Miért vár el apám többet, mint amire képes vagyok?
Most érettségiztem, és apám nagyon azt akarja, hogy egyetemre járjak, de sosem voltam jó tanuló, még akkor sem, ha minden tőlem telhetőt beleadtam. Ő viszont akárhányszor mondok akár egy fél mondatot is arról, hogy nem sikerült ez meg az, nem akarok egyetemre menni, nem lesz annyi pontom, rögtön kiabál és csúnyákat mond. Azt mondta, nem érdekli, hogy én mit akarok és az sem, hogy elmúltam már 18 (pedig nem is frissen), akkor is az lesz amit ő mond, elvégzem az egyetemet és kész.
Nos, az érettségim magamhoz képest nem is lett olyan rossz, de 280 pontot sem értem el.
Rám lett erőltetve a nyelvvizsga a pluszpont miatt, de nem sikerült.
Apám meg annyit sem tesz hogy megkérdezné, én mit akarok, vagy utánanézne a pontozásnak meg a szabályoknak.
Elvárja, hogy ahogy megírtam az érettségit, még aznap kiderüljön az eredmény, intézzek el mindent nagyon jól, ha nem sikerült valami ötösre azt hiszi nem tanultam... Pedig de, hajnal egyig fent voltam szóbelik előtti napokban.
Nem érti meg, hogy én csak ennyit tudok tenni és nem többet.
Mindent erőltet, az ő célja érdekében meg kell alázkodnom, belerokkannom a teljesítménykényszerbe...
Kb. depressziós vagyok fél éve emiatt. Sokat sírok is.
Mit kéne tennem?
Vele nem lehet beszélni....
19\L
Én azt mondom, keress egy olyan területet, ami érdekel. Mindegy mi az, a lényeg, hogy érdekeljen. Lehet, hogy ezen napokig, vagy hetekig kell gondolkozni, de meg fogod találni. Ehhez azt tudom tanácsolni, olvass sokat. Nézz utána, mi mivel foglalkozik, keress rá állásokra, keress rá egyetemi szakokra, mindenre, és mindennek nézz utána. Előbb-utóbb meg fogod találni, mi az, amit szeretnél csinálni, de ehhez kell némi befektetett munka. Kérdezz ismerősöket is, hogy ők mivel foglalkoznak, ők hogy érték el, abból is hasznos információkat tudsz szerezni. Egyszóval: tájékozódj.
Aztán egyetemet megpróbálni meg érdemes. Jól leírták: más dolog olyat tanulni, ami érdekel, és más a gimnázium, ahol mindenféle tárgyat ömlesztve rázúdítanak az emberre, és csak felszínes ismereteket ad mindenről. Azt mondom, ha nem tetszik az egyetem, még mindig ott a lehetőség, hogy félbehagyd, de legalább az esélyt meg kell adni neki. Ha adsz esélyt sem adsz, akkor honnan tudod, hogy milyen lett volna?
Hidd el nekem, és ezt nem bántásból mondom, de ha most nem ragadsz meg valamilyen lehetőséget, később egész életeden át bánkódni fogsz miatta.
Apád hidd el nem akar rosszat, azért hajt téged teljesítmény terén, hogy később jó életed lehessen. Azért pedig meg kell dolgozni, sőt mindenért meg kell dolgozni. Viszont neked azt kell tenni, amit fentebb leírtam, hogy megtalálsz egy célt, és megbeszéled apáddal, hogy ezt szeretnéd csinálni. Mert most még nem látom, hogy lenne célod, csak azt, hogy nem megy a tanulás. Ez így nyilván nem működik, kell hogy legyen valami elképzelésed arról, mit fogsz csinálni.
Tanulás meg olyan, hogy vannak, akiknek tényleg nehezen megy, de legtöbbször a tanulási módszerrel van a probléma. Ennek érdemes lenne utána olvasnod, tapasztalatból mondom, hogy a módszer megválasztása óriási mértékben befolyásolja, hogy milyen hatékony lesz a tanulás. Másik oldala pedig hogy ha valami érdekel, akkor azt jobban meg fogod tanulni. De akkor már megint ott tartunk, hogy meg kell találnod, mi az ami érdekel.
Valóban nincs semmi eddig ami nagyon érdekelne, de már találtam olyat, ami egész jó lenne, de az OKJ-s, az meg ugye nem játszhat...
Köszi az eddigi válaszokat :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!