Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Van köztetek olyan, akik...

Van köztetek olyan, akik elvált anyák és volt férjük külföldre költözött?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

A következő problémával fordulok hozzátok. 7 éve váltam el, született egy gyerekünk is, aki most 10 éves. Az apukájával nagyon jó volt a kapcsolata, ragaszkodtak egymáshoz nagyon. Minden második hétvégét együtt töltötték, volt hogy hétköznap is az apukánál volt a kislány, szünidők felébe is együtt voltak.

4 éve a volt férjem úgy döntött, hogy elhagyja az országot és 1200 km-re vállalt munkát. A látogatások ritkultak, de két hetente azért igyekezett mindig haza jönni. Két éve megismerkedett egy nála 12 évvel fiatalabb növel, akit szinte rögtön ki is költöztetett magához. És itt kezdődik a problémám, eleinte tartották a láthatásokat, de folyamatosan ritkítottak a haza utazáson. Most ott tartunk, hogy évente max.3-szor jönnek haza, akkor is rövid időkre. A volt férjem ekkor kb. 1,5 napokat tölt el a lányával. A kislánynak nagyon hiányzik az apukája és miután találkoztak napokig hozzá sem lehet szólni, hisztis és kezelhetetlen lesz.

Mit tehetek én ilyenkor? Van köztetek olyan elvált anya, akinek volt férje szintén külföldön kezdett új munkát?

Többször írtam már az exemnek, hogy jöjjenek sűrűbben haza, mert ez így nem megoldás, a bírósági végzésben is az áll, hogy kéthetente láthatás van és a szünidők felében is. Erre az új feleség (mert időközben össze is házasodtak) visszaírt nekem, hogy hagyjam békén a férjét, ne irogassak neki, mert én akartam elválni, én tartottam szeretőt, oldjam is meg a problémáimat. És ha azt akarom, hogy többet legyen a lány az apjával, akkor vigyem ki hozzájuk én, de az ő pénztárcájukba ne nyúlkáljak, mert nekik egy oda-vissza út közel 80 ezer Forint. És nem azért mentek ki külföldre, hogy ott is napról napra éljenek. Továbbá azt is hozzátette, hogy ne jöjjek a bírósági végzéssel, hogy ott mi van meghatározva, mert gyerektartásnak sem az a 65 000 ezer forint van megítélve, amit én kértem tőlük, hanem csak 25. 000 ft. És ha én jelzem, hogy nem tartják be a láthatást, akkor ők is megszüntetik ezt az összeget és a végzésben megítéltet fogják fizetni. Ezt megtehetik? Kérhetem ilyen esetben a bíróságtól, hogy hivatalosan is emeljék meg a gyerektartást?

És még azt is megtudtam egy közeli ismerősömtől, hogy tervezik már a közös gyereket. Ez befolyásolhat valamit?

2015. júl. 10. 00:28
1 2 3 4 5
 21/42 anonim ***** válasza:
79%

Én is elvált vagyok, a volt férjem külföldön él és dolgozik.

(nem volt szerető, békében váltunk el, én kezdeményeztem)- ezt csak azért írom, mert talán ez is meghatározza a két fél közötti későbbi kapcsolatot.

Természetesen nálunk is a kétheti láthatás van a végzésben, de nekem eszembe nem jutna ezt követelni, mert tényleg sokórás az út és nem 300 Ft, mint a bkv jegy.

Kérdező: jog szerint talán igazad is van/lehet- viszont nem lehet mindig csak a jogszabályok szerint élni. A közös gyermeketek érdekében itt bizony a te rugalmasságodra és eleganciádra is szükség van ahhoz, hogy a kicsi ne azt lássa-hallja a feje felett, hogy miért sz..r a világ...

Az én gyermekem még kisebb, így neki aztán tényleg nehéz az ő szintjén elmagyarázni, hogy az apja miért csak havonta egyszer jön. Néha nekem is magamban tele a hócipőm, hogy a látogatás előtt adott esetben csak pár nappal derül ki, hogy havonta 1-2-3 napot tudnak maximum együtt tölteni. De akkor mindig fújok egy nagyot és felteszem magamnak a kérdést: mitől lenne jobb, ha elkezdenék támadni és követelőzni?

