Tényleg vannak olyan családok ahol 1-2 gyerek van és nem kapnak egy fillér zsebpénzt sem?
Sose kaptunk zsebpénzt. Volt, hogy nem fért bele, volt hogy megtehették volna. Ha valami kellett, megkérdeztük tudnak-e adni rá.
Ennek ellenére jól bánok a pénzzel, nem szaladok anyuciékhoz a pénzügyi döntésekkel és összességében felelősségteljes döntéseket hozok. Bátyám kevésbé, de nem a zsebpénzen múlik, alapvetően más a habitusunk ebben. Barátnőm meg mindig kapott zsebpénzt, mégse tanult meg vele bánni és mindig elúszik valahogy most is... szóval ennyit erről szerintem, minden szülő maga dönti el ad-e a gyereknek. Ha 1, ha 2, ha 8 gyereke van.
En meg a szocializmusban szocializalodtam, de en mar akkor kaptam zsebpenzt. Osztalytarsaim ugyszinten. A zsebpenz egy reszet en takarekkönyve betettem (takarekbelyegek) es nyaron bevaltottam.
Olyan jo erzes volt azt a penzt elkölteni. Nem kellett a szülöt kerdezni, hogy megvehetek-e valamit.
Nyaron (14 evesen) elmentem egy üzembe 1 honapra dolgozni. Két müszakban. Akkor meg a kutyat sem izgatta, hogy gyerek munka, szabad vagy nem szabad. Nah, ez aztan egy eletre szolo elmeny maradt, es inkabb arra ösztönzött, hogy tanuljak es ne seged-, vagy betanitott munkaskent eljem a mindennapjaim.
13, pont ezt csináltam én is! szultésnapra, névnapra, husvétra, karácsonyra kaptunk pénzt, betettuk a takarékba (iskolai takarékbélyeget is gyujtottunk)
én a takarékba tettem pénzemhez sose nyultam, igy mikor lakást vettem a 25 év alatt 800 ezer ft lett belole
Én mindig nagyon sajnáltam az ilyen gyerekeket. Nem kell pénzel tömni a gyereket, de én sose merném úgy elengedni itthonról, hogy nincs nála legalább párszáz forint. Meg amúgy is, a kamaszkor az amikor fontos a többiek véleménye, és azt senki ne mondja nekem, hogy jót tesz a gyereknek, ha sehova nem tud menni a barátaival mondjuk suli után, mert nincs 300Ft-ja egy kávéra vagy egy szelet pizzára. Vagy ha megy, akkor meg csak ott ül és csorog a nyála. Hát azt meg sose felejtem el, mikor egyszer vittem a lányom meg két barátnőjét tanulmányi versenyre (reggel még sötétben indultunk és este értünk haza), és az egyik lányt elengedték egy szalámis szendviccsel meg egy fél liter vízzel egy fillér nélkül. Egész napra! És nem egy rászoruló családról beszélünk.
Valaki meg írta, hogy attól nem tanul meg bánni a pénzel, ha zsebpénzt kap. Ebben a formában ez így teljesen igaz. Ha ész nélkül adják neki akkor mitől tanulná meg? Beszélgetni kell velük róla. Szerintem ez olyasmi, mint a szexuális felvilágosítás, rengetegen nem beszélnek róla a gyerekkel, mert ugye még kicsi, buta, nem érti, aztán meg megy a sírás, hogy jajj a hálátlan kölyke nem értékeli a pénzt.
Mi ketten vagyunk a húgommal, és egyikünk sem kapott zsebpénzt soha. Ha valamit szeretnénk, pl. elmenni moziba akkor adnak (többnyire), és ennyi.
16/L
Én soha nem kaptam, max úgy, hogy "anya láttam egy tök jó jönyvet, x forint." És akkor ő adott x forintot, hogy megvegyem.
Plusz ügyeltek rá, hogy mindig legyen nálam kb ezer forint, ha akármire kell hirtelen (mégse tudok hazamenni és vennem kell ennivalót, stb), de ebből ritkán költöttem.
Mondjuk mifelénk annyira nem volt divat a klasszikus értelemben vett zsebpénz, hogy egy ismerősöm se kapott. Max napi 200 forintot, hogy vegyen egy péksütit, de többet senki.. Én 2-3 évvel ezelőttig azt hittem, hogy ez csak amerikai szokás (amerikai filmekben emlegetik folyton, a való életben meg nem láttam ilyet)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!