Miért kell ilyenen problémázni?
Elég keresett szakma, és viszonylag jól fizet. Viszonylag! Tehát nem 2-300 ezerre kell gondolni :D
de valamicskével több mint a 79 ezer Ft-os nettó minimálbér.
Azért tanultál, mert az érettségi ma már úgymond egy alap elvárás még szakma mellé is. Én meg munka mellett érettségiztem le, mert csak egy OKJ-s szakmám volt előtte, és egyszerűen számomra ez presztízs dolog volt.
Van olyan ismerősöm, aki felnőttként, munka mellett ment el egyetemre, amikor már tudta mit akar.
Én sem a megszokott sorrendben állítottam fel a tanulmányaimat, mert tanulni sosem késő, és az ember sokkal nagyobb kedvvel fektet bele energiát, ha már önszántából csinálja és van perspektívája.
A CNC gépkezelő nem egy lebecsülendő szakma, édesapám is szerszámkészítő. Csak ámulok mikor bemegyek a munkahelyére, és látom, hogy milyen érdekes dolgokat csinálnak nagy precizitással, és büszkén nézek rá, amikor a fiatalabb kollégák rohangálnak hozzá tervrajzokkal tanácsot vagy véleményt kérni. Rendkívül nagy műszaki tudással bír, simán eltudott volna végezni egy egyetemet, de a tudásával és az elismertségével így is elért egy olyan szintet és pozíciót, hogy jóformán már csak fölösleges időtöltés lett volna számára. Így is boldog, mert szereti amit csinál, és jól megfizetik.
Szerintem csináld azt amit Te szeretnél, és ha ügyes vagy, mindig jól fogsz dönteni és boldog is leszel, mert magadtól döntöttél. Ha majd látják a szüleid az eredményeidet, ők is megnyugszanak. Az érettségid pedig nem megy kárba, mert mint már írtam, ez kb. olyan alap, mint régen a 8 általános.
"Később is el lehet végezni az egyetemat, munka mellett"
Lehet, csak nem mindenkinek sikerul. Akarki akarmit mond, egy szakmaban messze nincs olyan perspektiva mint egy keresett diplomaban.
A "havi egymillat keres kulfoldon" dumakat meg jo ha elfelejted.
A te dolgod a pályaválasztás. A szüleid még abban élnek, hogy az érettségi értelme a továbbtanulás. Régen így is volt, ma ez az alapfokú képzés része.
Én lassan doktorálok is, de ettől még nem érdekel, milyen szakmát választ a gyerekem, ha az tisztességes, becsületes és ő motivált rá. Az fájna, ha nem lenne célja az életben, akkor nagyon elszúrtam, de ha mozdonyvezető akar lenni, vagy virágkötő, akkor az lesz.
Az viszont tény, hogy munka mellett diplomát szerezni ma már nagyon nem egyszerű menet. Szinte minden szakmában olyan túlkínálat van, hogy azonnal kivágnak, ha heti 1 napot tanulással töltesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!