Van köztetek olyan, akik elvált anyák és volt férjük külföldre költözött?
Sziasztok!
A következő problémával fordulok hozzátok. 7 éve váltam el, született egy gyerekünk is, aki most 10 éves. Az apukájával nagyon jó volt a kapcsolata, ragaszkodtak egymáshoz nagyon. Minden második hétvégét együtt töltötték, volt hogy hétköznap is az apukánál volt a kislány, szünidők felébe is együtt voltak.
4 éve a volt férjem úgy döntött, hogy elhagyja az országot és 1200 km-re vállalt munkát. A látogatások ritkultak, de két hetente azért igyekezett mindig haza jönni. Két éve megismerkedett egy nála 12 évvel fiatalabb növel, akit szinte rögtön ki is költöztetett magához. És itt kezdődik a problémám, eleinte tartották a láthatásokat, de folyamatosan ritkítottak a haza utazáson. Most ott tartunk, hogy évente max.3-szor jönnek haza, akkor is rövid időkre. A volt férjem ekkor kb. 1,5 napokat tölt el a lányával. A kislánynak nagyon hiányzik az apukája és miután találkoztak napokig hozzá sem lehet szólni, hisztis és kezelhetetlen lesz.
Mit tehetek én ilyenkor? Van köztetek olyan elvált anya, akinek volt férje szintén külföldön kezdett új munkát?
Többször írtam már az exemnek, hogy jöjjenek sűrűbben haza, mert ez így nem megoldás, a bírósági végzésben is az áll, hogy kéthetente láthatás van és a szünidők felében is. Erre az új feleség (mert időközben össze is házasodtak) visszaírt nekem, hogy hagyjam békén a férjét, ne irogassak neki, mert én akartam elválni, én tartottam szeretőt, oldjam is meg a problémáimat. És ha azt akarom, hogy többet legyen a lány az apjával, akkor vigyem ki hozzájuk én, de az ő pénztárcájukba ne nyúlkáljak, mert nekik egy oda-vissza út közel 80 ezer Forint. És nem azért mentek ki külföldre, hogy ott is napról napra éljenek. Továbbá azt is hozzátette, hogy ne jöjjek a bírósági végzéssel, hogy ott mi van meghatározva, mert gyerektartásnak sem az a 65 000 ezer forint van megítélve, amit én kértem tőlük, hanem csak 25. 000 ft. És ha én jelzem, hogy nem tartják be a láthatást, akkor ők is megszüntetik ezt az összeget és a végzésben megítéltet fogják fizetni. Ezt megtehetik? Kérhetem ilyen esetben a bíróságtól, hogy hivatalosan is emeljék meg a gyerektartást?
És még azt is megtudtam egy közeli ismerősömtől, hogy tervezik már a közös gyereket. Ez befolyásolhat valamit?
Kedves utolsó!
Nem értem, hogy miért vagy ennyire felháborodva, a gyerek nem csak az enyém, a volt férjem is ott volt, amikor megcsináltuk.
A kapcsolat pedig nem csak az egyik félen múlik, hanem mindkettőn. Sokat dolgozott az exem, túlórázott, maszekolt és mindezek után még a házhoz is elment mindennap, én egyedül voltam egész nap a gyerekkel majd hulla fáradtan jött haza esténkt, csoda, hogy eltávolódtam tőle és örültem annak, hogy végre kiszabadulhatok a négy fal közül és új emberekkel ismerkedhettem meg? Szerintem nem.
A másik meg az, hogy a mi közös gyerekünk mitől ér kevesebbet, mint a most születendő? Annak a gyereknek ott lesz anyja és az apja is, mindkét fél teljes fizetését élvezheti, ami jóval magasabb, mint az otthoni. Hogyan fogom megmagyarázni a lányomnak azt, hogy a féltestvérének miért vannak drágább, márkásabb ruhái, dolgai. És a másik miért kap meg olyan dolgokat, amiket ő pl nem. Szerintem A két gyereket teljesen egyenrangúnak kéne kezelni.
# 33
Azon rendkívül egyszerű okból, mert neked ahhoz semmi közöd.
" Szerintem ez egy teljesen korrekt összeg tekintve, hogy mindketten külföldön dolgoznak és mindketten három műszakba. "
Te tényleg annyira hülye vagy, hogy nem érted, miért nem a közös bevétel számít?
Talán mert az új nőnek semmi köze a gyerekedhez, és nem fogja ő is finanszírozni.
