Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Egyre jobban zavar anyám...

Egyre jobban zavar anyám viselkedése. Ti hogyan kezelnétek?

Figyelt kérdés

19 éves fiú vagyok, anyámmal élek, most készülök egyetemre, most érettségiztem. Édesanyámat tisztelem, becsülöm, szeretem, mert tényleg mindent megad nekem, amit tud. Viszont vannak olyan dolgai és a gondolkodásmódja is olyan sokszor, ami rendkívül zavar engem.

Először is: előző télen, téli szünetben (gimnazista voltam, érettségi előtt) dolgozni mentem 5 napra, még karácsony napján is, napi 10 órába kint a hidegben fenyőfát árultam. Lett pénzem. Most nyáron leérettségiztem, ugye emiatt eltolódott a nyaram és szerettem volna pihenni is mielőtt egyetemre megyek, ezért nem nagyon kerestem munkát. Szívesen mentem volna, de nem igazán találtam már a nyár vége fele. Anyám pedig valamelyik nap rámrontott, hogy "jövőre nem lesz ez ám, hogy itthon semmittevősködsz, szépen dolgozni fogsz!". Tavaly nem tudtam nyáron dolgozni, mert a diákszövetségnél nem kaptam egész nyáron, csak 1 ajánlatot, az OBI-ban eladókat kerestek. Én szívesen mentem volna, de anyám nem engedte, mondván: "elég ha csak egy 0-t elírsz és már hatalmas kárt okozhatsz a cégnek, én meg nem fogok ám miattad feleslegesen veszteséget fizetni nekik!". Tehát ebből is fakad az első probléma: életképtelen h.ülyegyereknek tart. Hogy várja el, hogy önálló legyek és dolgozzak felelőséggel, ha megtiltja(bezzeg ő magyaráz hogy nem dolgozok, miközben előző nyáron ő tiltotta meg, ráadásul én már 15 évesen is éjszakáztam, monoton fizikai munkát végeztem egy gyárban, szóval tudom milyen a legmocskosabb, legaljasabb munka). A slusspoén, hogy utána a téli munkám során pont, hogy eladó/árus voltam, és nem volt semmi gond a pénzekkel, sőt még több ezer borravalót is termeltem, amit eltehettem. Tehát kiderült, hogy alkalmas vagyok pénzzel is dolgozni. :)

Tehát tudatlan, életképtelennek tart, oké. Amikor próbálnám megcáfolni, és normális, jobban megfogalmazott mondatokkal érvelek (hogy lássa, tudok komolyan beszélni), egyből jön a reakció, hogy: "nem érdekel, fejezd már be, annyit beszélsz már, hogy fáj a fejem" stb. Utálom ezt a hozzáállást. Ha valamiben talán igazam van, akkor egyből csöndbe legyek, mert én nem tudtatom, nekem nem lehet igazam, én még egy életben tapasztalatlan hülyegyerek vagyok. Nem tudhatom nála jobban ,mert ő már dolgozik, keresőképes, van tapasztalata az életben, és ő tart el. Ezt sugallja a gondolkodása.

A másik dolog: az utóbbi 1-2 évben sokszor mondta, hogy "most ne vegyük meg, mert félretesszük neked az egyetemre, jó?" Én mindig elfogadtam, sose követelőztem semmi után, felfogtam ha valamire most nem tellik, képes vagyok felmérni az anyagi helyzetünket. Nos, ugye most jön az egyetem, felvettek koleszba, viszont az fizetős és kiakadt, hogy mennyire drága(9000 Ft, viszont a kajálás nincs benne). Elkezdett kiabálni, hogy én ezt hogy gondoltam, hogy fogja ez megérni stb. Én meg megkérdeztem normális hangon, hogy amit félretettünk pénzt egyetemre, azt nem lehetne erre felhasználni? Erre jött a szokásos válasz: " Én tartalak el téged, te ne ítélkezz a pénzzel, majd kiteszlek az utcára aztán éljél meg a pénzedből, de amíg én tartalak el, addig majd én eldöntöm mire megy el a pénz". Nem szó szerint, de nagyon hasonlóan ezt mnodta. Sőt, ha pénzről van szó néha, akkor mindig a fejemhez vágja, hogy ő tart el, én meg kussoljak. (Mikor rengetegszer ígérte, hogy az árvaellátást a bankszámlámra fogjuk igényelni és magamra költhetem, csináltatott is nekem egyet, viszont azóta se kapom meg. Egyszer kérdeztem rá, hogy na megkaphatom-e, mondanom sem kell, ki lettem oltva a világból, pedig nem követelőztem,de úgy tesz). Állandóan mindenből hatalmas problémát nagyít, pl: ha boltban vagyunk és megkérdi, kérek e csipszet, de én nemet mondok akkor jön a válasz: "JÓLVAN DE OTTHON MEG NE HALLJAM HOGY NEKED EZ KELL MEG AZ KELL". Miközben soha az életben nem kértem, hogy ugorjon el nekem ilyen nasiért meg nem vonta kérdőre sose, miért nincs itthon ez meg az. De úgy tesz mintha követelőző lennék.