Akkor sem tudna gyakrabban jönni, csak megmérgezném a légkört.

Igenis vannak szituációk, amikor engedni kell (többet, mint a "jogos" 50% :) a siker és a cél érdekében.

A cél nálunk az, hogy a gyerekünk mindkét szülőjével a LEHETŐSÉEGKHEZ MÉRTEN élő kapcsolatot ápoljon, legyenek közös élmények, emlékek.

Bár egyelőre egyikünknek sincs senkije, én biztos vagyok abban, hogy ez nem változik akkor sem, ha lesz partnere esetleg a volt férjemnek- aki el tudja engedni méltósággal a volt házastársát és meg tudja érteni, hogy a gyerek közös téma marad, de az egyebek már nem, annak könnyű dolga lesz.

Én méltóságomon alulinak tartanám az új feleséggel facebook-on vagy emailben veszekedni, pénzkérdéseket megtárgyalni stb. - ez a körbefenyegetés nekem egyenes út a "Maunika-Só" jellegű kapcsolatok felé.

Nálunk bizony volt olyan, hogy a volt férj nem tudta a megítélt (egyébként kifejezetten minimális, nem nagy összegű) gyerektartás fizetni- még ezen sem akadtam fent. Tényleg nem. Elmondta,hogy miért nem megy, megértettem- pedig "jogom" lett volna követelni, de néha adódik olyan élethelyzet, amikor többet ártasz, mint használsz, nem?

Egy 10 éves gyereknek igenis el lehet magyarázni, hogy miért alakulnak így a láthatások. Ki lehet emelni a pozitív dolgokat okosan (pl. ha jön apa, akkor több napig együtt lehettek, hogy milyen szerencsés vagy, mehetsz hozzá majd te is nemsokára már nyaralni egyedül is stb.)- én is ezt teszem a kisfiamnak, aki fel annyi idős nincs, mit a te kislányod, mégis működik a dolog.

Szerintem kulcsfontosságú az, hogy mit lát a szülőktől. Rajtam azt látja, hogy a mi kis csonka családunkban ez a természetes, nincsenek cirkuszok, ő ebbe nő bele, ezt szokja meg. Az apja is igyekszik sokat felhívni és bár nem pótol egy közös játékot vagy simogatást egy videós skype hívás, de a semminél több.

Elhiszem, hogy nehéz egyedül, de ez nem ok arra, hogy eljárásokkal dobálózz, joggal követelőzz. Nem ez a helyes út EMBERILEG (joggal meg nem lehet 100%-ban emberi kapcsolatokat szabályozni).

Kérni bármit kérhetsz a bíróságtól, bizonyára tudod, hogy 30 eFt az illeték és a gyremektartás alapja nem a volt férj külföldön szerzett jövedelmének arányában kerül megállapításra, hanem az aznos itthoni szakma átlagbére alapján.

Tehát ha pl. szakács Ausztriában egy 5* étteremben és pl. a nettója 2.500 euro, akkor ne számíts ennek kb. 20%-ára, sokkal inkább a minimálbérhez közeli itthoni szakács átlagbér lesz az alap.

A jelenlegi 25 eFt nettó egy kb. 125 eFt-os átlagos nettó bért feltételez a bírói gyakorlat alapján- biztosan megéri ezen pereskedni?

Komolyan kérdezem.

Hosszabb távon érdemes lenne egy jobb- nem veszekedésen és körbefenyegetésen alapuló- kapcsolatot ápolni a gyerek APJÁVAL (és NEM az új feleséggel!!!). Ennyi és nem több.

Mosolyogva, elegánsan, a körülményekhez igazodva neveld a kislányodat- mintát nyújtva neki arra, hogy bár az apjával mint férfi-nő nem lett tartós a kapcsolat, de szülőként számíthat rátok.