A túlfizetett tartásdíjról meg nem lemondanod kell, mert az exed egyszer úgy dönt, hogy csak a kötelezőt fizeti, akkor te csak pislogni fogsz tudni.
Általában a volt feleségeknek szoktam igazad adni ilyen kérdésekben, de itt most nem. NAGYON nem. Pénzéhes és rosszindulatú vagy. Ja, és buta is.
Barmennyire is ellenszenves a hozzaszoloknak a 24., 26. velemenyem, en azt tartom szomorunak, h az exednel is a penz van az elsö helyen (a gyerekevel szemben), a kapcsolattartast penzzel akarja kivaltani, es nem ugy tünik, h erdekli az otthon maradt lanyanak a lelki elete! Persze öt is megertem, valamiböl elni kell es egy jo lehetöseget kapott. Es sztem mindenki azt nezi, hogy jön ki jobban, ahogy te is (meg sztem a hozzaszolok is;), de barhogy is szeretnel ugyanolyan cuccokat a lanyodnak, mint az exed uj kapcsolatabol születö gyereknek, a lanyodnak az exed+Te vagytok a szülei, es ha a 2-tök közös bevetele kevesebb, mint az exed+uj nöje bevetele, akkor 2-en együtt nem tudtok annyi penzt biztositani neki, mint az exed az uj nöjevel a közös gyereküknek. Remelem, erthetö, eleg szajbaragosan elmagyaraztam. Ezt sztem mar egy 10 eves is megerti, hiszen az osztalyukban gondolom nem mindenki ugyanolyan anyagi hatterü. Amugy sztem mind2 gyereknek mas lesz a környezete, nem inkabb a környezetükhöz kepest kellene viszonyitani magukat, ahol elnek? Azert nem "gatyasodhat le" a külföldön elö felteso, h a magyarban elö kitünhessen a többiek közül? Es sztem a lanyod nem a penzt, hanem az erzelmi hatteret fogja jobban hianyolni, nyugi. Hogy "csak hisztizik" es ezzel el van intezve, h hianyolja az apjat. Mert mit hianyol jobban, a penzt vagy az erzelmi reszet szerinted? (Eredeti kerdesedböl: "A kislánynak nagyon hiányzik az apukája és miután találkoztak napokig hozzá sem lehet szólni, hisztis és kezelhetetlen lesz. Mit tehetek én ilyenkor?") Nagyon nehez lehet neki megelni, h nulla a szülei egymashoz viszonya, de ugye erre egyikötök sem gondol, csak a penz körül forognak a gondolataitok. Milyen nehez lehetett neki, h abban a hazban, ahol lakott, nem engedtek be a grillpartyra az anyjat, akkor tessek, erezze jol magat... pedig sztem veled szemben, erthetö az uj feleseg reakcioja.
Nem tudom, indulsz-e pl. nyaralni nyaron, de ha igen, sztem a lanyodnak többet jelentene az apjahoz közel barmilyen olcso szallason (ha van), megha a munkaideje alatt esetleg csak a varosban setaltok, akkor is...
Hiaba annyira fontos neked ez a penz, amiröl nem szeretnel lemondani - ez nem a birosag altal megallapitott összeg, azaz az exed szabad akaratabol adja, addig, amig akarja, ugye? Kiveseztek a hozzaszolok, h ha birosaghoz fordulsz, nem nagy az eselye, h többet allapitanak meg a 25e-nel. Ha az exed külföldön ott normalisnak szamito fizetest kap, es nem kimagaslo bevetelü (nagyvallalkozo, promi, hiressegek...stb). Az uj felesegnek pedig hivatalosan sincs gyerektartasi kötelezettsege a lanyod fele eppugy, mint a szomszedod gyereke fele sem..., meg jo, h egyaltalan az emailedre valaszolt!
Nem ertem, h miert nem latod, h az uj feleseg egy ferjet valasztott, nem pedig annak elöeletet. Ha több penzzel tavoztal, nyilvan jogosan jarna az exednek az elvitt plusz, ami most az övüke lenne, hat akkor nem erthetö, h nem szivesen lat teged? Meg jo, h az uj feleseg szoba all veled, mert pl. megvaltoztathatja az emailcimet es könnyen kerülhetsz 2 szek között a pad ala, es esetleg csak a kötelezö penz marad meg nulla kommunikacio, nem tartassz ettöl?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!