A veszekedések nagy része abból van hogy ő 1 normális, ártalmatlan kérdésre is ingerülten válaszol, én meg erre 1 kicsit, 1 hangszinttel magasabban válaszolok és akkor jön az, hogy idegbeteg vagyok, nincs jogom így beszélni, ő tart el... miközben állandóan ő beszél velem, szinte mint egy kutyával... és mások előtt meg idegbetegnek nevez... aztán ha vita során talán igazam lenne, egyből csöndbe legyek. Mintha ő felsőbbrendűnek érezné magát, vagy nem tudom, de nagyon zavar.

Bocsánat, hogy ilyen hosszú lett, de igen, ennyi mindent lehet mesélni a zavaró tényezőkről.

Kérdésem, ti hogyan viszonyulnátok ezekhez a szituációkhoz? Szerintetek se normális teljesen a gondolkodásmódja és hozzáállása? Megismétlem: tisztelem, szeretem, becsülöm, nélküle sehol nem lennék. De attól még nem kellene a fejemhez vágnia, hogy ő pénzel engem, nem tehetek róla. Néha úgy érzem, hogy ezt kötelességtudatból teszi.

2015. aug. 12. 00:11
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Illetve, tudom, hogy elvállalhattam volna az OBI-s munkát, de ilyen döntéseket nem igazán hozhatok meg magamtól, ő mindig sakkban tart úgymond azzal, hogy az ő fedele alatt lakom.
2015. aug. 12. 13:31
 12/20 A kérdező kommentje:
Ja és még van valami. Anyám valamelyik nap felhozta a dolgot, hogy szerinte én mennyire rendetlen vagyok és állandóan kupit hagyok magam után(ami igazából annyiban merül ki, ha hazajövök valahonnan, az utcán hordott ruhámat leveszem és nem egyből rakom el a szekrénybe, hanem leterítem az ágyra, hátha még megyek valahova, hogy ne kelljen a szekrényből kivenni. Mondjuk nem értem őt miért zavarja a saját szobájában, hogy én a szobámban az ágyra rakom a ruhát, vagy éppen a szék támlájára). És ennyi, neki ebből már az jön, hogy rendetlen vagyok és állandóan disznóól van a szobámban. Sose hagytam a nap végére semmi szemetet, tányért, poharat feleslegesen a szobámban, nem voltak elő a ruháim napokig, el tudok pakolni magam után. El is szoktam mosogatni sokszor amiből eszek. A másik amin végig lovagolt, hogy néha nem törlöm le rendesen a vajat a késről és úgy rakom a konyhában a vágódeszkára. Ezt is csak nagyon ritkán felejtem úgy. Semmi mást nem tudott felhozni, de végig állította, hogy szerinte engem a koleszban ki fognak utálni az emberek, mert majd nem fogják jó szemmel nézni, hogy úgy hagyom ott a vajas kést... és tényleg, ezzel az egy dologgal érvelt mindig... szerintetek jogosan tart emiatt rendetlennek?
2015. aug. 12. 13:36
 13/20 anonim ***** válasza:

Nagyon rendes srác vagy!

Németül tudsz valamennyire? Nem gondolkodtál még azon hogy jelentkezzel az Audihoz nyári munkára mint diák? Ha jól tudom van Győr közelében Audi gyár.

Az örökséged téged illet meg ne hagyd anyukádnak hogy elvegye tőled! Apukádtól örökölted ez a te pénzed.

Győr nagy város, alacsony a munkanélküliség és szerintem suli mellett találnál munkát igy tudnád fedezni a költségeidet.

Nagyobb cégeknél probálkozz: Bosch, Audi..

2015. aug. 12. 14:25
 14/20 DuplaKV ***** válasza:

Jelezd édesanyád felé, hogy egy albérlet, vagy a bejárás sokkal drágább lenne, mint havi 9000 Ft.

Amúgy egyetem mellett tudsz kisebb munkákat végezni, akár a szünetekben, vagy hétvégente, így kicsit függetlenedhetsz anyukádtól. Nem gazdagodsz meg, de a kolit és/vagy az élelmiszereket ki tudod fizetni belőle.

