Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Van köztetek olyan, akik...

Van köztetek olyan, akik elvált anyák és volt férjük külföldre költözött?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

A következő problémával fordulok hozzátok. 7 éve váltam el, született egy gyerekünk is, aki most 10 éves. Az apukájával nagyon jó volt a kapcsolata, ragaszkodtak egymáshoz nagyon. Minden második hétvégét együtt töltötték, volt hogy hétköznap is az apukánál volt a kislány, szünidők felébe is együtt voltak.

4 éve a volt férjem úgy döntött, hogy elhagyja az országot és 1200 km-re vállalt munkát. A látogatások ritkultak, de két hetente azért igyekezett mindig haza jönni. Két éve megismerkedett egy nála 12 évvel fiatalabb növel, akit szinte rögtön ki is költöztetett magához. És itt kezdődik a problémám, eleinte tartották a láthatásokat, de folyamatosan ritkítottak a haza utazáson. Most ott tartunk, hogy évente max.3-szor jönnek haza, akkor is rövid időkre. A volt férjem ekkor kb. 1,5 napokat tölt el a lányával. A kislánynak nagyon hiányzik az apukája és miután találkoztak napokig hozzá sem lehet szólni, hisztis és kezelhetetlen lesz.

Mit tehetek én ilyenkor? Van köztetek olyan elvált anya, akinek volt férje szintén külföldön kezdett új munkát?

Többször írtam már az exemnek, hogy jöjjenek sűrűbben haza, mert ez így nem megoldás, a bírósági végzésben is az áll, hogy kéthetente láthatás van és a szünidők felében is. Erre az új feleség (mert időközben össze is házasodtak) visszaírt nekem, hogy hagyjam békén a férjét, ne irogassak neki, mert én akartam elválni, én tartottam szeretőt, oldjam is meg a problémáimat. És ha azt akarom, hogy többet legyen a lány az apjával, akkor vigyem ki hozzájuk én, de az ő pénztárcájukba ne nyúlkáljak, mert nekik egy oda-vissza út közel 80 ezer Forint. És nem azért mentek ki külföldre, hogy ott is napról napra éljenek. Továbbá azt is hozzátette, hogy ne jöjjek a bírósági végzéssel, hogy ott mi van meghatározva, mert gyerektartásnak sem az a 65 000 ezer forint van megítélve, amit én kértem tőlük, hanem csak 25. 000 ft. És ha én jelzem, hogy nem tartják be a láthatást, akkor ők is megszüntetik ezt az összeget és a végzésben megítéltet fogják fizetni. Ezt megtehetik? Kérhetem ilyen esetben a bíróságtól, hogy hivatalosan is emeljék meg a gyerektartást?

És még azt is megtudtam egy közeli ismerősömtől, hogy tervezik már a közös gyereket. Ez befolyásolhat valamit?

2015. júl. 10. 00:28
1 2 3 4 5
 1/42 anonim ***** válasza:
77%

Nos,kezdem azzal, hogy a bírósági végzésben le szokták írni az apa láthatási idejét és jogát. Ha az apuka nem akar élni a láthatási jogával akkor nem él vele. Szomorú mert a kislány szívja meg, de nem lehet kötelezni az apát, hogy viselkedjen apaként. Más szóval. Te nem szabhatod meg, hogy milyen sűrűn jöjjenek haza. Ez az apa döntése. Az új feleségnek is igaza van hogy ne írogass mindig. Ha azt akarod, hogy a lányod kimenjen nyaralni akkor intézd el, hogy ki tudjon menni. A fele útiköltséget neked kell állnod.

Abba is igazuk van, hogy ők a megszabott gyerektartásnál sokkal többet fizetnek, és ha te bíróságra cipeled a volt férjedet akkor nyugodtan megmakacsolhatja magát, és fizeti azt amit a bíró kiszabott. A lányod látná kárát ennek is. Igen, megtehetik. Ha kisbaba születik a volt férjednek akkor nem fogsz magasabb gyerektartást kapni, mert két gyermek lesz képben. Ami a lényeg. Az új feleség pénze nem fog képbe jönni csak az amit a volt férj keres.

2015. júl. 10. 00:39
 2/42 anonim ***** válasza:
80%

Bírom az ilyen akaratos embereket...

Nem véletlenül vállalt külföldön munkát és nem véletlenek a ritka haza látogatás. Aki kint dolgozik, az igyekszik spórolni és nem 2 hetente haza szaladgálni. Ez nem csak elvált vagy egyedülálló, de családos emberek esetében is így van.