(a szeretős témára inkább nem mondok semmit, mert nem tudnék a tanácsomhoz mérten elegáns maradni).

minden jót

2015. júl. 10. 12:21
 22/42 anonim ***** válasza:
50%

"Azért tudom, mert jó magam is külföldre mentem, gyerekkel együtt"

Nem mindegy, hogy te mész, te hagyod ott az eredeti lakhelyed, vagy a másik fél, gyerek nélkül költözik el. Ebben az esetben a gyereket nevelő félnek miért is kéne, hogy bármilyen + költsége legyen, csak mert az exének éppen Dél-Amerikába volt kedve költözni.

2015. júl. 10. 17:16
 23/42 anonim ***** válasza:
43%
egyezetek meg hogy a szüneteket ott tölti és felesbe fizetitek az utat
2015. júl. 10. 21:11
 24/42 anonim ***** válasza:
0%

"megoldás, hogy a megítélt összeget küldi és gyakrabban tud jönni vagy a gyerek kimehet hozzá"

- sokan tamadjak a kerdezöt, de sztem erthetö, h azt is nezi, hogy anyagilag hogyan jön ki jobban a gyereke. Barhogy is csak ezt latjak benne, sztem mas is gondolkodna ezen is, csak eppen nem irja ki kerdesnek az, aki tudja! Nem ertem, miert baj, ha valaki erdeklödik a hivatalos lehetösegekröl, amiket szamitasba vesz, hogy hogyan jöhet ki jobban. Es nem feltetlenül maga miatt, sztem akar csak a gyerekük miatt is erdeklödhet a kerdezö! Nyilvan valtozik a helyzete a testver megszületesevel, amugy lelkileg sem lehet neki könnyü ezt feldolgozni apja nelkül, ez a kerdezöre harul, legalabbis ugy tünik a ritka talalkozasokbol.

- amugy en irtam a gyereke lelkivilagarol, h ezzel foglalkozni, ez az egyik legjobb, amit tehet, bar nem erre vonatkozott a kerdes. De emellett teljesen meg tudom erteni egy gyermeket egyedül nevelö anyat, aki kiakad olyan helyzeteken,a mi nem töle függ es neki kell megoldani, ezert nem kövezem meg a "hiszti" es hasonlo szavak irasaert, csak (remelem) felhivtam a figyelmet egy masik szemleletmodra is

- es jo, h ilyen megoldasokat irtok! Ha az exferj nem akarna, nem ment volna bele a 65ezerbe, ebbe ö beleegyezett, megpedig nem az exneje, hanem a gyereke szamara. A külföldi munka mellett viszont nem feltetlenül penzkerdes, hanem idö sincs tul sürün hazajarni, plane ha meg mas maganelete is van a gyereke mellett (uj feleseg, tovabbi gyerekek). Mas volt, amkor csak a gyerekenek elt, ugye akkor minden szabad idejeben hozza utazozz... Igy biztos, h erre kapasbol nemet mondana, hiaba mond le a kerdezö a több gyerektartasrol - es miert ne kaphatna egy a Magyar fizetesnel jobban keresö apa lanya több penzt? Nem tudom, miert gondoljak a valaszolok, h a kerdezö penzehes es magara költene ezt a penzt.

2015. júl. 11. 01:49
 25/42 anonim ***** válasza:
70%

Igen bàrmikor dönthet úgy, hogy csak a 25.000 ft-ot fizeti.

Ha megszületik a tervezett baba, még csökkentik a gyerektartást ( tapasztalatból tudom). Kérheted a bíróságtól, hogy emeljék, de valószínüleg nem fogják.

Itt többen írták, hogy küldjőn kevesebb pénzt és akkor gyakrabban tud jönni vagy gyerek mehetne hozzá főleg nyáron hosszabb időre. Ez miért nem megoldható?