Mellesleg úgy érzem anyukádnak a pénz lehet a gyenge pontja. Lehet nem tudja rendesen beosztani, és ezt rajtad vezeti le.

2015. aug. 12. 21:00
 15/20 A kérdező kommentje:

Köszi a választ. Először majd kitapasztalom mennyi időm és energiám van az egyetem mellett. Nem akarom hogy a tanulás kárára menjen a dolog, nekem most az a legfontosabb, hogy folyamatosan tudjak tanulni, amennyire csak tudok. Persze ha menni fog viszonylag simán, akkor dolgozni fogok. :)

Egyébként pont, hogy be tudja osztani anyám a pénzt, ebben a legjobb. Csak szerintem túlságosan is anyagias akar lennie. Kicsit választhatná néha az érzelmeket is, nem csak a határozottság és keménykezűség kellene, hogy jellemezze.

2015. aug. 12. 21:18
 16/20 anonim ***** válasza:
Így soha nem tudsz majd anyádtól elszakadni...
2015. aug. 13. 11:35
 17/20 A kérdező kommentje:

Ezt hogy érted?

2015. aug. 13. 11:58
 18/20 anonim ***** válasza:

Mindig csak anya anya anya. Jól ossza be a pénzt...

Azért volt a bankban velem, ha nem tudnék valamit...(nincs szád olyankor, hogy megkérdezd az ügyintézôt?)

Soha nem fogsz elszakadni.Az örögséged lenyúlja "felnôtt" létedre....Egész életedben vele fogsz lakni és majd ô ossza be a fizudat is majd..." mert ô aztán jó benne..."

Nincs benned elszakadási vágy. Erre gondoltam.

2015. aug. 13. 14:50
 19/20 A kérdező kommentje:
Nagyon is van már bennem elszakadási vágy. Mit meg nem adnék már azért, hogy önálló fizetésem legyen, amiből saját házam lehet. Ő ragaszkodott, hogy a bankba jöjjön velem, mert éppen arra fele volt dolga azt hiszem. Tisztelem őt, viszont egyfajta lázadás is érezhető szerintem az írásomban, hogy már nagyon elegem van ezekből a dolgokból. A pénzt azért ő kezeli, mert én hozzá se nyúlhatok, ha megemlítem a pénz dolgot, egyből jön az "én tartalak el" szöveg és nekem kussban kell lennem. Ennyi, sakkban tart. Majd most az egyetemen, koleszos élettel remélem már kicsit önállóbb lehetek majd, nagyon várom. Ő először ellenezte a kollégiumot, de belátta, hogy egyszerűbb, de akkor is, én már mindennél jobban várom, hogy önálló életem lehessen. Esélyt se ad, hogy bebizonyítsam neki, na majd a kollégiummal meglátja, hogy igenis tudok külön élni tőle.
2015. aug. 13. 17:47
 20/20 anonim válasza:

Azt hiszem, hogy nagyon rendes srác vagy. Az, hogy függetlenedsz és kéred a jogaidat, az még nem jelenti azt, hogy nem szereted az anyád. Ha ezt így állítja be, az érzelmi zsarolás. Valószínűleg fél az egyedülléttől és a szegénységtől, és ezért nem enged el maga mellől. A szar az, hogy nagyon sok példát láttam arra, hogy ilyen erős egyéniségű anyák a fiaik házasságába is beleszóltak. Vigyázz magadra, az én véleményem az, hogy anyagi áldozat árán is, mosogatás mellett is, de költözz koleszba, és utána minél távolabb. Később, ha majd elvégezted az egyetemet és munkád lesz, megpróbál majd megvágni, bűntudatkeltéssel zsarolni. Mártíranyád van: ez az egresszió egy nagyon durva formája. Inkább verne szíjjal.

Az örökségedet meg sosem fogod megkapni tőle. Felejtsd el. Nem ő tart el, hanem az apád: a jogos örökséged tőle, amit anyád eladott. Számold csak ki, mennyit kaptatok a házért (már ha megmondja), és a te havi önköltséged mennyi (számolj a nettó minimálbérrel, 68000 Ft). Szerintem messze fedezi.

Az, hogy egy anya neveli a fiát, az nem szívesség a részéről, hanem kötelesség. A pénzzel meg nem te nem tudsz bánni, hanem ő: a fukarság és főleg a nem egyenes válaszok az örökség kapcsán pont erre utalnak.

Kívánom, hogy mielőbb szakítsd el tiszteletteljesen a köldökzsinórt. Nagyon rendes srácnak tartalak. Vigyázz majd a feleségedre, ne hagyd, hogy anyád közétek álljon majd, mert azt fogja próbálni.

2015. szept. 28. 12:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!