Azon pedig majdnem elmosolyodtam, amikor olvastam, hogy te a bírósághoz rohannál. Viszont azért a +40e Ft-ért még fáj a szíved, amit a megállapított gyerektartási díjon túl ad. Ebből a leírásból csak a rosszindulat érződik.

2015. júl. 10. 00:43
 3/42 anonim ***** válasza:
75%

"a bírósági végzésben is az áll, hogy kéthetente láthatás van "

Nem jól tudod a dolgokat. A láthatás jog, nem pedig kötelezettség.

SImán megteheti a volt férjed, hogy csak a kötelező gyerektartást fizeti.

"És még azt is megtudtam egy közeli ismerősömtől, hogy tervezik már a közös gyereket. Ez befolyásolhat valamit?"

Igen, de az neked nem hír, mert az exed jövedelme így már kér gyermek között oszlik el, és simán csökkenthetik a gyt-ét.

Őszintén sajnálom, hogy a gyereknek hiányzik az apukája, de az ellenségeskedés ezen nem fog segíteni.

2015. júl. 10. 01:14
 4/42 anonim ***** válasza:
46%

"Igen, de az neked nem JÓ hír...."

Bocsánat, kimaradt a "jó" szó.

2015. júl. 10. 01:16
 5/42 anonim ***** válasza:
64%

En azert megertelek, h szeretned ha a gyermekednek közeleben lenne az apa, de ezügyben sztem nem tehetsz semmit, ez az ö döntese, joga, ill. ahogy leirtak elöttem.

Ha jol ertem, a gyerektartas a korabbi magyar fizeteseböl lett megallapitva, h kerhetö-e emeles, sztem erdemes utanajarni jogilag, viszont azert rendes, h eleve többet fizet, es gondol a gyerekere. A csaladi potlek viszont hogy van, ha az apa külföldön dolgozik? Nem az ottani fizetese alapjan magasabb?

Amugy ö 2 tüz között van, es erthetö, h uj eletet kezdett, azt viszont nem ertem, miert az uj nö valaszol az exferjed helyett, ezt nektek kene megbeszelni. Sztem is keptelenseg ennyi tavolsagbol tul gyakran hazajarni, viszont ha van lehetösege, az otthon töltött idöt hosszabbitani ill. intenzivebbe tenni, ha tudja. Amit tenni tudsz: a lanyodon tapasztaltakrol, amit szted megel, arrol tajekoztatod es a segitseged kered ennek megoldasaban vagy javitasaban. Vele megbeszelve a lanyodnak is segithetsz vele kapcsolatot fenntartani, pl. Skype-n vagy hasonlo.

2015. júl. 10. 01:44
 6/42 anonim ***** válasza:
100%
Nem kötelezheted a láthatásra, az csak egy lehetőség.
2015. júl. 10. 01:51
 7/42 anonim ***** válasza:
17%

Ja es a leg-leg-legfontosabb, amit tenni tudsz: a kislanyt megszeretgetni es megölelni apa helyett is, megerteni es sokat beszelgetni vele, öszinten. Amikor nem szol es hisztis es kezelhetetlen, akkor van a legjobban szüksege ra! Hogy tudja es biztonsaggal erezze, h ö akarmilyen is (jo vagy rossz), rad barmikor szamithat, te nem hagyod csak igy el... Hamarosan pubertaskor, keszülj fel a szelsöseges reakciokra! Szükseg eseten pedig gyerekpszichologushoz vagy mas szakemberhez fordulni.

5.

2015. júl. 10. 02:00
 8/42 anonim ***** válasza:
15%
Én úgy tudom, aki messzire költözik az kell hogy fizesse az utazással járó költségeket. Nem úgy van,hogy ha akarod hogy a gyerek lássa az apját, akkor te fizess. Ő akart kiköltözni, akkor vállalnia kell az ezzel járó költségeket!
2015. júl. 10. 04:08
 9/42 anonim ***** válasza:
83%

szerintem arra gondolt,hogy fizesd, hogy ha a lány megy ki hozzá.ami nyáron sztem megoldható ha a gyt-t erre fordítod.de kínos helyzet, egyedül nem mehet még, te meg gondolom nem akarsz hozzájuk menni.

de elég rég elváltatok, a te hibádból, kicsit mégis úgy tűnik, hogy féltékeny vagy az új barátnőjére és gyerekükre

2015. júl. 10. 06:22
 10/42 anonim ***** válasza:
91%
Egy 10 éves gyerek már elég nagy ahhoz hogy megértse hogy mi történik és normálisan el lehet neki magyarázni, hogy az apja nem tud sűrűbben jönni, mert nagyon sokba kerül!
2015. júl. 10. 06:58
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!