Anyám miért nem engedi, hogy egy kortyot is igyak?
17 éves vagyok, és anyám nem engedi, hogy egy korty alkoholt is megigyak, még a 2%-os citromos sörből se, és amikor megkérdezem, hogy miért nem engedi akkor az a válasza, hogy nem vagyok még 18, utána mondom neki, hogy a bátyámnak is engedte, 16 évesen, hogy igyon, akkor nekem miért nem engedi?(mellesleg neki nem kortyot engedett, ha nem minden mennyiségbe) És erre az a válasza, hogy "Mert én vagyok az anyád!"
Ittam már,voltam is részeg nem egyszer (akkor valamiért elengedett buliba, holott tudta, hogy inni fogok) és soha nem tettem semmi meggondolatlant, ha iszok nem is vagyok agresszív se, de nekem miért nem engedi? Nem hiszem el, hogy annyira törvénytisztelő mintapolgár, hogy 1 kortyot se ihatok a jelenlétébe. Még csak alkoholista sincs a családba, szóval ez se indok, hogy én is azzá fogok válni.
A másik ami még kiakasztóbb, hogy múltkor itt voltak vendégek és megkérdezte, hogy ki kér kávét, én mondtam, hogy kérek, és elkezdett ordibálni velem, hogy mit képzelek magamról, hogy 17 évesen kávét akarok inni (max havi 1x iszok, szóval még arra se vagyok ráfüggve), 1 héttel előtte meg mondta, hogy igyak vele 1 kávét, én meg mondtam, hogy ne kívánom erre megint kiakadt rám, hogy miért nem vagyok képes vele inni.
Ezekre tud valaki magyarázatot adni? Mert nem értem, és gyanítom, hogy 10 hónap múlva se fogja abbahagyni, ha betöltöttem a 18-at.
10. Sajnálom, hogy ilyen megkeseredett vagy ilyen fiatalon.
11. Még csak 40 éves,még nem idős.
13. Igen,nekem is ez a legnagyobb problémám, hogy nagyon égő, megkínál valaki, én ha nemet mondok akkor is elkezdi hangosan mondani, hogy nem ihat mert még kisgyerek...És ezt barátok és rokonság előtt...
15. Próbáltam, de mindenre az a válasza hogy "Mert azt csinálod amit én mondok, mivel az én házamba laksz, ha elköltöztél azt csinálsz amit akarsz!"
Ezzel mégis mit tudok kezdeni?
Szerintem jogosan vagy kiakadva, és tényleg jó lenne, ha anyukád megértené a te álláspontodat is.
Igazából nem az itt a gond, hogy tiltja az alkoholt, kávét stb., hanem az, hogy ezeket a dolgokat nem következetesen teszi, és nem kongruens a viselkedése.
Ha egy gyereket rá akarjuk nevelni valamire vagy valamit meg akarunk tiltani, akkor soha nem szabad így viselkedni. Tehát ha a tesódnak megengedte, te jogosan vetheted fel, hogy neked miért nem. Ha egyik alkalommal hívott, hogy kávézz vele, akkor te jogosan háborodhatsz fel azon, hogy akkor a vendégek előtt miért aláz meg, hogy kávézni akarsz vagy alkoholt akarsz inni. Ezeket megkérdezheted tőle, magyarázd el neki, hogy ez számodra megalázó, és az is megalázó neked, hogy meg sem magyarázza, hogy miért ilyen következetlen.
Ez a szöveg, hogy "az én házamban élsz, azt csinálod, amit mondok" ilyen kontextusban elég béna, ha tényleg csak ennyi érve van, akkor tényleg egy igazi zsarnok anyukád van, már bocsi.
Másfelől, ha meg akarja tiltani, hogy alkoholizálj, megtilthatja nyugodtan, de mint írtam, akkor tegye ezt igazságosan és következetesen, de ne így, hogy zsarnokoskodik. Ezt is elmondhatod neki.
