amiből szinte lehetetlen megélni, Skócia nagyon drága (itt élek, tudom). És akkor még arról nem beszéltünk, hogy mikor lenne időd tanulni...
Szerintem sokkal jobb esélyekkel indulsz neki az életnek, ha diplomával a kezedben vágsz neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!