2015. júl. 11. 13:51
 26/42 anonim ***** válasza:
0%
A 25. feltett kerdesere a valasz benne volt a 24. hozzaszolasomban, ha figyelmesen elolvasod! A sok "segitökesz" (?) valaszolo csak azon lovagol, h a kerdezö kert több gyerektartast - azt nem veszitek eszre, h a gyerek apja MAGATOL is dönthetne ugy (es dönthetett volna eddig is!), h nem ad a törvenyesen megiteltnel többet es ezt a penzt a gyerekkel kapcsolattartasra költi??! Vajon öt is ennyire erdekli ez a problema es keresi ra a megoldast, amire a kerdezö keresi es itt feltette kerdesben???
2015. júl. 11. 23:08
 27/42 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a hozzászólásokat.

A pénzről nem szeretnék lemondani, ha már nagy harcokat vívva kiharcoltam belőle ezt az összeget. Szerintem ez egy teljesen korrekt összeg tekintve, hogy mindketten külföldön dolgoznak és mindketten három műszakba. Hogy pontosan mennyi bevételük van összesen azt nem tudom, de elképzelésem van.

Azt viszont nem értem, hogy miért csak a volt férjem keresete számít a gyt megállapításánál, hiszen házasok, közös háztartásban élnek ergo a pénz is közös, amiből ők megélnek...

Írta valaki, hogy féltékeny vagyok az új feleségre, ez nem igaz, inkább fordítva, ő féltékeny rám. Ezt onnan gondolom, hogy tavaly vittem hozzájuk a lányt (magyarországi házhoz), ahhoz a házhoz, amit mi ketten építettünk még annó a férjemmel. Pont kerti sütőgetést tartottak azokkal az ismerősökkel, akik az én ismerőseim is voltak. A lány szerette volna, ha egy picit én is bemegyek, de az új feleség kijelentette, hogy én abba a házba többet a lábam nem tehetem be, mert jócskán többet kaptam abból a házból váláskor, mint amennyi megjárt volna és semmi közöm nincs már hozzá. Pedig lemerem fogadni jobban ismerem azt a házat, mint ő, én kezdtem ott élni és nem ő. Erre az volt a reakció, hogy most teljes átalakításon megy át a ház, minden mozdítható falat kiveretett... Akkor ki féltékeny kire??

A lány télen volt kint a nagymamával, de akkor is egy rokonnál aludtak és 3 napot voltak ott, mert az apukához nem mehetett, mivel munkásszállón laktak és nem volt hova tenni a gyereket. Azóta nagyobb lakásba költöztek, de nem mehet ki a nyáron a gyerekem hozzájuk, mert nincs, aki foglalkozna vele, a nagymama nem akar már ilyen hosszú utat megtenni, én nyilván nem mehetek hozzájuk, nekik nincs szabadságuk, ráadásul több műszakba dolgoznak mind a ketten és nem is azonosba. Azt pedig nem engedem meg, hogy fél napokat egyedül legyen a lakásba egy külföldi nagy városba.

Az e- mailt pedig a feleségnek küldtem, mert a volt férjem a válásunk után is kerülte a kommunikációt velem, mivel megcsaltam és több pénzzel is távoztam a megjártnál, ezért megsértődött. A gyt-s veszekedésünk után meg végképp nem hajlandó szóba állni velem, max.sms-t küld, hogy mikor jönnek haza, de semmivel sem többet. A nagymamával tartom a kapcsolatot, onnan tudok sok információt is.

2015. júl. 12. 09:06
 28/42 anonim ***** válasza:
65%
Kedves 26-os válaszoló. Tán Te is a Kérdező vagy, hogy válaszolgatsz a neki feltett kérdésre? Érdekes...
2015. júl. 12. 09:19
 29/42 anonim ***** válasza:
Ebben az esetben szerintem nem kéne őket "zaklatni" ( főleg nem az új feleséget akinek ehhez semmi köze) Nem tudnak gyakrabban haza jönni és pont.
2015. júl. 12. 09:33
 30/42 anonim ***** válasza:

24#

26#

Igen. A kérdezővel beszélgetünk, nehogy már te reagálj helyette :D :D

2015. júl. 12. 09:36
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!