Azok a csajok, akik itt ágálnak az alkohol ellen, mert megerőszakolták őket bla bla - mondanám nekik, hogy most nem az alkoholról van itt szó, hanem a szülői nevelésről, ne mossátok már össze a szezont a fazonnal. Nem az a lényeg, hogy tiltja az anyja az alkoholt vagy nem, hanem az, hogy ezeket a dolgokat hogyan tiltja meg vagy engedi meg. Mindkettőt lehet jól és rosszul is csinálni szülőként. Hogy kinek mi a véleménye magáról az alkoholizálásról, az tök más dolog, semmi köze nincs ehhez.
Egyébként szerintem nem rossz dolog az alkohol, lehet azt kulturáltan is fogyasztani, a józan ész határain belül, csak addig, amíg jókedvet és vidámságot okoz, amíg jól esik. Egy szülőnek nem az lenne a feladata, hogy kategorikusan tiltsa ettől a gyereket, főleg ilyen korban, hiszen a tinédzserekre ebben a korban nem a szülők hatnak elsősorban, hanem a kortársak. Azaz ha a kortársak isznak, akkor a gyerek is inni fog, akármit tesz a szülő. Kategorikus, zsarnoki tiltással a szülő csak annyit ér el, hogy a gyereket maga ellen uszítja, és a gyerek a szülőt csak egy "ellenségnek" fogja látni, aki elől titkolózni kell. Ehelyett sokkal célszerűbb megengedőbbnek lenni, és arra nevelni inkább a gyereket, hogy ésszel csináljon mindent, ésszel szórakozzon és ésszel fogyasszon alkoholt. És ez nem lehetetlen feladat, és sokkal hatásosabb, illetve a jövő szempontjából se mindegy, hogy milyen alkoholfogyasztói kultúra alakul ki a gyerekben: hogy holt részegre vedeli magát a haverokkal a szülők tudta nélkül - vagy úgy van nevelve, hogy tudja, hol a határ. Az előbbiből nagy eséllyel válik valaki alkoholistává, az utóbbiból pedig normális felnőtté, aki tudja, mi a határ és nem csak az alkoholban.
17. A szüleim előtt meg rokonok előtt soha nem égetném magam azzal, hogy részegre iszom magam,de az már megint rosszul esik, hogy anyám a 16 éves unokatesómat megkínálja borral,velem meg kiabál miatta...
Beszélni próbáltam vele,de túl berögözött és visszamaradott gondolkodású, hogy megértse amit mondok...De igazából már nem is érdekel,ahogy idősödik úgyis csak rosszabb lesz....
A legtöbb ember egyből mondogatja, hogy jaaj aki alkoholizál, jaj aki nem egész nap otthon ül és tanul, jaj aki iszik egy kis alkoholt az alkoholista lesz, írok 2 storyt.
Apám fiatal korában 15-20 éves koráig mindig járt bulizni. Egy eléggé jó gimmnáziumba járt, jó tanuló volt, de a szabadidejében a haverjaival lógott, és zenekart alakított, fellépésekre járt, buli helyekre. Sokat ivott, 14 évesen már borozott. Még is a kommunizmusban 20 évesen 2 nyugati kocsia volt már, meg nagyon sok márkája (amit később lefoglaltak.) És nem a szülei pénzelték fel, hanem reklámszakmába dolgozott, és akkoriban még ezeket nem gépekkel kezelték. Még is a magán életben egy nagy Humán tudású ember, akivel mindenről lehet beszélgetni, és főiskolát végzett. (igaz egyetemre nem is mehetett, mert B listás volt, a kommunizmusban nyílvánosan szidta a komminuzmust. Viszont itt már nem hurcolták el ezért az embereket, csak megjegyezték, és vezető szerepet sem tölthetett be például.) Még is sikeres ember lett attól, hogy ivott, és szórakozott. És amióta fia van azaz én inni se láttam, maximum 1-2 csapolt sör, de attól semmi baja :-). Inkább fiatalon bulizza ki valaki magát, mint hogy felnőtt korában legyen alkoholista :-).
És itt a másik story. Unokanővéremnek soha nem volt barátja 24 éves koráig, még csak nem is ivott, és buliba se ment. Igaz, hogy végig a tanulmányai folyamán kítűnő volt, még az egyetemen is. A lényeg az, hogy 24 évesen talált magának egy palit, akitől azonnal gyereke lett. Tessék, itt a tapasztalatlanság.
És akkor most lehet lepontozni, de megéri ezt elolvasni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!